Ολοκληρωμένη θέση και πρόταση ΑΚΕΛ για τις εξετάσεις στα τετράμηνα


ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗ*

Σε συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου καταθέσαμε ολοκληρωμένα τις θέσεις και τις προτάσεις μας για τις εξετάσεις στα τετράμηνα.
1. Όπως είναι γνωστό, πάγια θέση του ΑΚΕΛ είναι η απάλειψη του εξετασιοκεντρικού χαρακτήρα που έχει διαχρονικά το σχολείο μας.
2. Όντας συνεπείς με την πιο πάνω θέση μας, διαφωνήσαμε έντονα και συνεχίζουμε να διαφωνούμε με την εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων στη Μέση Εκπαίδευση, η οποία θα κάνει ακόμα πιο έντονο τον ήδη εξετασιοκεντρικό χαρακτήρα των σχολείων. Ο εξετασιοκεντρικός χαρακτήρας του σχολείου μας είναι διαπίστωση όλων των επιστημονικών επιτροπών που κατά καιρούς έχουν διοριστεί.
3. Η διαχρονική μας αντίθεση στην εισαγωγή εξετάσεων τετραμήνων, από το 2010 μέχρι σήμερα, εδράζεται στο γεγονός ότι:
• Καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν εφαρμόζει ένα τέτοιο σύστημα ενδιάμεσων εξετάσεων.
• Η εφαρμογή του στην Ελλάδα, στις αρχές τις δεκαετίας του ‘90, είχε αποτύχει παταγωδώς, αφού είχε αυξήσει ραγδαία τη σχολική αποτυχία και την πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου.
• Θα οδηγήσει στην αύξηση του άγχους των μαθητών και της παραπαιδείας.
• Θα προκαλέσει οργανωτικά προβλήματα στα σχολεία.
• Θα μειώσει δραστικά τον διδακτικό χρόνο.
• Θα αποτρέψει την εφαρμογή σύγχρονων και εναλλακτικών μορφών αξιολόγησης.
4. Δυστυχώς, η εισαγωγή των εξετάσεων τετραμήνων κατά το φετινό σχολικό έτος επιβεβαιώνει πλήρως τα όσα είχαμε υποστηρίξει και προβλέψει εδώ και χρόνια. Σημειώνουμε, επιπλέον, ότι ακόμα δεν έχουν εκδηλωθεί πλήρως όλες οι αρνητικές παρενέργειες αυτού του αντιπαιδαγωγικού μέτρου, οι οποίες θα φανούν ακόμα πιο καθαρά από την περαιτέρω εφαρμογή και ενδεχόμενη επέκταση του μέτρου, αφού βρισκόμαστε ακόμα στο μέσο της εφαρμογής του σε μία μόνο τάξη.
5. Ταυτόχρονα, υπήρξε προχειρότητα από την πλευρά του ΥΠΠΑΝ αφού έχει καταστρατηγήσει όλους τους στοιχειώδεις κανόνες εισαγωγής εκπαιδευτικών αλλαγών. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον αριθμό των σχετικών εγκυκλίων που έχουν αποσταλεί από την αρχή της χρονιάς, με τη μία να ανατρέπει το περιεχόμενο της άλλης.
6. Επειδή έχει διαφανεί η πρόθεση του ΥΠΠΑΝ να προχωρήσει στην τροποποίηση της εφαρμογής των εξετάσεων τετραμήνων και όχι στην κατάργηση του μέτρου, προειδοποιούμε από τώρα ότι το σύστημα αυτό όχι μόνο δεν μπορεί να διορθωθεί αλλά ότι οι όποιες διαφοροποιήσεις θα προκαλέσουν νέα προβλήματα, στρεβλώσεις και αρνητικές παρενέργειες.
7. Τα μοναδικά αποτελέσματα που θα μείνουν από την περαιτέρω εφαρμογή και επέκταση του μέτρου στις υπόλοιπες τάξεις της Μέσης Εκπαίδευσης θα είναι η μαζική σχολική αποτυχία, η ραγδαία αύξηση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, η γιγάντωση του άγχους των μαθητών και της παραπαιδείας εις βάρος των οικογενειακών προϋπολογισμών, η αύξηση της παραβατικότητας, η μείωση του διδακτικού χρόνου και των μαθησιακών αποτελεσμάτων, η προσκόλληση της διδασκαλίας σε δασκαλοκεντρικές μεθόδους, καθώς και η δια παντός αποβολή των δημιουργικών μορφών διδασκαλίας και αξιολόγησης από τα σχολεία.
8. Ως εκ τούτου, σας καλούμε να αναθεωρήσετε την πρόθεσή σας να συνεχίσετε -έστω και τροποποιημένο- και να επεκτείνεται τον θεσμό των εξετάσεων τετραμήνων. Αντ’ αυτού, σας προτείνουμε να ξεκινήσετε έναν πραγματικό διάλογο με όλους τους φορείς, για την εισαγωγή ενός νέου συστήματος αξιολόγησης των μαθητών, που θα λειτουργήσει υπέρ και όχι εις βάρος των μαθητών, των εκπαιδευτικών και του δημόσιου σχολείου. Ενός συστήματος που θα περιορίζει τη γραπτή αξιολόγηση (διαγωνίσματα, εξετάσεις), θα επικεντρώνεται κυρίως στη διαμορφωτική και όχι στη συγκριτική αξιολόγηση και θα δίνει χώρο και χρόνο στις σύγχρονες και εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης.
9. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην αξιολόγηση της κατ’ οίκον εργασίας, η οποία προτείνεται στα πλαίσια της προφορικής αξιολόγησης, αφού η πρόταση αυτή θα αυξήσει τις κοινωνικές ανισότητες και θα ενισχύσει την παραπαιδεία ή την ανάγκη για φροντιστήρια μετά το σχολείο.
10. Τέλος, σημειώνουμε, ότι η όποια αλλαγή του τρόπου αξιολόγησης των μαθητών έχει βασικές προϋποθέσεις για να στεφθεί με επιτυχία, που είναι η προσαρμογή της διδακτέας ύλης στον πραγματικά διαθέσιμο διδακτικό χρόνο, η παροχή επαρκούς χρόνου για την εφαρμογή άλλων μορφών αξιολόγησης, η δημιουργία τράπεζας υλικού αξιολόγησης για όλες τις μορφές αξιολόγησης, η συστηματική επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών και η εξασφάλιση στήριξης της αλλαγής από όλους τους εμπλεκόμενους.

*Επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ-Αριστερά Νέες Δυνάμεις  

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










995