Τιμή και ευγνωμοσύνη για την προσφορά των Εκπαιδευτικών


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ*

Γιατί άραγε οφείλουμε να τιμούμε συγκεκριμένη ημέρα και ημερομηνία, κάθε χρόνο τους Εκπαιδευτικούς; Τι διαφορετικό έχουν, ώστε να υπάρχει αυτή η υποχρέωση από την Κοινωνία; Η απάντηση είναι αυτονόητη, έχει καθοριστεί από την ημέρα που εμφανίστηκε ο άνθρωπος στη γη μέχρι σήμερα.

Κάποιοι, δηλαδή, οι Εκπαιδευτικοί έχουν την πλήρη ευθύνη της μόρφωσης, των ικανοτήτων, των δεξιοτήτων των παιδιών από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το τέλος των πανεπιστημιακών σπουδών. Αυτοί οι άνθρωποι φροντίζουν να μεταλαμπαδεύουν από γενεά σε γενεά παιδιών, μαθητών, φοιτητών, τις διαχρονικές πανανθρώπινες ηθικές αξίες, να διδάσκουν τις γνώσεις, να μεταδίδουν τις δεξιότητες.

Είναι μπροστάρηδες, οι Εκπαιδευτικοί, σε εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες. Είναι το παράδειγμα αρχών και αξιών. Είναι οι οδηγοί και οι καθοδηγητές της Ανθρώπινης Ύπαρξης του Πλανήτη Γη.

Αυτοί υπομένουν τις εις βάρος τους ανυπόστατες  συνήθως κατηγορίες με ιώβειο υπομονή. Τη στιγμή που κατηγορούνται, αυτοί διδάσκουν τα παιδιά μας, τα μαθαίνουν να αγαπούν, να είναι δημοκράτες, να διαφυλάσσουν ως κόρην οφθαλμού την Ειρήνη.

Αυτοί θυσιάζονται πρώτοι στο βωμό της Ελευθερίας, αυτοί είναι το κύριο στήριγμα των παιδιών μας. Τα παιδιά μας συχνά εμπιστεύονται τους εκπαιδευτικούς τους για δικά τους μυστικά, για τα προβλήματά τους.

Σύγχρονες έρευνες έχουν αποδείξει, πως το λειτούργημα του εκπαιδευτικού προκαλεί τεράστιο άγχος, με τραγικές συνέπειες για την υγεία τους. Η πολιτεία οφείλει να βρει τρόπους επιβράβευσης του έργου των εκπαιδευτικών, οι οποίοι στις σύγχρονες προκλήσεις θα κληθούν να συμβάλουν καθοριστικά στις νέες πολιτικές που χρειάζεται το κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα για να συνάδει με τις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές πραγματικότητες, όπως τα θέματα της Παραβατικότητας και της Ενιαίας Εκπαίδευσης. 

Πολλά θα μπορούσε κάποιος να γράψει και να αναλύσει, όμως, απλά κλείνω με ένα ταπεινό: Αγαπητοί εκπαιδευτικοί σας ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας για όσα μας προσφέρετε.

Δρ. Κυριάκος Χατζηγιάννης

Βουλευτής Αμμοχώστου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










882