11 εισηγήσεις του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ για την Παιδεία μετά την κρίση


Ο Γενικος Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού προέβη στην ακόλουθη δηλωση σε σχέση με την κατάσταση στην Παιδεία μετά την κρίση:
"Μετά το ξέσπασμα της κρίσης εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, χιλιάδες μαθητές αλλά και χιλιάδες γονείς είναι πρωταγωνιστές μιας πραγματικά συγκινητικής προσπάθειας, κάτω από φοβερά δύσκολες συνθήκες. Της προσπάθειας της εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Χωρίς την αναγκαία τεχνολογική υποδομή και χωρίς επαρκή καθοδήγηση συνεχίζουν την προσπάθεια να κρατήσουν ζωντανή την εκπαιδευτική διαδικασία. Εκφράζουμε την εκτίμηση και την πλήρη στήριξή μας στην προσπάθειά τους.
Την ίδια στιγμή τα Πανεπιστήμιά μας, σαφώς πιο προετοιμασμένα, εργάζονται σε ικανοποιητικά επίπεδα, γεμίζοντάς μας ικανοποίηση αλλά και ελπίδα για τη συνέχεια. Εκφράζουμε τη στήριξη μας στους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας που συνεχίζουν την προσπάθεια.

Οι σκέψεις μας ειδικά αυτή τη στιγμή είναι με τους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας που βρίσκονται στο εξωτερικό και δοκιμάζονται μακριά από τις οικογένειές τους.
Παρά τη συγκινητική και ευσυνείδητη προσπάθεια εκπαιδευτικών, μαθητών, φοιτητών και γονιών υπάρχουν σειρά από σοβαρά προβλήματα. Υπάρχει επίσης η ανάγκη να επεξεργαστούμε έγκαιρα σενάρια για την εκπαίδευση ανάλογα με το πώς και πόσο θα διατηρηθεί η κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός. Όσο περνούν οι μέρες η ανάγκη αυτή γίνεται ολοένα και πιο πιεστική.

Έχουμε μελετήσει σε βάθος την κατάσταση και έχουμε συζητήσει προτάσεις, επισημαίνοντας προβλήματα και αδυναμίες. Ως αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας να βοηθήσουμε όλη αυτή την προσπάθεια, καλούμε το Υπουργείο Παιδείας με τη μορφή του κατεπείγοντος να ασχοληθεί με τα εξής:

  1. Να διασφαλιστεί ότι δεν θα προκύψουν προβλήματα αποδοχής του γεγονότος ότι μέρος της φοίτησης στα Πανεπιστήμιά μας κατά το τρέχον, τουλάχιστο, εξάμηνο θα γίνει με εξ αποστάσεως διδασκαλία. Να υπάρξει η ανάλογη συνεννόηση με τον Φορέα Διασφάλισης Ποιότητας. Εκεί και όπου χρειάζεται να γίνουν και νομοθετικές ρυθμίσεις. 
  2. Αρκετά παιδιά δεν έχουν υπολογιστές, ipad ή έξυπνα τηλέφωνα με αποτέλεσμα να είναι εκ των πραγμάτων αποκλεισμένα από την εκπαιδευτική διαδικασία. Συνήθως τα παιδιά που προέρχονται από τα χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα αντιμετωπίζουν και τις περισσότερες δυσκολίες στο σχολείο. Ο εκ των πραγμάτων αποκλεισμός τους μεγεθύνει το πρόβλημα. Το Υπουργείο πρέπει να πάρει μέτρα συμμετοχής και στήριξης αυτών των παιδιών.

    3.    Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να καταστήσει ξεκάθαρο το τι αναμένεται από τους εκπαιδευτικούς να πράξουν κατά τις εξ αποστάσεως διδασκαλίες. Μέχρι σήμερα υπάρχουν ασάφειες που επιτρέπουν τμήματα να κάνουν επαναλήψεις και άλλα τμήματα να προχωρούν στην παράδοση ύλης. Διαφοροποιήσεις υπάρχουν και μεταξύ των σχολείων.

    4. Πρέπει έγκαιρα να απαντηθεί το τι θα είναι εξεταστέα ύλη με το τέλος της χρονιάς και να υπάρξει επικέντρωση σε αυτή.

    5. Οφείλουμε να επεξεργαστούμε και πιο απαισιόδοξα σενάρια στο ενδεχόμενο που η διενέργεια εξετάσεων δεν θα είναι δυνατή μέχρι και το καλοκαίρι. Πως θα γίνει η απόλυση; Πως θα γίνει η είσοδος στα Πανεπιστήμια αν δεν μπορέσουμε να διοργανώσουμε Παγκύπριες εξετάσεις. Με ποιους τρόπους θα μπορούσαν να διεξαχθούν οι εξετάσεις εξ αποστάσεως; Πως θα γίνει η προαγωγή μαθητών; Τα ίδια ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν από τα Πανεπιστήμια.

    6. Το Υπουργείο Παιδείας μαζί με τα Πανεπιστήμια να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο μαζικών μεταγραφών από το εξωτερικό Κυπρίων φοιτητών και αυξημένης ζήτησης.

    7. Θα χρειαστούν νομοθετικές ρυθμίσεις για  σειρά από θέματα όπως πολύ πιθανόν για τις Παγκύπριες εξετάσεις και τους κανονισμούς των σχολείων.

    8. Να στηριχτούν οι γονείς με οδηγίες και εισηγήσεις για το πώς θα μπορούσαν με τη σειρά τους να στηρίξουν τα παιδιά τους. Πως αξιοποιείται για παράδειγμα το εκπαιδευτικό υλικό στη δημοτική εκπαίδευση. Δεν έχουν όλοι οι γονείς αυτή τη δυνατότητα.

    9. Σε κάποια φάση θα πρέπει να γίνει έλεγχος και απογραφή της δουλειάς που γίνεται από κάθε σχολείο για να έχουμε μια πραγματική, ρεαλιστική εικόνα.

    10. Τόσο στην Πανεπιστημιακή, όσο και στην Τεχνική εκπαίδευση, τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και σε άλλες περιπτώσεις, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα εργαστηριακά μαθήματα και την πρακτική άσκηση.

    11. Ακόμα και τώρα να ενισχυθούν σχολεία και εκπαιδευτικοί με τεχνολογικά μέσα που να καθιστά την εξ αποστάσεως διδασκαλία εφικτή ή αποδοτικότερη.

Επίσης χρειάζεται ένας ευρύτερος σχεδιασμός, για να μας γίνει η σημερινή κατάσταση μάθημα για το μέλλον.
Το Γραφείο Παιδείας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ επεξεργάζεται διάφορες θέσεις και προτάσεις. Είμαστε στη διάθεση του Υπουργείου Παιδείας για να συνδράμουμε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια".




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1399