Αθλητισμός, αναβολικά και αρµονική ανάπτυξη του σώµατος


ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΩΣΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ*

Ο στρατηγός του Ξέρξη Τριτανταίχμης ύστερα από τη ναυμαχία στο Αρτεμίσιο (480 π.Χ.),  όταν πληροφορήθηκε ότι οι Έλληνες - παράλληλα με τις πολεμικές τους προετοιμασίες - διοργάνωναν και την Ολυμπιάδα και αγωνίζονταν σ’ αυτούς με βραβείο ένα απλό στεφάνι ελιάς είπε με κραυγή απελπισίας :  “Παπαί, Μαρδόνιε, κοίους επ' άνδρας ήγαγες μαχησαμένους ημέας, οι ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούνται, αλλά περί αρετής” (Δηλ. Αλίμονο, Μαρδόνιε, με ποιους άνδρες μας έφερες να πολεμήσουμε, που δεν κάνουν τους αγώνες τους για χρήματα, παρά για την αρετή).

Είναι δύσκολο να πιστέψει  κανείς σήμερα ότι, οι σημερινές Ολυμπιάδες εκπροσωπούν το ιδεώδες που γεννήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα και το ενστερνίστηκαν οι αναβιωτές των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι θεωρούμενοι σαν θεματοφύλακες του Ολυμπιακού Ιδεώδους, έχουν μετατραπεί σε εμπορικούς μεταπράτες των πολυεθνικών εταιρειών.

«Βρες μου τον ευχαριστημένο δεύτερο και θα σου βρω τον αιώνια χαμένο». Μία ρήση που αντικατοπτρίζει, τη σημερινή κοινωνία, όπου η πρωτιά σε οτιδήποτε αναδεικνύει τον ανταγωνιστικό χαρακτήρα της εποχής μας. Πρωταθλητισμός όχι μόνο στα σπορ, αλλά και στο σχολείο, στην εμφάνιση, στις σχέσεις και σε ότι μπορεί να προκύψει στη πορεία καθοδόν.

Ο πρωταθλητισμός στον αθλητισμό έχει αποκτήσει μια σημαντική ιδιαιτερότητα. Αρκετοί  αθλητές  πεθαίνουν για να κερδίσουν, καθώς για να το πετύχουν  κάνουν  χρήση αναβολικών  για  να βελτιώσουν  την αγωνιστική τους απόδοση.

Ακούμε καθημερινά ότι νεαροί σε ηλικία μόλις 30 ετών έφυγαν από την ζωή. Συνήθης αιτία, καρκίνος  ή ανακοπή καρδίας. Συγγενείς και φίλοι αναρωτιόνται γιατί  ο γιος τους, ο φίλος τους   πού έσφυζε από ζωή, δεν κάπνιζε και δεν έπινε, έφυγε τόσο πρόωρα από τη ζωή. Πολλοί γονείς έχουν το θάρρος να αποκαλύψουν ότι τα αδικοχαμένα  παιδιά τους έκαναν χρήση αναβολικών.

Στη σημερινή κοινωνία ο αδαής αθλητής είναι δείγμα χαρακτηριστικό μιας αδηφάγου παγκόσμιας «φίλαθλης» κοινωνίας,  και περιφρονεί κάθε έννοια ευγενούς άμιλλας. Πειραματίζεται με το ίδιο του το σώμα, διακυβεύει την υγεία και τη ζωή του για ένα ιδανικό. Το ίδιο και  ο αφελής νέος που επιδιώκει με τη χρήση αναβολικών να εντυπωσιάσει με ένα ιδανικό κορμί αγνοώντας τους κινδύνους.

Οι πραγματικοί ένοχοι είναι οι επιστήμονες που παρασκευάζουν τις νέες, αόρατες ουσίες του ντόπινγκ και των αναβολικών, οι μεσάζοντες που τις «σερβίρουν» στους ανίδεους αθλητές και νέους μας και, βέβαια, οι θεσμικές κεφαλές οι οποίες στη συντριπτική πλειονότητα τους λειτουργούν ως ηθικοί αυτουργοί της συγκάλυψης.

Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν εκατοντάδες θύματα των αναβολικών μεταξύ αθλητών και άλλων νέων που προσπαθούν να καλυτερέψουν την εμφάνιση τους με διάφορα  σκευάσματα. Η δραματική αύξηση χρήσης ουσιών ντόπινγκ ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960. Η κοινωνία εκείνες τις μέρες πίστευε ότι υπήρχαν φάρμακα ικανά να οδηγήσουν σε οποιαδήποτε επιτυχία. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Ρώμης το 1960, ο Δανός ποδηλάτης K. Jensen πέθανε λόγω χρήσης αμφεταμινών. Το 1967, ο 30 ετών Βρετανός ποδηλάτης Tom Simpson και ο δρομέας Dick Howard πέθαναν λόγω χρήσης αμφεταμινών και ηρωίνης, αντίστοιχα. Το 1968, ένα χρόνο αργότερα, ο Γερμανός πυγμάχος Jupp Elze πέθανε από χρήση ενός μίγματος αμφεταμινών. Πέραν των διακοσίων πρώην ποδοσφαιριστών  έχουν πεθάνει τα τελευταία 25  χρόνια «αφύσικα», παρουσιάζοντας περίεργες και σπάνιες μορφές καρκίνου.  Όλοι ήταν χρήστες αναβολικών. Το 1991, 11 Δυτικοευρωπαίοι ποδηλάτες πέθαναν εξαιτίας της παράνομης χορήγησής της ερυθροποιητίνης .  Διάσημα ονόματα στο στίβο, Griffin, Dressler, Board, έφυγαν πολύ νωρίς για να απολαύσουν τις Ολυμπιακές και Ευρωπαϊκές αθλητικές επιτυχίες τους. Πλάι σ’ αυτούς πολλοί ανώνυμοι που επειδή δεν ήταν διάσημοι δεν έγινε γνωστό ότι ο θάνατός τους συνδέεται με τη χρήση αναβολικών.

Τα αναβολικά είναι άκρως επιβλαβή. Οι περισσότεροι ειδικοί κατηγοριοποιούν  τα αναβολικά στεροειδή, μαζί με τα ναρκωτικά και τα διεγερτικά.  Η χρήση τους επιφέρει μη ανατρέψιμες πολλές φορές παρενέργειες συμπεριλαμβανομένης κι εκείνης του θανάτου.

Παραθέτω πιο κάτω αρκετές από τις παρενέργειες των αναβολικών:

Παρενέργειες των αναβολικών στους άνδρες:

Ατροφία των όρχεων (μείωση του μεγέθους των όρχεων), μειωμένη φυσική παραγωγή των ανδρικών ορμονών (ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης),  ακμή , ανικανότητα, τριχόπτωση, καρκίνο του προστάτη και των όρχεων, στειρότητα (χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων), ανάπτυξη του μαστικού αδένα, ευερεθιστότητα, τάση προς τη βία.

Παρενέργειες των αναβολικών στις γυναίκες:

Φαλάκρα, διαταραχή περιόδου, μείωση στο μέγεθος του μαστού, αρρενοποίηση -  αλλαγή στον τόνο της φωνής (τραχεία φωνή) και αυξημένη τριχοφυΐα (ιδιαίτερα του προσώπου).

Γενικές ανεπιθύμητες ενέργειες:

Σοβαρή ακμή και λιπαρό δέρμα (αυτό είναι επίσης ένα προφανές σημάδι για τον εντοπισμό των ντοπαρισμένων αθλητών, επειδή συνήθως η ποιότητα των μυών τους είναι πολύ κακή, και πίσω τους καλύπτεται με την ακμή), βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα, υπέρταση, διαταραχές ήπαρ και  νεφρών, μεγάλη νευρικότητα και ευερεθιστότητα που μπορεί να οδηγήσει σε βία, ανάπτυξη του καρκίνου (ήπαρ, νεφρά, προστάτη), μανιοκαταθλιπτική ψύχωση, σοβαρές νευρολογικές διαταραχές και καρδιαγγειακές παθήσεις, τη μείωση του αριθμού των τριχοειδών αγγείων στους μύες, γαστρεντερική αιμορραγία.

Εκτός από αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες, μπορεί να σημειωθούν και  άλλες έμμεσες επιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων των τραυματισμών, γιατί αν οι μύες γίνονται πιο ισχυροί χάρη στα αναβολικά, οι τένοντες δεν ενισχύονται, και μπορούν να  εντοπισθούν  ρήξεις τενόντων και πλήρεις απόσχιση συνδέσμων.

Όπως μπορείτε να δείτε, αυτά τα προϊόντα είναι σαφώς όχι ανώδυνα. Και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, επειδή  αν προσθέσετε αυτά τα προϊόντα στο σώμα σας,  δημιουργείται μια κατάσταση «αφύσικη» στην οποία το σώμα δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά.

Όπως και στην χρήση κάθε απαγορευμένης ουσίας, έτσι και στην χρήση  των αναβολικών στεροειδών τίθεται  θέμα κοινωνικής υγείας, και οι παρενέργειες των στεροειδών στην κοινωνική υγεία είναι τραγικές, η διάγνωση καθυστερημένη και η θεραπεία δύσκολη.

Να αποφεύγονται λοιπόν οι παγίδες μέσω Internet και άλλων διαφημίσεων για σκευάσματα που συστήνουν ότι κάνουν θαύματα, κτίζουν γρήγορα μυϊκή μάζα ή καίνε το λίπος ή δημιουργούν κοιλιακούς. Το λίπος καίγεται μόνο με άσκηση και σωστή διατροφή και σε βραδύ ρυθμό.

Να θυμάστε πως τα πιο ωραία πράγματα στον κόσμο είναι τα πιο φυσικά  και  «τα αγαθά κόποις κτώνται».

 

*Καθηγητής Πληροφορικής – Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης

dimitriarte@cytanet.com.cy




Comments (1)

  1. Γιάννης Φερτης:
    Nov 26, 2024 at 12:11 PM

    Η αποκλειστική επιβράβευση και οικονομική αναγνώριση των άριστων , εάν και πραγματικά απαραίτητη δεν αναγνωρίζει την προσπάθεια των συμμετέχων , ώστε να υπάρξει ενδιαφέρον συμμετοχής από το πλατύ κοινό ακόμα και σε καθημερινή βάση εκπαίδευσης και προσωπικής προσπάθειας . Ευτυχώς βλέπουμε μεγάλη συμμετοχή στους αγώνες δρόμου πχ ορεινής ανάβασης , ποδηλασίας . Πάντα με προσωπική και αφιλοκερδής προσπάθεια . Μπράβο Δημήτρη που ορθά θέτεις αυτά τα θέματα .


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











2716