Εθελοντισμός: Ανάπτυξη εθελοντισμού στα παιδιά και εφήβους


THΣ ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ ΠΙΤΣΙΛΛΙΔΟΥ*

   Η εθελοντική εργασία, φαίνεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων. Με τον όρο εθελοντισμός εννοούμε την προσφορά υπηρεσιών από το άτομο προς το κοινωνικό σύνολο χωρίς χρηματική ανταμοιβή, με δική του βούληση και συνήθως υποστηρίζοντας τις δράσεις μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, ενός φορέα, μιας ομάδας, μιας κοινότητας κ.α.  Αφορά, υπηρεσίες που προσφέρονται από το άτομο ή από ομάδες ατόμων ελεύθερα, χωρίς επιβολή ή καταναγκασμό.  Ένα άτομο μπορεί να γίνει εθελοντής σε οποιαδήποτε ηλικία, αρκεί πρώτα να μπορεί να προσέχει και να σέβεται τον εαυτό του.

   Σημαντικό, όμως να διδάξουμε τον εθελοντισμό στα παιδιά από μικρή ηλικία, περίπου 5 ετών και άνω αφού όπως αναφέρεται και πιο πάνω έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ζωή μας.  Με τον εθελοντισμό το παιδί/έφηβος, ανακαλύπτει  τον εαυτό του, προσφέρει και παράλληλα αποκτά εμπειρίες και διάφορες γνώσεις.  Επιπλέον, βοηθά  άτομα που έχουν ανάγκη, συμβάλλει στην προσπάθεια για μια πιο δίκαιη κοινωνία και αναπτύσσει το αίσθημα της συμπόνιας, της ενσυναίσθησης  και του σεβασμού.

   Μέσα από τον εθελοντισμό το παιδί/έφηβος, διαμορφώνει μια στάση που είναι ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση. Μαθαίνει να παράγει κοινωνικό έργο, συμμετέχοντας στη διαδικασία της ενεργούς ανταλλαγής εμπειριών και γνώσεων, με αποτέλεσμα την προσωπική και κοινωνική του ανάπτυξη.  Με την συμμετοχή τους σε εθελοντικές πράξεις, κερδίζουν πολλά προσωπικά οφέλη και ανακαλύπτουν πράγματα για τον εαυτό τους.

Μέσα από την εμπειρία του το παιδί/έφηβος μαθαίνει:

  • Το πόσο σημαντικό είναι να συμβάλλει στο περιβάλλον στο οποίο ζει, ώστε να υπάρξουν καλύτερες συνθήκες ζωής.
  • Να σέβεται και να αλληλεπιδρά μέσα στο κοινωνικό σύνολο.
  • Να συμμετέχει σε μια εξαιρετική εμπειρία για την μετέπειτα επαγγελματική σταδιοδρομία του.
  • Να αναδεικνύει την αξία της συνεργασίας μέσα στις ομάδες, παρακάμπτοντας το αίσθημα του ανταγωνισμού.
  • Να αναγνωρίζει και αξιοποιεί τις προσωπικές του δεξιότητες.
  • Να συνεργάζεται και λειτουργεί αποτελεσματικά σε μία ομάδα.
  • Να έρχεται σε επαφή με νέους ανθρώπους και να γνωρίζει νέες κουλτούρες και πολιτισμούς.
  • Να διευρύνει τους ορίζοντες του, μαθαίνοντας νέα πράγματα για τη ζωή και το περιβάλλον στο οποίο ζει.
  • Να αναπτύσσει τις κοινωνικές του δεξιότητες, δημιουργεί νέες φιλίες και νέες συνεργασίες.

    Βλέπουμε πως ο εθελοντισμός στην ζωή του παιδιού/εφήβου έχει μεγάλη αξία, επομένως, είναι σημαντικό να διδαχθεί το παιδί/έφηβος την έννοια του εθελοντισμού και εάν είναι δυνατόν να συμμετέχει ενεργά στο θεσμό αυτό.

    Να θυμάστε, ο εθελοντισμός προωθεί τις αξίες και τα ιδανικά της ανθρώπινης ζωής αναπτύσσοντας την έννοια της αλληλεγγύης και της άνευ όρων αγάπης.  Η προσφορά γεμίζει τον άνθρωπο με αγάπη και σεβασμό για τον συνάνθρωπό του και το κοινωνικό σύνολο.

 *Εγγεγραμμένη Σχολική/Εκπαιδευτική Ψυχολόγος (Αρ. Μητρ. 489) 
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


1659