Παρουσίαση αποτελεσμάτων μεγάλης έρευνας από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Κράτος, οικογένεια και εθελοντικές οργανώσεις μπορούν μαζί συγχρονισμένα και με στοχευμένη ευελιξία να εξυπηρετήσουν αποτελεσματικά τους στόχους της ολοκληρωμένης φροντίδας των ηλικιωμένων ατόμων με HIV/AIDS στην Κύπρο. Επιτακτική είναι η ανάγκη να βρεθούν και να αντιμετωπισθούν οι κλίμακες μισαλλοδοξίας, προκαταλήψεων, μη ανεκτικότητας, στερεότυπων πεποιθήσεων κλπ.
Αυτά και άλλα σημαντικά αναφέρθηκαν, εκτιμήθηκαν και αναλύθηκαν στη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων έρευνας για τις Κοινωνικές και Ψυχολογικές Ανάγκες Ατόμων άνω των 50 ετών με HIV/AIDS στην Κύπρο, σε Διάσκεψη Τύπου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.
«Το πρόβλημα δεν πρέπει να είναι, αλλά ούτε και είναι τα άτομα με HIV/AIDS. Το ζητούμενο είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι από την υπόλοιπη κοινωνία. Αυτό είναι το βασικό μας πρόβλημα. Η υπόλοιπη κοινωνία», υπέδειξε ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκού Προσωπικού και Έρευνας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Καθηγητής Κωνσταντίνος Φελλάς, ο οποίος και παρουσίασε τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας σε συνεργασία με το Hellenic Observatory του London School of Economics, τον οργανισμό Terrence Higgins Trust (Βρετανία), την Κίνηση Συμπαράστασης για το AIDS και την Accept ΛΟΑΤ.
Η έρευνα κατέδειξε πως από όλους τους ερωτηθέντες:
Ο καθηγητής Φελλάς ανάφερε πως «οι μύθοι άρχισαν να δίνουν τη θέση τους στις πραγματικότητες», υπογραμμίζοντας πως τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν καταδείξει την επιτακτική ανάγκη να προσφερθούν ολοκληρωμένα προγράμματα πρόληψης για τον ιό HIV, που θα περιλαμβάνουν ενημέρωση , πρόσβαση σε προφυλακτικά και καλύτερες ευκαιρίες τεστ και θεραπείας, ειδικά για τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους.
«Οι φυλετικές, ηλικιακές, εθνικές και κοινωνικές προκαταλήψεις δομούν το πώς βλέπουμε και κατά συνέπεια το πώς μεταχειριζόμαστε τους συνανθρώπους μας. Η μεταχείριση των ανθρώπων σύμφωνα με τις αντιλαμβανόμενες ταξικές, θρησκευτικές, ηλικιακές ή διαφορές φύλου αποτελεί διαχρονικά αντικείμενο κοινωνιολογικής ανάλυσης και συζήτησης» υπέδειξε ο καθηγητής Φελλάς. Ανέφερε πως οι άνθρωποι που καθημερινά ζουν με τον ιό του HIV/AIDS αντιμετωπίζουν ρατσιστικές προσβολές, κοινωνική απόρριψη ως «οι άλλοι», οι κατώτεροι, διαφορετικοί, απειλητικοί ως και «μη καλοί χριστιανοί». Συνεπώς τα προβλήματα επιβίωσης και διαβίωσης των ατόμων αυτών παραμένουν άλυτα εφόσον περιθωριοποιούνται, ενώ η ευθύνη της πολιτείας και της κοινωνίας ουδόλως μηδενίζεται σε μια κοινωνία που αυτοχαρακτηρίζεται ως ανεπτυγμένη.
Χαιρετισμούς απηύθυναν οι Δρ. Λίνος Χατζηχάννας, Υπεύθυνος HIV/AIDS Προγράμματος του Υπουργείου Υγείας και Χρίστος Κρασίδης, Γραμματέας και Υπεύθυνος Επικοινωνίας της Κίνησης Συμπαράστασης για το AIDS.
Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας ήταν συνέχεια εκδήλωσης που έγινε πρόσφατα στο London School of Economics, όπου εκτέθηκαν τα συγκριτικά αποτελέσματα ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Κυπριακή Δημοκρατία.