Χρονιά πρόκλησης


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ*

Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρόνιας εύχομαι σε όλους τους μαθητές μας τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και πάνω απ' όλα υγεία, χαρά και ευτυχία. Τις ευχές μου επίσης μεταφέρω σε όλους τους εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους στα σχολεία μας, οι οποίοι καλούνται να φέρουν σε πέρας κατά τη φετινή χρονιά το υψηλό λειτούργημα της παιδείας. Ευχόμαστε η πρώτη ημέρα που ανοίγουν τα σχολεία να είναι ημέρα χαράς και κοινωνικοποίησης των παιδιών μας. Εύχομαι οι νέες φιλίες, οι γνώσεις και οι δεξιότητες ζωής που θα αποκτηθούν κατά τη φετινή χρονιά να είναι λίπασμα για τη μορφωτική, κοινωνική, προσωπική και ηθική ανάπτυξη των μαθητών μας. Εύχομαι και η φετινή χρονιά να παραδώσει στην κοινωνία μαθητές-πολίτες, ικανούς να υπερασπιστούν τις βασικές ελευθερίες και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ανεβάζοντας τη μικρή μας πατρίδα ψηλά στο χάρτη του πολιτικού πολιτισμού. 

Η φετινή χρονιά 2019 /2020 είναι χρονιά πρόκλησης. Οι μεγάλες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται και ορισμένες νέες θα εισαχθούν. Η αλλαγή στο σύστημα των εξετάσεων είναι μία άλλη μεγάλη πρόκληση, η οποία θα μας οδηγήσει σε ένα ποιοτικό, αναβαθμισμένο απολυτήριο του δημόσιου σχολείου. Η ασφάλεια στο χώρο του σχολείου έχει παρουσιάσει σημαντική βελτίωση μέσα από αποφάσεις της πολιτείας οι οποίες έχουν υλοποιηθεί σε έναν μόνο χρόνο.

Η μεγάλη πρόκληση της πολιτείας κατά τη φετινή χρονιά είναι η διαχείριση της βίας και της παραβατικότητας στο σχολείο. Μέσα από έναν εντατικό διάλογο διεξάγουμε συζήτηση για ανάπτυξη πολιτικής και αποτελεσματικούς μηχανισμούς διαχείρισης των κρίσεων στα σχολεία.

Η στήριξη της πολιτείας στο δημόσιο σχολείο είναι χωρίς όρια και περιορισμούς. Καλούμαστε λοιπόν όλοι να ενισχύσουμε το δημόσιο σχολείο, αναλογιζόμενοι τις προκλήσεις των καιρών. Η γνήσια στήριξη του δημόσιου σχολείου είναι αυτή η οποία το βελτιώνει και το αναβαθμίζει συνεχώς, δίνοντας το αίσθημα στο παιδί και στον γονιό ότι δεν αδικείται από αυτό, αλλά ανταμείβεται με ένα ποιοτικό απολυτήριο που του ανοίγει τους ορίζοντες της ελεύθερης επιλογής πανεπιστημίου σε όλο τον κόσμο. Ανάλογη είναι και η πρόκληση στη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων τα οποία μέσα από τον συναγωνισμό συμπληρώνουν ποιοτικά και παραγωγικά τις επιλογές εκπαίδευσης στην Κύπρο.Η ιδιωτική εκπαίδευση στην Κύπρο είναι κατοχυρωμένη για δεκαετίες και ως τέτοια θα πρέπει να γίνεται σεβαστή, επειδή συμβάλλει καθοριστικά στην προστασία του δικαιώματος των πολιτών στη εκπαίδευση.

Δεν μπορεί να μην εκφράσουμε τη λύπη μας για το γεγονός ότι, ενώ σε όλα τα σχολεία της Κύπρου κτυπά χαρούμενα το κουδούνι, τα σχολεία μας στα κατεχόμενα εξακολουθούν να είναι φυλακισμένα και σιωπηρά. Εξακολουθούν τα σχολεία μας στα κατεχόμενα να βιώνουν, σκλαβιά, κατοχή και πνευματική βεβήλωση τους από τις εθνικιστικές συμπεριφορές της τουρκικής κατοχικής δύναμης.  Τα εγγόνια των προσφύγων μας δε φοιτούν στα σχολεία των πόλεων και των χωριών τους και βιώνουν και αυτά ως μία ακόμη γενιά το δράμα της προσφυγιάς. Ευχόμαστε ιδιαιτέρως στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου, που λειτουργούν ως μία φλόγα φώτισης της ελληνικής παιδείας, να συνεχίσουν να προσφέρουν παιδεία στα σκλαβωμένα παιδιά των εγκλωβισμένων μας.

*Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1093