Για τη Γιορτή της Μητέρας


ΤΗΣ ΣΑΝΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ*

Η καθιέρωση της Γιορτής της Μητέρας, ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Αμερικανίδας  Άννας Τζάρβις, που υπήρξε πρωτεργάτρια του αμερικανικού κινήματος των γυναικών του 20ου αιώνα. Μια γυναίκα που δεν έκανε ποτέ δικά της παιδιά, αλλά στιγματίστηκε από την απώλεια της δικής της μητέρας το 1905, βρήκε τον τρόπο να την τιμά ισοβίως, ξεκινώντας το 1908 τον πρώτο εορτασμό για την «Ημέρα της Μητέρας». Το 1914 καθιερώθηκε κάθε 2η Κυριακή του Μαΐου, ως εθνική γιορτή, από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Γουίλσον και ημέρα μνήμης στις γυναίκες που είχαν χάσει τα παιδιά τους στον πόλεμο, τονίζοντας την αξία της ειρήνης.

Το σύνθημα της A. Τζάρβις «η μητέρα είναι το πρόσωπο που έχει κάνει τα περισσότερα για τον καθένα από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο,» απηχεί διαχρονικά και σήμερα.

Γυναίκα, εργαζόμενη, φίλη, σύντροφος, σύζυγος, μα πάνω απ’ όλα μάνα. Ο ρόλος της μητέρας είναι αδιαμφισβήτητα από τους πιο σημαντικούς σε κάθε οικογένεια. Πάντα εκεί στις χαρές, τις λύπες και τις δυσκολίες. Το ιερό πρόσωπο της μητέρας αποτελεί διαχρονικό σύμβολο αγάπης, τρυφερότητας και δημιουργίας. Η στοργή της δε γνωρίζει περιορισμούς, διακρίσεις και σύνορα. Η ύπαρξη της βάλσαμο και η γλυκύτητα των λόγων της παρηγοριά, στις κακουχίες και τις προκλήσεις των καιρών. Αυτή ως πρώτος δάσκαλος, μαθαίνει στα παιδιά τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές. Το διάλογο, το σεβασμό, την ισότητα, την ελεύθερη έκφραση και την κριτική σκέψη.

Όπως εύστοχα αναφέρει ο Οδυσσέας Ελύτης « ..κι ένα τέταρτο μητέρας αρκεί για δέκα ζωές και πάλι κάτι θα περισσέψει. Που να το ανακράξεις σε στιγμή μεγάλου κινδύνου». Διόλου τυχαίο, λαμβάνοντας υπόψιν την αγωνιστική διάθεση και συνεισφορά της μητέρας και δει της Κύπριας και των τέκνων της, σε περιόδους όπου η πατρίδα το χρειαζόταν. Μητέρα αγνοουμένων και ηρώων, πολύτεκνη, πιστή στα ιδανικά των προγόνων, αγέρωχη. Πάντοτε καρτερική και περήφανη υπομένει.

Αναντίρρητα, η πολιτεία ως συλλογικό όργανο αξίζει να απονέμει κάθε χρόνο φόρο τιμής στη μητέρα, ως συνδαιτυμόνα δημοκρατίας και ευεργέτη της κοινωνίας, μέσα από την ανιδιοτελή προσφορά της. Σήμερα, ας τιμήσουμε ο καθένας με τη σειρά του, μ’ ένα λουλούδι και ένα ευχαριστώ τη Γιορτή της Μητέρας. Μια ευχή και ένα χαμόγελο είναι αρκετά για να τη συγκινήσουν.

Χρόνια πολλά μητέρα. Χρόνια ευλογημένα. Είθε οι φτερούγες σου να είναι πάντοτε ανοιχτές για να σκεπάζουν τα τέκνα σου!

*Καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας
MSc Εκπαιδευτικής Ηγεσίας και Διοίκησης




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1083