Γονείς και εφηβεία: Πώς να στηρίξω το παιδί μου στην εφηβεία


ΤΗΣ ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ ΠΙΤΣΙΛΛΙΔΟΥ*

    Η εφηβεία, αποτελεί ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι, κατά την ανάπτυξη του παιδιού το οποίο αρκετοί γονείς ίσως δυσκολεύονται να διαχειριστούν. Οι έφηβοι, κουβαλούν μαζί τους πολλές αλλαγές κατά την περίοδο αυτή, κάτι που οι γονείς θέλουν χρόνο να τις αντιληφθούν. Σαν πρώτο βήμα, καλό θα ήταν οι γονείς, για να μπορέσουν να στηρίξουν το παιδί στην εφηβική τους ηλικία, να γνωρίζουν τι σημαίνει εφηβεία.

    Με τον όρο εφηβεία, εννοούμε την αναπτυξιακή περίοδο μεταξύ της παιδικής ηλικίας και ενήλικης ζωής και συνάμα τις διάφορες ραγδαίες αλλαγές που παρουσιάζονται στο παιδί. Οι αλλαγές αυτές εντοπίζονται στα εξής επίπεδα: σωματικό, ψυχολογικό, γνωστικό, συναισθηματικό και κοινωνικό. Επίσης, κατά την περίοδο αυτή τα παιδιά-έφηβοι, προσπαθούν να σχηματίσουν την προσωπική τους ταυτότητα και την απόκτηση ενός ενήλικου ρόλου στο ευρύτερο πλαίσιο.

    Δεν υπάρχουν τέλειοι ή αλάνθαστοι γονείς, υπάρχουν όμως γονείς που θέλουν και προσπαθούν το καλύτερο δυνατό για τα παιδιά τους, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα. Θα πρέπει οι γονείς, να συνειδητοποιήσουν πως οι έφηβοι δεν είναι πλέον παιδιά, εντάσσονται στην κοινωνία σαν ανεξάρτητες-αυτόνομες προσωπικότητες.  Θα παρατηρήσουν διάφορες αλλαγές προς το παιδί τους, κάτι που θα φέρει τους γονείς αντιμέτωπους με το αίσθημα του φόβου και της ανησυχίας,  για την σωματική του ακεραιότητα, τα άτομα που θα συναναστραφεί, την μαθησιακή του πορεία και τους στόχους που θέτει. Οι έφηβοι, σε αυτή την φάση της ζωής τους έχουν ανάγκη για ένα σύμμαχο κοντά τους και όχι εχθρό. Επομένως, οι έφηβοι, χρειάζονται συνεχείς  στήριξη και κατανόηση για τις αποφάσεις και αλλαγές που φέρουν μαζί τους, ούτως ώστε να υπάρχει αρμονία τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική τους υγεία.

    Οι έφηβοι, έχουν ανάγκη τους γονείς τους σε διάφορους τομείς της ζωής τους, παρόλο που πολλές φορές δεν το δείχνουν ή δεν το εκφράζουν εύκολα.  Έχουν ανάγκη από την υποστήριξη και την αγάπη τους, τόσο σε προβλήματα που ίσως έρθουν αντιμέτωποι όσο και σε θετικά σχόλια ή επιβραβεύσεις για κάτι που έκαναν, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της προσωπικότητας και δεξιοτήτων τους, όπως και την δημιουργία μιας θετικής και υγιής σχέσης μεταξύ τους.  Σημαντικό, οι γονείς, να υιοθετούν αξίες και συμπεριφορές που θέλουν να δουν στο παιδί τους, αφού οι ίδιοι λειτουργούν σαν πρότυπα για αυτούς, με τα οποία ταυτίζονται, υιοθετώντας στάσεις και συμπεριφορές. Θα πρέπει να δίνονται στον έφηβο ευκαιρίες υπευθυνότητας, όπως το να καθαρίζουν το δωμάτιο τους ή να συνεισφέρουν βοήθεια στις εργασίες του σπιτιού. Η υπευθυνότητα θα βοηθήσει τον έφηβο στην μετέπειτα ενήλικη ζωή του. Ο σεβασμός των γονιών προς το έφηβο παιδί τους, αποτελεί σημαντικό στοιχείο στην ζωή του. Ο κάθε έφηβος έχει την ανάγκη να αντιμετωπίζεται με σεβασμό, από τους γονείς του, με την προϋπόθεση πως θα αναγνωρίσουν και εκτιμήσουν την διαφορετικότητα τους και θα τους αντιμετωπίσουν ως μοναδικό, ξεχωριστό άτομο. Ακόμα, η ενσυναίσθηση αποτελεί δυνατό μέρος του σεβασμού, διότι μέσα από αυτήν, οι γονείς θα μπορέσουν να δουν τα πράγματα από τη μεριά του έφηβου και να αντιληφθούν τα συναισθήματα και τις ανάγκες τους. Τα όρια, είναι ένα ακόμα βασικό στοιχείο για τους έφηβους, τα οποία τους προσφέρουν ασφάλεια σωματικά και συναισθηματικά.

    Οι γονείς, είναι απαραίτητο να θέτουν όρια-κανόνες και περιορισμούς στις επιθυμίες των εφήβων παιδιών τους, τα οποία θα πρέπει να είναι ξεκάθαρα και να δίνεται εξήγηση του λόγου της απόφασης τους. Προσοχή, οι γονείς θα πρέπει μεταξύ τους να έχουν μια κοινή πολιτική και σταθερότητα σχετικά με τον καθορισμό των ορίων-κανόνων. Επίσης, οι γονείς καλό θα ήταν να συζητούν και να διαπραγματεύονται ζητήματα που θα προκύψουν με ψυχραιμία και υπομονή, για την μείωση ή και αποφυγή οποιονδήποτε συγκρούσεων.

Να θυμάστε πως:

  • Η αγάπη, ο σεβασμός και η θετική επικοινωνία μεταξύ γονέων και έφηβου θα επιφέρουν θετικά αποτελέσματα τόσο στην σχέση γονιού-εφήβου όσο και στην προσωπικότητα του!
  • Ο σεβασμός κερδίζεται με σεβασμό!

* Εγγεγραμμένη Σχολική/Εκπαιδευτική Ψυχολόγος (Αρ. Μητρ. 489) 

 Σύμβουλος στην Compass4u 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1923