Διατροφικές συστάσεις στις μέρες του κορωνοϊού


ΤΗΣ ΕΛΙΝΑΣ ΙΩΑΝΝΟΥ RD MSc PhDc*

Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής, το ατελείωτο τρέξιμο και γενικά η καθημερινότητά μας έχει ξαφνικά διαφοροποιηθεί σημαντικά. Καλούμαστε να μείνουμε στο σπίτι και να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας στο ελάχιστο δυνατό. Και να παραμείνουμε ψύχραιμοι. Τι γίνεται όμως με τις διατροφικές μας συνήθειες και πώς πρέπει να τις διαμορφώσουμε αυτές τις μέρες; Υπάρχει κίνδυνος έκθεσής μας στον κορωνοϊό μέσω της κατανάλωσης τροφής και ποια μέτρα μπορούμε να πάρουμε για να προφυλαχθούμε;

Καταρχάς, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), δεν υπάρχουν στοιχεία μέχρι στιγμής που να καταδεικνύουν ότι η τροφή αποτελεί μέσο μετάδοσης του ιού COVID-19. Ωστόσο, τόσο η EFSA όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) αναφέρουν ότι, όπως πάντα έτσι και τώρα, θα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά οι κανόνες υγιεινής κατά την προετοιμασία και παρασκευή των γευμάτων (πλύσιμο χεριών, καθαριότητα επιφανειών εργασίας και σκευών μαγειρικής). Παράλληλα συστήνουν όπως αποφεύγεται η κατανάλωση ωμού ή μέτρια μαγειρεμένου κρέατος καθώς επίσης και η ενδεχόμενη επιμόλυνση ψημένων παρασκευασμάτων από ωμά τρόφιμα (κυρίως μέσω της χρήσης ίδιων σκευών μαγειρικής).

Η διατήρηση ισορροπίας ως προς τις βασικές αρχές σωστής διατροφής όμως, είναι εξίσου σημαντική στη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε για να επιτύχουμε καλή σωματική και ψυχική υγεία. Επικουρικά μπορεί να συνδράμει η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως το β-καροτένιο (σπανάκι, καρότο, μπρόκολο, ντομάτα), η βιταμίνη C (πιπεριές, εσπεριδοειδή, μούρα, μπρόκολο, ακτινίδιο, φράουλες), η βιταμίνη D (λιπαρά ψάρια όπως σαρδέλες, σολομός, λαβράκι, τσιπούρα, αβγά και γαλακτοκομικά προϊόντα) και ο ψευδάργυρος (κόκκινο κρέας, θαλασσινά, φασόλια, ξηροί καρποί).

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε τη σημασία της κάλυψης των βασικών αναγκών σε πρωτεΐνη, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα ή άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Ζωικής προέλευσης πρωτεΐνες από άπαχο κρέας όπως το κοτόπουλο, αποτελούν επίσης πολύ καλή πηγή βιταμίνης Β6 και νιασίνης. Πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης είναι εξίσου σημαντικές και απαντώνται σε όσπρια, ξηρούς καρπούς και τη σόγια. Σημαντική είναι ακόμη η επαρκής κατανάλωση ποσότητας υδατανθράκων από ακατέργαστα δημητριακά, φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα.

Γενικά, θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση εύκολης και γρήγορης τροφής (πατατάκια, γλυκά, ζαχαρούχα ροφήματα) καθώς στις μέρες αυτές ελλοχεύει ο κίνδυνος αύξησης βάρους, με συνεπακόλουθη επιβάρυνση στην υγεία. Επίσης, η κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να γίνεται με σύνεση. Συναισθηματική υπερφαγία λόγω στρες ή ανίας μπορεί να αντιμετωπιστεί με πνευματική ενασχόληση (διάβασμα, διαλογισμός) και σωματική άσκηση, στο σπίτι ή τον κήπο.

Τέλος, πρέπει να τονίσουμε ότι κανένα διαιτητικό σχήμα, κανένα διατροφικό σκεύασμα και καμία τροφή μεμονωμένα, δε μπορεί να μας προστατέψει από τον επικίνδυνο ιό COVID-19. Μένουμε σπίτι, ακολουθούμε τις οδηγίες που εκδίδονται από τις αρμόδιες αρχές και απολαμβάνουμε τον πολύτιμο χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

*Κλινική Διαιτολόγος

Διατροφολόγος Δημόσιας Υγείας

Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού

ΠΗΓΕΣ:

European Food Safety Authority (www.efsa.europa.eu/en/news/coronavirus-no-evidence-food-source-or-transmission-route)

World Health Organization (www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










735