Ο μάχιμος εκπαιδευτικός πρωτοπορεί και στις τραγικές στιγμές


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ*

Ένα από τα κύρια μέτρα που έχουν ληφθεί από την ΚΔ, για αντιμετώπιση της ασθένειας του κορωνοϊού, ήταν η αναστολή λειτουργίας των σχολείων. Υπήρξε μία απολύτως σωστή απόφαση, επειδή, ως γνωστό, η συνάθροιση πολλών ανθρώπων πολλαπλασιάζει τη μετάδοση του ιού, μεταξύ των μαθητών, με συνεπακόλουθο τη μεταφορά του στην κοινωνία και στις ευπαθείς ομάδες. Συνεπώς, η Κυβέρνηση, έχει δράσει άμεσα και αποτελεσματικά.

Ωστόσο, όμως, θα πρέπει όλοι να μην έχουμε ψευδαισθήσεις, ότι το κλείσιμο των σχολείων είναι υπόθεση μόνο μερικών εβδομάδων αλλά ενδεχομένως μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος. Στις συνειδήσεις όλων αλλά κυρίως των μάχιμων εκπαιδευτικών μας, αμέσως με την αναστολή της λειτουργίας των σχολείων, κυριάρχησε η έγνοια  πως θα μπορούσε να αναπληρωθεί, το χαμένο έδαφος μάθησης των μαθητών μας και να μην υπάρξει θυματοποίηση των παιδιών, όχι μόνο των τελειόφοιτων αλλά και όλων των άλλων μαθητών.  Επίσης τους εκπαιδευτικούς τους απασχόλησε ταυτόχρονα η διαχείριση της ψυχολογικής κατάστασης των μαθητών και των οικογενειών, διότι Παιδεία και Ψυχολογία συμπορεύονται στα πλαίσια της μαθησιακής διαδικασίας.  

Οι επιλογές που το εκπαιδευτικό μας σύστημα είχε στη διάθεσή του δεν ήταν πολλές,  είτε παραμένουμε αδρανείς αναμένοντας το άνοιγμα των σχολείων, είτε να αναπληρώσουμε τη διαδικασία μάθησης με άλλους τρόπους, αξιοποιώντας κάθε σύγχρονο μέσο, μέχρι την επανέναρξη των μαθημάτων.

Οι μάχιμοι εκπαιδευτικοί συνειδητά αμέσως έδρασαν, αξιοποιώντας κάθε τεχνολογικό μέσο που είχαν στη διάθεσή τους, επικοινωνούσαν με τους μαθητές τους, τους καθοδηγούσαν στις μελέτες τους, τους έλυναν απορίες και φρόντιζαν μέσα από το διάλογο να ανεβάζουν την ψυχολογία τους, χωρίς να αναμένουν οδηγίες και αποφάσεις. Η δική τους καθαρά πρωτοβουλία, δημιούργησε μία δυναμική προς όφελος της αξιοποίησης του χρόνου των παιδιών και η οποία δυναμική έριξε κάθε εμπόδιο και αρνητική προσέγγιση στο μεγάλο αυτό εγχείρημα της εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Ο μάχιμος εκπαιδευτικός, σε συνεργασία με τους γονείς/κηδεμόνες, συμπεριφέρθηκε σύγχρονα, δημιουργικά, καινοτόμα.

Ο μάχιμος εκπαιδευτικός, απέδειξε για άλλη μια φορά την αφοσίωσή του στο λειτούργημά  του, την αγάπη του, το συναίσθημα ευθύνης που τον χαρακτηρίζει. Ο μάχιμος εκπαιδευτικός, δεν αναζήτησε προφάσεις, αλλά έδωσε λύσεις, για να προσφέρει στα παιδιά / μαθητές του, αυτό το οποίο χρειαζόντουσαν στις δύσκολες στιγμές. Ο μάχιμος εκπαιδευτικός υπερασπίστηκε την Παιδαγωγική Επιστήμη, μέσα από τη χρήση της τεχνολογίας και όλων των λοιπών άλλων μέσων επικοινωνίας. Ο μάχιμος εκπαιδευτικός , διαχειρίστηκε θέματα, που έχουν προκύψει στη βάση του άγραφου  κώδικα της επαγγελματικής δεοντολογίας, με απόλυτη υπευθυνότητα.

Ο μάχιμος εκπαιδευτικός, εφαρμόζοντας την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ευθύς εξ’ αρχής, έχει συλλέξει εμπειρίες και παρατηρήσεις,  που είναι απαραίτητες για τη βελτίωση του θεσμού αυτού. Εμπειρίες και αδυναμίες κοινωνικού, τεχνολογικού, παιδαγωγικού, ανθρωπιστικού χαρακτήρα,  είναι πιθανόν να υπάρχουν  και θα πρέπει στην πορεία να διορθώνονται είτε μέσα από την πρωτοβουλία του ίδιου του εκπαιδευτικού είτε μέσα από την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού συστήματος. Θεωρώ, ότι στο παρόν στάδιο, εισερχόμαστε στη δεύτερη φάση εφαρμογής του εγχειρήματος της εξ αποστάσεως διδασκαλίας  που είναι η βελτιστοποίηση των μεθόδων, θα πρέπει και πάλι να κινηθούμε γρήγορα, διασφαλίζοντας το δικαίωμα της ατομικής πρωτοβουλίας των εκπαιδευτικών. Η Πολιτεία έχει να χειρισθεί λύσεις προβλημάτων νομικού χαρακτήρα, που αφορούν την εξ αποστάσεως διδασκαλία πολύ γρήγορα και άμεσα.

Τη στιγμή που άλλοι τομείς αδυνατούν να αντεπεξέλθουν μπροστά στην πρωτοφανή αυτή τραγωδία, για την ανθρωπότητα οι μάχιμοι εκπαιδευτικοί μας εργάζονται στην πρώτη γραμμή προς όφελος των παιδιών μας, γι’ αυτό τους ευγνωμονούμε.  

Πιστεύω, πως οι άνθρωποι της Παιδείας, για ακόμη μια φορά μας έδειξαν το δρόμο της συνεργασίας και της αλληλεγγύης. Αυτό οφείλεται στο μάχιμο εκπαιδευτικό.

*Βουλευτής ΔΗΣΥ Αμμοχώστου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2345