Εικοσάχρονα λειτουργίας Προγραμμάτων Σπουδών Ιατρικών Επισκεπτών στο KES College


Με ανακοίνωση του το KES College ενημερώνει:

«Το επάγγελμα του Ιατρικού Επισκέπτη είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές επάγγελμα στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο (ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες με συστήματα υγείας), εξαιτίας του αριθμού των νέων θέσεων εργασίας, των ικανοποιητικών αμοιβών και άλλων ωφελημάτων, του αξιοπρεπούς προφίλ του επαγγελματία, καθώς και του αναβαθμισμένου ρόλου του στη σύγχρονη φαρμακευτική αγορά.

Ο Ιατρικός Επισκέπτης είναι ο σύνδεσμος, ο άνθρωπος ο οποίος μεσολαβεί μεταξύ της φαρμακευτικής εταιρείας αφ’ενός και των λειτουργών της υγείας αφ’ετέρου. Ο ρόλος του είναι να ενημερώνει τους ιατρούς σχετικά με τα νέα φάρμακα τα οποία έχει παρασκευάσει η εταιρεία και τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά.

Ο Ιατρικός Επισκέπτης είναι ο εξιδεικευμένος επιστημονικός συνεργάτης μιας φαρμακευτικής εταιρείας που επισκέπτεται ιατρούς, οδοντίατρους, φαρμακοποιούς, για να τους παρέχει επιστημονική ενημέρωση, παρουσιάζοντας τις ενδείξεις και αντενδείξεις αλλά κυρίως  προτάσσοντας και τεκμηριώνοντας επιστημονικά με μελέτες ή έρευνες τα πλεονεκτήματα από τη χορήγησή τους στην υγεία των ασθενών έναντι παρόμοιων ανταγωνιστικών σκευασμάτων με σκοπό να τους πείσει να χορηγήσουν αυτά τα φάρμακα. Είναι διαρκώς ενημερωμένος σχετικά με τα νέα και τα παλαιότερα φάρμακα, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους, τη χρήση τους, αλλά και για τον ανταγωνισμό στην αγορά.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Maryland στις ΗΠΑ καθώς και έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Pharmaceutical Science and Research, καταδεικνύουν ότι οι ιατροί βασίζουν την ενημέρωση τους για τα φαρμακευτικά προϊόντα, είτε αυτά είναι παλαιά είτε νέα, στην ενημέρωση που λαμβάνουν από τους ιατρικούς επισκέπτες. Παράλληλα έχει αποδειχτεί ότι οι επισκέψεις των ιατρικών επισκεπτών στους ιατρούς μπορούν να αυξήσουν τη συνταγογράφηση των αντίστοιχων φαρμακευτικών προϊόντων που προωθούν οι ιατρικοί επισκέπτες.

Επομένως, ο ρόλος του Ιατρικού Επισκέπτη για μια φαρμακευτική εταιρεία είναι πολύ σημαντικός, αφού σε μεγάλο βαθμό αποτελεί την πρώτη και κύρια εικόνα της εταιρείας.

Ιδιαίτερα αναβαθμισμένος αναμένεται να είναι ο ρόλος του Ιατρικού Επισκέπτη, μετά την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ (Γενικό Σχέδιο Υγείας) στη χώρα μας, αφού είναι ένας εξωτερικός παράγοντας ο οποίος αναπροσαρμόζει την αγορά του φαρμάκου. Επομένως οι φαρμακευτικές εταιρείες θα αναμένουν από τους Ιατρικούς Επισκέπτες να αντισταθμίσουν ή να ενισχύσουν σε κάθε περίπτωση την αγορά των δικών τους φαρμακευτικών προϊόντων, ενώ παράλληλα  θα πρέπει να συνεχίσουν τη διαχρονική διεκδίκηση του ρόλου του θεματοφύλακα της Δημόσιας Υγείας.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη σπουδαιότητα που έχει ο ρόλος του Ιατρικού Επισκέπτη για την επιτυχή προστασία και υποστήριξη της υγείας των ασθενών από τους λειτουργούς υγείας.

Το KES College παρακολουθώντας αυτές τις εξελίξεις, αναπροσάρμοσε και επικαιροποίησε τα προγράμματα σπουδών που αφορούν το επάγγελμα του Ιατρικού Επισκέπτη, ώστε ο απόφοιτος να ασκεί το επάγγελμα του αποτελεσματικά, με επάρκεια, στα πλαίσια της κείμενης νομοθεσίας όπως το απαιτεί ο μεταβαλλόμενος αυτός χώρος της Υγείας. Σημειώνεται ότι τα επικαιροποιημένα προγράμματα σπουδών των Ιατρικών Επισκεπτών, αξιολογήθηκαν  πρόσφατα από το Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης. 

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τα προγράμματα σπουδών Ιατρικών Επισκεπτών στο KES College κλείνουν φέτος τα 20 χρόνια συνεχούς και αδιάληπτης λειτουργίας τους, με τους περισσότερους απόφοιτούς τους να αποτελούν καταξιωμένους επαγγελματίες στο χώρο της προώθησης του φαρμάκου. Με την αποφοίτηση τους από το KES College αποκτούν βέλτιστη κατάρτιση, που είναι το αποτέλεσμα των ψηλών απαιτήσεων της Σχολής και των σωστά δομημένων προγραμμάτων σπουδών, τα οποία καλύπτουν το απαραίτητο φάσμα ιατρικών και φαρμακευτικών γνώσεων (Ανατομία, Φυσιολογία, Χημεία, Βιολογία, Φαρμακολογία, Βιοφαρμακευτική, Νοσολογία κ.α.) τις εξίσου απαραίτητες γνώσεις που αφορούν στις Ανθρώπινες Σχέσεις (Δημόσιες Σχέσεις, Επαγγελματική Επικοινωνία, Αρχές Διοίκησης κ.α.) αλλά και τις ιδιαίτερα σημαντικές γνώσεις που αφορούν στη διαμόρφωση νέων Στρατηγικών και Μάρκετινγκ (Αρχές Μάρκετινγκ, Φαρμακευτικό Μάρκετινγκ κ.α.).

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι ο ρόλος του Ιατρικού Επισκέπτη στη σύγχρονη κοινωνία είναι βασικός. Από τη μία πλευρά, ενημερώνει τους ιατρούς σχετικά με τα νέα φάρμακα της ειδικότητάς τους τα οποία έχουν κυκλοφορήσει, από την άλλη δε μεταφέρει και καταθέτει στην επιστημονική υπηρεσία της φαρμακευτικής εταιρείας στην οποία εργάζεται τυχόν παρενέργειες φαρμάκων τις οποίες κατήγγειλαν οι γιατροί τους οποίους ενημερώνει.

Τέλος να αναφέρουμε εδώ ότι τα προγράμματα σπουδών Ιατρικών Επισκεπτών, διάρκειας δυο και τριών χρόνων στο KES College, παραμένουν διαχρονικά, έξυπνη επιλογή σπουδών, γι’ αυτούς που επιθυμούν να εργαστούν στο χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου με άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας μετά τα πέρας των σπουδών τους.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον κ. Σπύρο Θεοχάρους, συντονιστή Προγραμμάτων Σπουδών Ιατρικοί Επισκέπτες και Βοηθοί (Τεχνικοί) Φαρμακείου στο KES College, στο τηλέφωνο 22875737 ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.kescollege.ac.cy .

Βιβλιογραφικές αναφορές:

[1]  S. A. Krivosheev et al /J. Pharm. Sci. & Res. Vol. 10(10), 2018, 2493-2496

[2] Ferguson et al, Am J Med. 1999;107:149-152, Medical School of Maryland)

[3] Θέματα Ιατροφαρμακευτικής Επιστημονικής Ενημέρωσης, Λευκωσία 2010, KES College, ISBN 978-9963-9845-2-7"




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1340