Τα κρίσιμα ζητήματα για την Παιδεία τις επόμενες μέρες


ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗ*

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση για την πατρίδα. Όπως όλες οι πτυχές της ζωής μας έτσι και η παιδεία δοκιμάζεται μέσα σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Βασικά ερωτήματα παραμένουν μπροστά μας. Αυτά τα ερωτήματα χρειάζονται απαντήσεις τώρα. Αύριο θα είναι αργά γιατί δεν θα προλαβαίνουμε να εφαρμόσουμε ακόμα και την πιο ευφάνταστη ιδέα.

Οφείλουμε να επεξεργαστούμε και πιο απαισιόδοξα σενάρια στο ενδεχόμενο που η διενέργεια εξετάσεων δεν θα είναι δυνατή μέχρι και το καλοκαίρι. Πως θα γίνει η απόλυση; Πως θα γίνει η είσοδος στα Πανεπιστήμια αν δεν μπορέσουμε να διοργανώσουμε Παγκύπριες εξετάσεις. Με ποιους τρόπους θα μπορούσαν να διεξαχθούν οι εξετάσεις εξ αποστάσεως; Πως θα γίνει η προαγωγή μαθητών; Τα ίδια ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν από τα Πανεπιστήμια. Το Υπουργείο Παιδείας μαζί με τα Πανεπιστήμια να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο μαζικών μεταγραφών από το εξωτερικό Κυπρίων φοιτητών και αυξημένης ζήτησης. Θα χρειαστούν νομοθετικές ρυθμίσεις για  σειρά από θέματα όπως πολύ πιθανόν για τις Παγκύπριες εξετάσεις και τους κανονισμούς των σχολείων.

Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας άμεσα να ξεκινήσει διάλογο με τα δημόσια Πανεπιστήμια και τις πολιτικές δυνάμεις για αυτά τα κρίσιμα θέματα. Οι αποφάσεις θα είναι δύσκολες και κανενός οι πλάτες δεν είναι τόσο δυνατές για να σηκώσουν το βάρος. Είναι η ώρα της συνεννόησης και του διαλόγου. Το Γραφείο Παιδείας του ΑΚΕΛ έχει επεξεργαστεί ιδέες και είναι έτοιμο να συμβάλει. Ήδη ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κατέθεσε ολοκληρωμένο πλαίσιο για την κατάσταση στην Παιδεία μετά την κρίση του κορονοιού.

Μετά το ξέσπασμα της κρίσης εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, χιλιάδες μαθητές αλλά και χιλιάδες γονείς είναι πρωταγωνιστές μιας πραγματικά συγκινητικής προσπάθειας, κάτω από φοβερά δύσκολες συνθήκες. Της προσπάθειας της εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Χωρίς την αναγκαία τεχνολογική υποδομή και χωρίς επαρκή καθοδήγηση συνεχίζουν την προσπάθεια να κρατήσουν ζωντανή την εκπαιδευτική διαδικασία. Εκφράζουμε την εκτίμηση και την πλήρη στήριξή μας στην προσπάθειά τους.

Τώρα είναι η ώρα το ΥΠΠΑΝ θα διαδραματίσει το δικό του ρόλο στα πιο κρίσιμα ερωτήματα που έχουμε μπροστά μας.

*Επικεφαλής Γραφείου Παιδείας ΑΚΕΛ

Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter


1796