Κορωνοϊός και ψευδείς ειδήσεις


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ*  

Εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα παρατηρείται μία υπέρμετρη προσπάθεια για «παραγωγή» ψευδών ειδήσεων από κάποιους (κυρίως στο διαδίκτυο), με σκοπό να προλάβουν τη ροή των ειδήσεων. Όπως βεβιασμένη προσπάθεια να παρουσιαστεί περιστατικό θανάτου, επιβολή κατ’οίκον περιορισμού, έλλειψη τροφίμων στην αγορά κλπ..  Αυτό το φαινόμενο σε περίοδο κρίσεως και ειδικά σε Καθεστώς Έκτακτης Ανάγκης, με ανησυχεί ιδιαιτέρως.

Συμμερίζομαι απόλυτα την ανησυχία, ότι οι αναληθείς πληροφορίες και ψεύτικες ειδήσεις σχετικά με την παρούσα πανδημία, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε γενική αναταραχή, σε πανικό, και στην κατάρρευση του συστήματος υγείας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, είναι σημαντικό η κυβέρνηση και οι εταιρείες διαδικτύου να ασχοληθούν άμεσα κατά προτεραιότητα με την παραπληροφόρηση, παρέχοντας πρωτογενείς και αξιόπιστες πληροφορίες.  Αυτό, μπορεί να επιτευχθεί με την έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών από πλευράς του κράτους. Παράλληλα, θα πρέπει η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει δημοσιευμένες ειδήσεις μέσα από συνεχή έλεγχο ή ακόμη να κατονομάζει την πηγή των ψευδών ειδήσεων. Ενώ, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η Κυβέρνηση δε θα πρέπει να διστάζει ακόμη και να προβαίνει σε διαφημίσεις.

Τέλος, η υιοθέτηση μέτρων, όπως η λογοκρισία, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της πρόσβασης σε σημαντικές πληροφορίες για τη δημόσια υγεία και συνεπώς πρέπει να εφαρμόζονται μόνο εφόσον πληρούν τα πρότυπα αναγκαιότητας και αναλογικότητας. Από την άλλη, οποιαδήποτε προσπάθεια ποινικοποίησης των ψευδών πληροφοριών σχετικά με την πανδημία μπορεί να δημιουργήσει δυσπιστία στις θεσμικές πληροφορίες, ενώ μπορεί να καθυστερήσει την πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες και να επηρεάσει την ελευθερία της έκφρασης.

*Βουλευτής ΔΗΣΥ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










902