Ρωτώντας τα παιδιά για τον Άγιο Βασίλη: 3 + 1 ερωτήσεις.


ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ*

Όταν γίνεσαι ψυχολόγος, ξεκινάς να σκέφτεσαι πολύ… πιο πολύ από πριν… Ή μήπως γίνεσαι ψυχολόγος επειδή σκέφτεσαι πολύ; Ένα κομμάτι λοιπόν υπερανάλυσης των τελευταίων ημερών, αποτελεί ο ρόλος του Άγιου Βασίλη στις ζωές των παιδιών μας.

Και όλα ξεκίνησαν όταν ένα βράδυ πολύ πριν τα Χριστούγεννα, θα ήταν δεν θα ήταν αρχές Δεκεμβρίου, συνάντησα στους δρόμους της Λευκωσίας έναν Άγιο Βασίλη να μοιράζει δώρα στα πολλά παιδιά που μαζεύτηκαν γύρω του… και λίγο πιο κάτω έναν άλλον, να κάνει κάτι παρόμοιο… και 2 μέρες μετά, την ίδια εικόνα αντίκρισα σε ένα ορεινό χωριό… Και κάπου εκεί αναρωτήθηκα: Πόσοι Άγιοι Βασίληδες υπάρχουν; και πότε έρχονται με τα δώρα τους;

#Ερώτηση 1: Πόσοι Άγιοι Βασίληδες υπάρχουν; και πότε έρχονται με τα δώρα τους;

«Υπάρχουν πολλοί ψεύτικοι που δίνουν διάφορα δώρα, στο σχολείο στο mall, στα πανηγυράκια… Και ένας αληθινός. Στο σπίτι μας έρχεται την πρωτοχρονιά με το αληθινό δώρο» (αγόρι, 7μιση ετών).

Άρα, ο Άγιος Βασίλης δεν είναι ένας, είναι πολλοί. Ένας αυθεντικός και πολλοί ψεύτικοι. Από πότε το αυθεντικό μετατράπηκε σε ψεύτικο; Και πού χάθηκε η αξία της υπομονής; Του να περιμένει το παιδί τον αγαπημένο του Άγιο να έρθει την πρωτοχρονιά; Χάθηκε μάλλον στα πανηγύρια με τους πολλούς ψεύτικους Άγιος Βασίληδες…

#Ερώτηση 2: Τι πρέπει να κάνεις για να πιάσεις το δώρο από τον Άγιο Βασίλη;

Μια από τις πολλές απαντήσεις ήταν η εξής: «Να γράψεις γράμμα με το δώρο που θες. Αλλά για να στο φέρει, πρέπει να είσαι φρόνιμος» (κορίτσι 6μιση ετών).

Κρίμα είναι, σκέφτηκα… Κάθε μέρα, κάθε στιγμή, τα παιδιά στο σπίτι, στο σχολείο, πρέπει να αγωνίζονται για να είναι φρόνιμα. Πρέπει να ακολουθούν τόσα πρέπει, και από τη νηπιακή ηλικία γνωρίζουν καλά τις έννοιες «συνέπεια», «βραβείο», «άτακτος» και «φρόνιμος». Κρίμα δεν είναι να βάλουμε και τον Άγιο Βασίλη σε αυτό το λούκι; Και από καλός Άγιος, να γίνει τιμωρός; Είναι αναγκαίο να τοποθετήσουμε και τον Άγιο Βασίλη στον αγώνα πειθαρχίας;

#Ερώτηση 3: (Αυτή η ερώτηση είναι «δανεισμένη» από έναν 8χρονο φίλο) Στα παιδιά που είναι φτωχά και που στο σπίτι τους και στη χώρα τους δεν έχουν πολλά λεφτά, τους πάει δώρο ο Άγιος Βασίλης;

Τί απαντάμε εδώ;… Ειδικά όταν η απάντηση του παιδιού στην επόμενη ερώτησή μας «τι πιστεύεις εσύ»; είναι «δεν ξέρω»…

Τα παιδιά λοιπόν που δεν έχουν χρήματα στο σπίτι τους, πιθανόν να παίρνουν δώρα που μπορεί να είναι διαφορετικά από αυτά που φανταζόμαστε, αλλά τους κάνουν πολύ χαρούμενους. Τα δώρα δεν είναι μόνο ηλεκτρονικά… μπορεί να είναι μια μεγάλη βόλτα, ένα γλυκό που θα φτιάξουν, ένα παιχνίδι με τους γονείς που όλοι θα γελάνε. Όλα αυτά, είναι δώρα που μπορούν να κάνουν ένα παιδάκι να ανυπομονεί να τα αποκτήσει.

#Ερώτηση 4: (προβληματισμός γονέα) Τα παιδιά μου είναι κακομαθημένα… ανησυχώ… ζητάνε πολύ ακριβά δώρα για τις γιορτές και είμαι σίγουρη ότι λίγες μέρες μετά θα τα πετάξουν και θα θέλουν αλλά. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Πριν να «βαφτίσουμε» ένα 5χρονο, 7χρονο, 10χρονο παιδί κακομαθημένο, καλό θα ήταν να αναλογιστούμε αυτή την «απληστία». Γεννήθηκε κάποιο παιδί κακομαθημένο; Σαφώς και οι προσωπικότητες των παιδιών διαφέρουν, αλλά κανένα παιδί δεν γεννιέται με την ιδιότητα του κακομαθημένου. Αν βάλουμε τα γεγονότα στη σωστή σειρά κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, ίσως να θυμηθούμε πως, το κλάμα του παιδιού το κάλυπταν δώρα. Το δωμάτιο του νηπίου και όλο το σαλόνι πλημμύριζε ασφυκτικά από παιχνίδια, και το ένα ακολουθούσε το άλλο. Άρα, τα παιδιά δεν είναι κακομαθημένα… αλλά αντιδρούν «συμπτωματικά» στους υπερβολικά παραχωρητικούς γονείς και συγγενείς… που κάπου στο τρέξιμο της ημέρας, αντικατέστησαν την αγκαλιά και το παιχνίδι με ένα σωρό υλικά αγαθά.

Καλές γιορτές σε όλους τους μικρούς και μεγάλους, σε όλους τους περισσότερο και λιγότερο φρόνιμους!

*Κλινική / Σχολική Ψυχολόγος

Μέλος Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1226