Πως οι κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητές μας οδηγούν στην ευζωία


ΤΗΣ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ*

Όσο ρομαντικό και να ακούγεται, η ευζωία είναι ο στόχος όλων των ανθρώπων είτε το καταλαβαίνουν και το κάνουν συνειδητά είτε όχι. Ευζωία σημαίνει ζωή χωρίς αχρείαστες στεναχώριες και στερήσεις, σημαίνει ζωή με υγεία, άνεση και χαρά.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χρειάζονται κάποιες προϋποθέσεις . Πρώτα απ’ όλα απαιτείται αυτογνωσία, θέληση, γνώση συνέπεια, υπομονή, επιμονή και ανθεκτικότητα. Πολύ σημαντικό στην επίτευξη αυτού του στόχου είναι το σύστημα υποστήριξης που, σύμφωνα με έρευνες, παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα της ζωής μας. Σύστημα υποστήριξης σημαίνει να έχουμε γύρω μας ανθρώπους που να μας αγαπούν με ανιδιοτέλεια και μας στηρίζουν.

Οι κοινωνικές και επικοινωνιακές  δεξιότητες μας βοηθούν να έχουμε καλή και ειλικρινή συνεννόηση με τους άλλους ανθρώπους και μας δίνουν άνεση και αυτοπεποίθηση. Οι κοινωνικές αποτελούν ένα σύνολο δεξιοτήτων που επιτρέπουν σε ένα άτομο να επικοινωνεί, να αλληλοεπιδρά και να κοινωνικοποιείται επιτυχώς. Μια από τις κοινωνικές δεξιότητες που χρειαζόμαστε για ουσιαστική επικοινωνία είναι η ενσυναίσθηση  σε συνδυασμό με τον έλεγχο του γλωσσικού αυθορμητισμού δηλαδή σκεφτόμαστε πριν  μιλήσουμε.

Η ενθάρρυνση του συνομιλητή μας μέσω της ενεργητικής ακρόασης μας κάνει πολύ επικοινωνιακούς. Δεν χρειάζεται μόνο να μιλάμε, μπορούμε να δείξουμε πως νιώθουμε και ότι ακούμε προσεχτικά χρησιμοποιώντας την γλώσσα του σώματος.  Όταν έρθει η σειρά σου να μιλήσεις επι-κοινώνησε το μήνυμα σου όσο πιο απλά και κατανοητά γίνεται. Αν θέλεις να διατυπώσεις μιαν άποψη με επιχειρήματα προσπάθησε να μειώσεις το άγχος όταν μιλάς.

Επίσης όσο και να πιστεύεις στα επιχειρήματα σου, ο ήρεμος τόνος αλλά και η ενέργεια και η δυναμικότητα στην φωνή είναι πολύ πιο πειστικά από τις έντονες φωνές και τις χειρονομίες που οδηγούν στα αντίθετα αποτελέσματα. Το χιούμορ, επίσης, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους επικοινωνίας. Με το χιούμορ βελτιώνουμε και ενδυναμώνουμε τις σχέσεις μας με όλους,  με νέες γνωριμίες αλλά και με τους φίλους, τους συνεργάτες και την οικογένεια. Ο άνθρωπος που έχει χιούμορ ξεπερνάει πολύ εύκολα την αμηχανία στις πρώτες γνωριμίες και κάνει με τον τρόπο του τους συνομιλητές του να τον βλέπουν με θετική ματιά.

Αν πάρουμε σαν δεδομένο ότι η σωστή επικοινωνία είναι το κλειδί για επιτυχημένες ανθρώπινες σχέσεις αξίζει να προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε κοινωνικές και επικοινωνιακές για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.  Ένας ακόμα λόγος που η ουσιαστική επικοινωνία μας οδηγεί στην ευζωία είναι και η έκφραση των συναισθημάτων μας. Είναι σε όλους γνωστό ότι η καταπίεση των συναισθημάτων κυρίως  των αρνητικών όπως ο θυμός, ο φόβος και η λύπη σωματοποιούνται με δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία μας.

Υπάρχει τρόπος να εξωτερικεύσουμε τα συναισθήματα μας με ειλικρίνεια στις κατάλληλες συνθήκες χωρίς εντάσεις, περιττές κουβέντες και δραματοποίηση. Ο άλλος δεν μπορεί να διαβάσει την σκέψη μας. Μόνο με την επικοινωνία μπορούμε να εξηγήσουμε πώς νιώθουμε.  Υπάρχει μια γενικευμένη άποψη ότι η κοινωνικότητα και η επικοινωνία είναι χαρίσματα για λίγους και αυτό είναι εν μέρη σωστό αφού για κάποιους είναι πολύ εύκολο να κοινωνικοποιούνται και να επικοινωνούν με επιτυχία. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιποι δεν μπορούν να κατακτήσουν αυτή την δεξιότητα, ίσως με μια περισσότερη προσπάθεια.

Εν κατακλείδι, στην τέχνη της επικοινωνίας  δεν υπάρχει μαγική συνταγή. Είναι ένα σύνολο θέλησης και προσπάθειας. Όταν την πετύχουμε, όμως, θα απελευθερωθούμε από αχρείαστες αντιπαραθέσεις και θα νιώθουμε άνετα σε κάθε περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο που όλο και περισσότερες εταιρείες χρησιμοποιούν μεθόδους και τεχνικές για να βοηθήσουν το προσωπικό τους με τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες. Στην εποχή μας δεν νοείται ηγετική προσωπικότητα χωρίς να κατέχει την τέχνη της επικοινωνίας.

Κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες, λοιπόν, για  ευζωία, για μια χαρούμενη ζωή με ποιότητα και ουσία. Οι ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις μακριά από την υποκρισία οδηγούν στην ευτυχία. Φανταστείτε έναν κόσμο όπου θα έχεις πάντα έναν ώμο να ακουμπήσεις και ανθρώπους-φίλους, πρόθυμους να  ακούσουν. Να μπορείς  μοιραστείς πόνο και απογοήτευση χωρίς να σε κρίνουν και να σου δείξουν κατανόηση, ευαισθησία και αγάπη. Δεν θα ήταν καλύτερος και πιο φωτεινός ο κόσμος μας;

*Καθηγήτρια Θεάτρου, Κοινωνικών και Επικοινωνιακών δεξιοτήτων, Ηθοποιός και συγγραφέας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1461