Γι’ αθέμιτο ανταγωνισμό και άνιση μεταχείριση κατηγορούν το Υπουργικό οι ιδιοκτήτες των κολλεγίων


«Κανένα κράτος δικαίου δε μπορεί να συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο. Είναι απαράδεκτο, καθ' όλα νόμιμα ιδρύματα εγγεγραμμένα στο ΥΠΠΑΝ με πιστοποιημένα προγράμματα σπουδών να στερούνται το δικαίωμα λειτουργίας αφού δεν τους επιτρέπεται να έχουν φοιτητές»

Για  άνιση μεταχείριση μεταξύ των ιδιωτικών κολεγίων και των ιδιωτικών πανεπιστημίων, η οποία έχει ως συνέπεια τον αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των κολεγίων, κατάγγειλαν το Υπουργικό και ιδιαίτερα τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή οι ιδιοκτήτες των κολλεγίων.

Μιλώντας σε Διάσκεψη Τύπου που διοργάνωσαν ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ο Σύνδεσμος Αναγνωρισμένων Ιδιωτικών Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Δικηγόρος Αντώνης Δημητρίου, είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο στις 7/5/2020 αποφάσισε να αναθεωρήσει τη διαδικασία παραχώρησης άδειας εισόδου/θεώρησης σε υποψήφιους φοιτητές από τρίτες χώρες μετά από πρωτοβουλία κυρίως του Υπουργού Εσωτερικών. Μία από τις αλλαγές αφορά το ότι οι υποψήφιοι φοιτητές τρίτων χωρών των κολεγίων θα πρέπει να έχουν επιπρόσθετα ακαδημαϊκά προσόντα (για εισδοχή) από τους αντίστοιχους υποψήφιους φοιτητές των πανεπιστημίων αλλά και τους Κύπριους φοιτητές όλων των ιδρυμάτων!»

Παράλογη απαίτηση

Ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι «αυτή η απαίτηση αποτελεί άνιση μεταχείριση μεταξύ των ιδιωτικών κολεγίων και των ιδιωτικών πανεπιστημίων η οποία έχει ως συνέπεια τον αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των κολεγίων»  και χαρακτήρισε την απαίτηση να έχουν οι φοιτητές τρίτων χωρών των κολεγίων περισσότερα ακαδημαϊκά προσόντα από αυτούς των πανεπιστημίων παράλογη .

Επίσης, σημείωσε ότι «η πιο πάνω απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου κατάργησε την εισδοχή φοιτητών τρίτων χωρών σε κολέγια κατά την καλοκαιρινή περίοδο μαθημάτων (Ιούνιος με Σεπτέμβριος) με αποτέλεσμα τα κολέγια να μην εγγράψουν ούτε ένα φοιτητή κατά την καλοκαιρινή περίοδο του 2020. Η απόφαση αυτή οδήγησε αριθμό καθηγητών των κολεγίων στο επίδομα ανεργίας, την ίδια στιγμή που τα πανεπιστήμια μπορούν απερίσπαστα να εγγράφουν φοιτητές κατά την καλοκαιρινή περίοδο»

 Συνεχίζοντας ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ακολούθως, το Υπουργικό Συμβούλιο χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε εισδοχή φοιτητών από τρίτες χώρες σε κολέγια, με απόφαση του στις 1/7/2020, μετά από πρωτοβουλία κυρίως του Υπουργού Εσωτερικών, αποφάσισε, πέραν των επιπρόσθετων ακαδημαϊκών κριτηρίων για φοιτητές των κολεγίων να θέσει και οροφή στον αριθμό εισδοχής των φοιτητών τρίτων χωρών. Η οροφή αυτή ερμηνεύθηκε ως το 20% της διαθέσιμης χωρητικότητας του κάθε κολεγίου.

Παρά τη διαφωνία τους με τις πιο πάνω αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου τα κολέγια υπέβαλαν αιτήσεις στο Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης (ΤΑΠΜ) για παραχώρηση άδειας εισόδου/θεώρησης με βάση τη νέα διαδικασία. Το ΤΑΠΜ έκανε αποδεκτές τις αιτήσεις αυτές και μάλιστα δέχτηκε και πληρωμή δεκάδων χιλιάδων ευρώ σχετικά με τα τέλη εξέτασης των αιτήσεων. Επίσης, στις 30/7/2020 το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας έδωσε παράταση στις προθεσμίες υποβολής των σχετικών αιτήσεων.

Επιστολή ΥΠΠΑΝ

Στις 25/8/2020 το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας έστειλε επιστολές σε όλα τα κολέγια αναφέροντας ότι δε μπορούν να εγγράψουν ούτε ένα φοιτητή από τρίτες χώρες για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 γιατί όπως μάθαμε εκ των υστέρων στις 21/8/2020 ο Υπουργός Εσωτερικών ζήτησε από το Υπουργικό Συμβούλιο να ερμηνεύσει την οροφή του 20%, ως πάγιο ποσοστό φοιτητών από τρίτες χώρες, με αποτέλεσμα τα κολέγια να εμφανίζονται υπερπλήρη και να μη μπορούν να εγγράψουν κανένα φοιτητή από τρίτες χώρες, μέχρι το ποσοστό των φοιτητών τους από τρίτες χώρες να μειωθεί σε μικρότερο του 20%.

Η αποδοχή αιτήσεων για παραχώρηση άδειας εισόδου/θεώρησης, η είσπραξη των τελών εξέτασης των αιτήσεων από το κράτος και η εκ των υστέρων ενημέρωση ότι κανένα κολέγιο δε μπορεί να εγγράψει φοιτητές τρίτων χωρών έχει εκθέσει τα κολέγια και την Κυπριακή Δημοκρατία στο εξωτερικό. Είναι δεδομένο ότι κανένα κράτος δικαίου δε μπορεί να συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο. Είναι συνάμα απαράδεκτο, καθ' όλα νόμιμα ιδρύματα εγγεγραμμένα στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας με πιστοποιημένα προγράμματα σπουδών να στερούνται το δικαίωμα λειτουργίας αφού δεν τους επιτρέπεται να έχουν φοιτητές».

Το πρόβλημα με τις αιτήσεις πολιτικού ασύλου

Αναφερόμενος στο πρόβλημα με τις αιτήσεις πολιτικού ασύλου ο κ. Δημητρίου είπε:

«Επειδή ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι ο λόγος της αναθεώρησης της διαδικασίας παραχώρησης άδειας εισόδου/θεώρησης σε υποψήφιους φοιτητές τρίτων χωρών είναι το ότι φοιτητές τρίτων χωρών έχουν αιτηθεί πολιτικό άσυλο, θέλουμε κατηγορηματικά να σημειώσουμε τα ακόλουθα λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα κατάσταση των αιτήσεων πολιτικού ασύλου αλλά και παλαιότερη εμπειρία πάνω στο θέμα αυτό:

  • Ο Υπουργός Εσωτερικών με τις ενέργειες του αλλά και τις δημόσιες δηλώσεις του παραπλάνησε την κοινή γνώμη αφού ανέδειξε το θέμα των φοιτητών που αιτούνται πολιτικό άσυλο ως το μείζων θέμα του προβλήματος του πολιτικού ασύλου και του μεταναστευτικού ενώ οι αιτήσεις πολιτικού ασύλου προερχόμενες από τους φοιτητές αναλογούν σε ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνολικού αριθμού αιτήσεων! Η συντριπτική πλειοψηφία των αιτούντων πολιτικού ασύλου δυστυχώς προέρχεται από τα κατεχόμενα. Επίσης, αίτηση για πολιτικό άσυλο υποβάλουν και παράνομοι μετανάστες που έρχονται από τη θάλασσα αλλά και οικιακές βοηθοί και άλλοι εργάτες τρίτων χωρών που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές. Η χρησιμοποίηση των κολεγίων ως τον αποδιοπομπαίο τράγο του μεταναστευτικού έχει στόχο να καλύψει την πολυετή αδράνεια του Υπουργείου Εσωτερικών στην αντιμετώπιση των αιτήσεων ασύλου.
  • Το κράτος έδωσε κίνητρα στους φοιτητές να αιτηθούν πολιτικό άσυλο. Από τη μία το γεγονός ότι οι διαδικασίες εξέτασης και τελικής απάντησης μίας αίτησης πολιτικού ασύλου καθυστερούν μέχρι και 4 χρόνια για να ολοκληρωθούν και από την άλλη η παραχώρηση διευρυμένων δικαιωμάτων απασχόλησης των αιτούντων ασύλου μαζί με τον περιορισμό των δικαιωμάτων απασχόλησης και αργότερα την κατάργηση του δικαιώματος απασχόλησης των φοιτητών ώθησε φοιτητές στο να αιτηθούν πολιτικό άσυλο. Αυτοί οι παράγοντες έχουν δημιουργήσει στρεβλώσεις και αποτέλεσαν τα μοναδικά αλλά και ισχυρότατα κίνητρα που οδήγησαν φοιτητές στο να αιτηθούν πολιτικό άσυλο.
  • Οι φοιτητές γνωρίζουν ότι δεν πληρούν τα κριτήρια για πολιτικό άσυλο και συνεπώς δε θα λάβουν πολιτικό άσυλο. Ο μοναδικός λόγος που ένας φοιτητής αιτείται πολιτικού ασύλου είναι για να έχει πρόσβαση σε νόμιμη απασχόληση για το χρονικό διάστημα που χρειάζεται μέχρι να παρθεί η τελική απόφαση στην αίτησή του για πολιτικό άσυλο, εφόσον η ιδιότητα του φοιτητή ουσιαστικά δεν του επιτρέπει να εργάζεται σε αντίθεση με τις πρόνοιες της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας. Κάποιοι φοιτητές μάλιστα κατά τη διάρκεια της εξέτασης της αίτησής τους, συνεχίζουν τις σπουδές τους καθότι οι αιτούντες πολιτικού ασύλου έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση!
  • Το 2004 υπήρχε ακριβώς το ίδιο πρόβλημα. Δηλαδή οι διαδικασίες παροχής της τελικής απόφασης σε αιτήσεις πολιτικού ασύλου καθυστερούσαν υπερβολικά και το γεγονός αυτό αποτέλεσε κίνητρο για δραματική αύξηση των σχετικών αιτήσεων. Αργότερα όταν η Υπηρεσία Ασύλου στελεχώθηκε επαρκώς και ο χρόνος για παροχή τελικής απόφασης μειώθηκε δραματικά οι νέες αιτήσεις για πολιτικό άσυλο είχαν μειωθεί δραματικά! Είναι δεδομένο ότι αν οι αιτήσεις εξετάζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως δήλωσε ότι θα υλοποιήσει ο Υπουργός Εσωτερικών, τότε κανένας φοιτητής δε θα υποβάλει αίτηση για πολιτικό άσυλο.

Οι επιπτώσεις των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις που θα υπάρξουν από τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Δημητριου παρέθεσε τις εξής:

«Τα κολέγια προσφέρουν παιδεία όχι μόνο στους φοιτητές τρίτων χωρών αλλά και σε πολλούς Κύπριους φοιτητές. Σε πολλές περιπτώσεις η εισδοχή φοιτητών τρίτων χωρών είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητα των κολεγίων καθότι τα εισοδήματα από τους Κύπριους φοιτητές από μόνα τους δεν καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα των κολεγίων. Τα εισοδήματα από τους φοιτητές τρίτων χωρών είναι αυτά που επιτρέπουν στα κολέγια τη λειτουργία τους αλλά και την προσφορά πληθώρα υποτροφιών σε Κύπριους φοιτητές που χωρίς τις υποτροφίες αυτές η φοίτηση τους δε θα ήταν εφικτή. Αν δεν αλλάξουν οι αποφάσεις της άνισης μεταχείρισης του Υπουργικού Συμβουλίου, θα υπάρξουν οι ακόλουθες καταστροφικές επιπτώσεις:

  • Μείωση στην εισαγωγή συναλλάγματος εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν τα δίδακτρα και άλλα έξοδα των φοιτητών τρίτων χωρών,
  • Τερματισμός απασχόλησης μελών του διδακτικού, διοικητικού και άλλου προσωπικού των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, με επιβάρυνση του ταμείου ανεργίας και πλεονάζοντος προσωπικού του Υπουργείου Εργασίας
  • Απώλεια κρατικών εσόδων που τα ακαδημαϊκά ιδρύματα πληρώνουν στο κράτος (φορολογία εταιριών, αμυντική εισφορά, φορολογία εργοδοτουμένων, εισφορές κοινωνικών ασφαλίσεων, εισφορές ΓΕΣΥ, κ.α.), και
  • Συρρίκνωση/τερματισμός των αναπτυξιακών/βελτιωτικών έργων των κολεγίων, όπως η αναβάθμιση κτιρίων και υποδομών, οι αγορές προϊόντων και υπηρεσιών που στηρίζουν σημαντικά την οικονομία του τόπου».



Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1467