Οδηγίες, Πληροφορίες για την Υλοποίηση Λειτουργίας του Προγράμματος Αλφαβητισμού Γ' Γ υμνασίου στα Κ.Ι.Ε.


Προς Διευθυντές/-ντριες Γυμνασίων και Εξατάξιων Σχολείων

Θέμα: Οδηγίες - Πληροφορίες για την Υλοποίηση της Λειτουργίας του Προγράμματος Αλφαβητισμού Γ' Γ υμνασίου στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης (Κ.Ι.Ε.)

Αναφορικά με το Πρόγραμμα Αλφαβητισμού για τους/τις μαθητές/-τριες Γ' Γυμνασίου, το οποίο θα λειτουργήσει σε απογευματινό χρόνο, στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης (Κ.Ι.Ε.), και για τη σχολική χρονιά 2021-2022, πληροφορείστε τα ακόλουθα:

Ι. Ενημέρωση γονέων/κηδεμόνων:

Θα ενημερωθούν τηλεφωνικώς οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/-τριών που παρακολούθησαν το Πρόγραμμα Αλφαβητισμού Β' τάξης κατά τη σχολική χρονιά 2020-2021 και όσων μαθητών/-τριών αξιολογήθηκαν στη Στ' Δημοτικού από το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης (Κ.Ε.Ε.Α.) ως άτομα με ρίσκο λειτουργικού αναλφαβητισμού και δεν παρακολούθησαν το Πρόγραμμα στην Α' ή/και Β' Γυμνασίου, για διάφορους λόγους. Νοείται ότι στο Πρόγραμμα δεν εντάσσονται αλλόγλωσσοι ή μαθητές για τους οποίους υπάρχει Απόφαση Ε.Ε.Ε.Α.Ε.

Την ευθύνη για την τηλεφωνική ενημέρωση των γονέων/κηδεμόνων θα έχουν ο/η Υπεύθυνος/η για το Πρόγραμμα Αλφαβητισμού Βοηθός Διευθυντής/-ντρια, και ο/η Καθηγητής/-τρια Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής.

Η ενημέρωση των γονέων/κηδεμόνων θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

α) Αριθμός Μαθητών Ομάδας Αλφαβητισμού - Περίοδοι και Μαθήματα Διδασκαλίας:

Σε κάθε ομάδα Αλφαβητισμού εντάσσονται από τέσσερις έως οκτώ μαθητές/-τριες (4-8), οι οποίοι/ες ενισχύονται στα Νέα Ελληνικά ή Μαθηματικά ή και στα δύο

μαθήματα, ανάλογα με τα αποτελέσματά τους στην έρευνα του Κ.Ε.Ε.Α. Όλες τις περιόδους των Νέων Ελληνικών και των Μαθηματικών τις αναλαμβάνουν ένας Φιλόλογος και ένας Μαθηματικός, Εκπαιδευτής των Κ.Ι.Ε., αντιστοίχως.

Στο Πρόγραμμα Αλφαβητισμού οι μαθητές/-τριες θα διδάσκονται 2 περιόδους Νέα Ελληνικά ή 2 περιόδους Μαθηματικά ή 4 περιόδους (2 περιόδους Νέα Ελληνικά και 2 περιόδους Μαθηματικά).

β) Διευκολύνσεις μαθητών Γ' τάξης του Προγράμματος Αλφαβητισμού:

Στους μαθητές της Γ' τάξης, οι οποίοι θα ενταχθούν και θα παρακολουθούν το Πρόγραμμα Αλφαβητισμού σε Κ.Ι.Ε., θα παρέχονται οι ακόλουθες διευκολύνσεις:

1)  Απλοποίηση της γλωσσικής διατύπωσης:

Στις τελικές εξετάσεις οι μαθητές/-τριες του Προγράμματος Αλφαβητισμού μπαίνουν σε προκαθορισμένη αίθουσα, διαφορετική από αυτήν που έχει ορισθεί για το τμήμα τους, σε όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα. Αφού οι μαθητές/-τριες παραλάβουν το γραπτό τους, ο επιτηρητής (Καθηγητής Αλφαβητισμού) τους διαβάζει μεγαλόφωνα ολόκληρο το εξεταστικό δοκίμιο και δίνει οδηγίες και επεξηγήσεις στα σημεία που θα υποδειχθούν από τους εξεταζομένους, κατά τρόπο όμως που δεν προδιαγράφεται η απάντηση και δεν αλλοιώνεται το δοκίμιο.

2)  Χρόνος εξέτασης:

Ο χρόνος εξέτασης αρχίζει από το σημείο κατά το οποίο τελειώνει η προφορική απλοποίηση. Οι μαθητές/-τριες δικαιούνται να υποβάλλουν ερωτήσεις και κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

3)  Χρήση υπολογιστικής μηχανής:

Σε όλους τους/τις μαθητές/-τριες Αλφαβητισμού της Γ' τάξης θα παρέχεται η διευκόλυνση της χρήσης υπολογιστικής μηχανής, κατά τη διάρκεια των διαγωνισμάτων και Τελικών Εξετάσεων.

γ) Χρόνος παρακολούθησης του Προγράμματος:

Τα Κ.Ι.Ε. λειτουργούν για τους μαθητές, σε απογευματινό χρόνο. Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/-τριών θα καθορίσουν τον ακριβή χρόνο παρακολούθησης, μαζί με τους/τις Διευθύνοντες/-ουσες του Κ.Ι.Ε., στο οποίο θα επιλέξουν να παρακολουθήσουν το Πρόγραμμα.

δ) Δωρεάν παρακολούθηση

ε) Έναρξη μαθημάτων εντός Σεπτεμβρίου 2021

στ) Χρόνος εγγραφών: Θα πρέπει να διενεργηθεί εγγραφή στο Κ.Ι.Ε. που θα επιλεγεί, μέχρι τις 28 Μαΐου 2021.

ζ) Βεβαίωση: Για σκοπούς εγγραφής των μαθητών/-τριών Αλφαβητισμού στα Κ.Ι.Ε., παρακαλούμε όπως μεριμνήσει κάθε σχολείο για την ετοιμασία σχετικής βεβαίωσης, με την οποία θα βεβαιώνεται ότι, ο κάθε ενδιαφερόμενος/-η μαθητής/-τρια είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα του αλφαβητισμού που παρέχει το σχολείο πρωινής φοίτησής του/της. Η βεβαίωση αυτή θα προσκομίζεται από τον γονέα/κηδεμόνα του ενδιαφερόμενου παιδιού στο Κ.Ι.Ε. στο οποίο θα γίνεται η εγγραφή. ζ) Σίτιση μαθητών/τριών:

Στους/στις μαθητές/-τριες θα παρέχεται δωρεάν σάντουιτς και νερό, εάν το επιθυμούν, στην περίπτωση που το μάθημα του Αλφαβητισμού θα διεξάγεται μετά τη λήξη των μαθημάτων του πρωινού σχολείου.

η) Μεταφορά μαθητών/-τριών:

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας αναλαμβάνει τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών/-τριών. Εάν οι γονείς/κηδεμόνες επιθυμούν να αναλάβουν οι ίδιοι τη μεταφορά των παιδιών τους, θα επιδοτούνται, μόνο όταν η απόσταση από την οικία τους προς το Κ.Ι.Ε. είναι ίση ή μεγαλύτερη των 2,4 χιλιομέτρων. Η επιδότηση περιλαμβάνει τη μεταφορά του/της μαθητή/-τριας προς το Κ.Ι.Ε. και την επιστροφή του από το Κ.Ι.Ε. στην οικία του.

Κατά τη διάρκεια της εγγραφής στο Κ.Ι.Ε., οι γονείς/κηδεμόνες θα κληθούν να υπογράψουν Υπεύθυνη Δήλωση.

ΙΙ. Κατάλογοι Μαθητών Αλφαβητισμού Β' Γυμνασίου 2020-2021

Παρακαλούμε όπως, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021, αποστείλετε ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση kie@moec.aov.cv καταλόγους κατά μάθημα, των μαθητών/τριών οι οποίοι/ες, με βάση όσα αναφέρονται στο Μέρος Ι. πιο πάνω, θα ενημερωθούν για το Πρόγραμμα Αλφαβητισμού Γ' Γυμνασίου.

α.α. Ν. Γιασουμής

Δρ Κυπριανός Δ. Λούης

Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης

Κοιν: Διευθύνοντες/ -ουσες Κ.Ι.Ε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1159