Άντρος Κυπριανού: Πρέπει να θωρακίσουμε τον θεσμό των Παγκύπριων Εξετάσεων


«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα προγράμματα, τα οποία λειτουργούν λόγω της υποστελέχωσης σε σχολεία»
ΚΥΠΕ - 
Θα πρέπει «να θωρακίσουμε τον θεσμό των Παγκύπριων Εξετάσεων και κανένας δεν μπορεί να υποσκάψει αυτό το θεσμό», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σε σημερινές του δηλώσεις, ενώ ερωτηθείς για τα απεργιακά μέτρα που εξήγγειλε η ΠΟΕΔ και αν έχει απευθύνει έκκληση για να ξεκινήσει τουλάχιστον ομαλά η σχολική χρονιά φέτος, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι δεν έχει προβεί σε καμία έκκληση να τερματίσουν τα απεργιακά μέτρα.

«Θεωρώ ότι είναι ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας να ενεργήσει με τρόπο που θα τους καθησυχάζει και θα τους διαβεβαιώνει ότι αυτά τα οποία τονίζουν θα γίνονται σεβαστά, τα οποία θεωρώ λογικά. Επαναλαμβάνω είναι και δική μας απαίτηση τα σχολεία να είναι κατάλληλα στελεχωμένα πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Είναι και δική μας απαίτηση να εφαρμόζονται οι κανονισμοί εις το πως διερευνώνται τα διάφορα ζητήματα», πρόσθεσε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ είχε σήμερα το πρωί, στα γραφεία του κόμματος,  συνάντηση με τις τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις, με τις οποίες συζήτησε ζητήματα τα οποία απασχολούν τις οργανώσεις αυτή την συγκεκριμένη περίοδο. 

«Πρώτα και κύρια συζητήσαμε για τις αποφάσεις, οι οποίες έχουν ληφθεί από τα δύο δημόσια Πανεπιστήμια αναφορικά με την πλήρωση κάποιων κενών θέσεων. Είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα και θεωρώ ότι θα πρέπει να το προσεγγίσουμε με ανοικτό μυαλό σε μια προσπάθεια να το λύσουμε. Κανένας από εμάς θεωρώ ότι δε θέλει να παραμένουν κενές θέσεις στο πανεπιστήμιο. Κανένας από εμάς δε θέλει να μειωθεί το επίπεδο του Πανεπιστημίου, αλλά την ίδια στιγμή τονίζουμε πολύ έντονα ότι θα πρέπει να θωρακίσουμε το θεσμό των Παγκύπριων Εξετάσεων και κανένας δε μπορεί να υποσκάψει αυτό το θεσμό», συμπλήρωσε.

Ως εκ τούτου, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, χρειάζεται να υπάρξει ένας διάλογος για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος «να προχωρήσουμε με την αντιμετώπιση αυτού του υπαρκτού προβλήματος».

«Από την στιγμή που τα δύο Πανεπιστήμια είναι δημόσια, θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει ένας διάλογος μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων και της πολιτείας και του πανεπιστημίου και σίγουρα και των εκπαιδευτικών οργανώσεων για να βρούμε τον καλύτερο τρόπο να αντιμετωπιστούν τα συγκεκριμένα προβλήματα», ανέφερε.
Ο κ. Κυπριανού είπε, επίσης, ότι συζήτησαν και το συνταξιοδοτικό.
«Έχουμε επιφυλαχτεί να εκφράσουμε άποψη εφόσον μελετήσουμε το θέμα», σημείωσε.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε, επίσης, ότι συζήτησαν και κάποια άλλα προβλήματα τα οποία προκύπτουν αναφορικά με την καθυστέρηση, «η οποία υπάρχει πρώτα και κύρια σε ότι αφορά την στελέχωση των σχολείων, παρόλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του Υπουργού, επιμένουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ότι υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση στη βάση του χρονοδιαγράμματος, το οποίο υπάρχει για την στελέχωση των σχολείων».

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα προγράμματα, τα οποία λειτουργούν λόγω της υποστελέχωσης που υπάρχει σε σχολεία και βέβαια υπάρχει και το πρόβλημα, το οποίο προκύπτει από το γεγονός ότι δεν ακολουθούνται οι διαδικασίες που προνοούνται από τους κανονισμούς του Υπουργείου για την αντιμετώπιση προβλημάτων εκεί και όπου υπάρχουν καταγγελίες σε βάρος είτε εκπαιδευτικών είτε διευθυντών. Είναι και δική μας θέση ότι αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να επιλύονται μέσα από τις διαδικασίες του Υπουργείου και να μην διαπομπεύονται άτομα δημόσια. Σε αυτά τα ζητήματα, λοιπόν, θα στηρίξουμε τις εκπαιδευτικές οργανώσεις», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Κυπριανού, «θεωρούμε ότι η παιδεία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς σε μια κοινωνία, είναι ο τομέας εκείνος ο οποίος θα κρίνει κατά πόσο η κοινωνία θα προχωρήσει μπροστά ή θα παραμείνει στάσιμη ή ακόμα χειρότερα θα οπισθοδρόμηση».

«Θεωρούμε, λοιπόν, ότι στην παιδεία θα πρέπει να παρέχονται όλες οι δυνατότητες και να υπάρχει, βέβαια, και εκείνος ο αποτελεσματικός έλεγχος που θα εξασφαλίζει ότι τα παιδιά μας θα τυγχάνουν τις καλύτερης δυνατής επιμόρφωσης», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι για να μπορέσεις να επιμόρφωσεις τα παιδιά χρειάζεται να έχεις το καλύτερο περιβάλλον.

«Δεν γίνεται να συνεχίζουμε εδώ και χρόνια, απρογραμμάτιστα σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που αφορούν στα κλιματιστικά. Πρέπει επιτέλους να γίνει ένας σχεδιασμός, ένας προγραμματισμός, υπάρχουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας αυτή την στιγμή και στη βάση ενός μακροχρόνιου σχεδιασμού, θεωρούμε ότι πρέπει επιτέλους αυτό το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, έτσι ώστε και οι εκπαιδευτικοί αλλά και τα παιδιά να έχουν τις καλύτερες συνθήκες για επιμόρφωση», σημείωσε.

Κώστας Χατζησάββας: Ικανοποίηση 

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας, σε δηλώσεις του εκ μέρους και των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων εξέφρασε την ικανοποίηση τους από την σημερινή συνάντηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ.
Κατά τη συνάντηση, είπε, συζήτησαν το συνταξιοδοτικό ζήτημα, που αφορά χιλιάδες εκπαιδευτικούς και κρατικούς υπαλλήλους, «οι οποίοι όταν μονιμοποιούνται μετά την 1η του Οκτώβρη του 2011 δυστυχώς παραμένουν ανασφάλιστοι και έχουμε πει ότι αυτός ο εμπαιγμός επιτέλους θα πρέπει οριστικά να λήξει".
Ανέφερε, επίσης, ότι έχουν συζητήσει και το θέμα των ενεργειών των δύο δημοσίων πανεπιστημίων της Κύπρου, να εισάξουν φοιτητές στα δύο δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου με προπτυχιακούς φοιτητές οι οποίοι κατέχουν GCE ή άλλες ισοδύναμες εξετάσεις.
«Επαναλάβαμε τη πάγια θέση και των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων ότι τέτοιου είδους ενέργειες είναι αυθαίρετες και σε καμιά περίπτωση δε θα πρέπει καμία ενέργεια να καταστρατηγεί τον νόμο περί παγκυπρίων εξετάσεων και εκείνο που έχουμε συμφωνήσει , στο τέλος της ημέρας, μαζί με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι θα βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή, έτσι ώστε αναλόγως των εξελίξεων των δύο αυτών σημαντικών ζητημάτων, να επικοινωνούμε και να λαμβάνουμε και ανάλογες αποφάσεις», πρόσθεσε.

Με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας
Ερωτηθείς για τα απεργιακά μέτρα που εξήγγειλε η ΠΟΕΔ και αν έχει απευθύνει έκκληση για να ξεκινήσει τουλάχιστον ομαλά η σχολική χρονιά φέτος, ο κ. Κυπριανού είπε ότι για να ξεκινήσει ομαλά μια σχολική περίοδος πρέπει πρώτα και κύρια να εξασφαλιστεί ότι όλα τα σχολεία είναι επαρκώς στελεχωμένα.
«Εάν οι ίδιοι διαπιστώνουν και έχουν επιχειρήματα ότι δεν έχει γίνει η στελέχωση όπως προνοείται από τους σχετικούς κανονισμούς του Υπουργείου, υπάρχει πρόβλημα, δεν ξεκινά ομαλά η σχολική χρονιά, όχι με δική τους ευθύνη. Εάν έτσι έχουν τα πράγματα είναι με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας. Το δεύτερο θέμα, υπάρχουν κανονισμοί για το πως αντιμετωπίζονται τα ζητήματα καταγγελιών σε βάρος εκπαιδευτικών, διευθυντών, του οποιουδήποτε, τέλος πάντων, λειτουργού της εκπαίδευσης. Διαπιστώνουν ότι δε ακολουθείται αυτή η διαδικασία, ότι αντιμετωπίζονται με τρόπο ο οποίος παραβιάζει αυτούς τους κανονισμούς. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι με δική τους ευθύνη λοιπόν ούτε και σε αυτό το θέμα που δεν ξεκινά ομαλά η σχολική χρονιά», πρόσθεσε.
Όπως είπε ο κ. Κυπριανού, «μπορεί να είναι βάσιμες οι καταγγελίες , μπορεί να είναι βάσιμες οι αποφάσεις οι οποίες λήφθηκαν».
«Εκείνο το οποίο τονίζουν είναι ότι δεν πρέπει να γίνεται από τον Υπουργό με τρόπο που να διαπομπεύει ανθρώπους δημόσια. Πρέπει να ακολουθούνται οι διαδικασίες που προνοούνται από τους σχετικούς κανονισμούς και να λαμβάνονται οι αποφάσεις. Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρες οι θέσεις τους. Από εκεί και πέρα δεν έχω προβεί σε καμία έκκληση να τερματίσουν τα απεργιακά μέτρα, θεωρώ ότι είναι ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας να ενεργήσει με τρόπο που θα τους καθησυχάζει και θα τους διαβεβαιώνει ότι αυτά τα οποία τα οποία  τονίζουν θα γίνονται σεβαστά, τα οποία θεωρώ λογικά. Επαναλαμβάνω είναι και δική μας απαίτηση τα σχολεία να είναι κατάλληλα στελεχωμένα πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς", συμπλήρωσε.
 Χάρης Χαραλάμπους: Συμβολική στάση εργασίας 40΄ 
Ο ΓΓ της ΠΟΕΔ Χάρης Χαραλάμπους, σε παρέμβαση του είπε ότι η στάση εργασίας που έχει προκηρύξει η ΠΟΕΔ έχει να κάνει ακριβώς με ένδειξη διαμαρτυρίας, δηλαδή δεν είναι εκτεταμένα απεργιακά μέτρα τα οποία θα επηρεάσουν σοβαρά τις σχολικές μονάδες.
«Μιλάμε για μια συμβολική στάση εργασίας 40΄ για να διαμαρτυρηθούμε για τα όσα έχουν γίνει, τα οποία δεν διορθώνονται βέβαια αυτή την στιγμή. Έχουν γίνει. Η στελέχωση είναι καθυστερημένη, είναι ελλιπής, δεν εφαρμόστηκε η νομοθεσία περί στελέχωσης, έπρεπε να είμαστε τελειωμένοι 31 Ιουλίου και είμαστε στα μέσα Σεπτεμβρίου και ακόμα συνεχίζονται οι μεταθέσεις, διορισμοί και αποσπάσεις», σημείωσε.

Το θέμα με τους γονείς, συνέχισε ο κ. Χαραλάμπους, «να τονίσουμε ξανά ότι η διαμαρτυρία μας είναι, για τους λίγους, γιατί ευτυχώς η πλειοψηφία των γονιών και η πλειοψηφία των Συνδέσμων Γονέων είναι εντάξει, απλά θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε για αυτά τα μεμονωμένα περιστατικά τα οποία όμως δίνουν το παράδειγμα σε άλλους να τα επαναλάβουν».

«Άρα, η στάση εργασία μας είναι καθαρά για διαμαρτυρία. Από εκεί και πέρα, ζητάμε από τους συναδέλφους μας εξουσιοδότηση στις ίδιες τις συνελεύσεις εάν αυτά τα φαινόμενα δεν σταματήσουν ή ενταθούν τότε να μπορούμε να αντιδράσουμε, το ίδιο και για το θέμα του κλιματισμού. Η οργάνωση έχει αποφασίσει ότι είναι ένα θέμα το οποίο δεν πάει άλλο, θα το διεκδικήσει και δυναμικά αν χρειαστεί, και για αυτό ζητούμε εξουσιοδότηση από τα μέλη μας, εάν χρειαστεί να προχωρήσουμε και σε μέτρα. Βέβαια αυτό είναι ένα θέμα που θα λυθεί σίγουρα με συνεργασία και των άλλων οργανώσεων και των οργανωμένων γονιών και των οργανωμένων μαθητών και φυσικά των κομμάτων που έχουν το λόγο στη βουλή», κατέληξε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










932