Να ανοίξουν τις πόρτες τους στους φοιτητές εξωτερικού τα Πανεπιστήμια μας


ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗ*

Η ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση που θα επικρατήσει στον τόπο μας και παγκόσμια τους επόμενους μήνες αλλάζει τα δεδομένα στην Πανεπιστημιακή εκπαίδευση στη χώρα μας. Η πανδημία του κορονοιού αναμένεται να επηρεάσει ως εξής:

-     Η οικονομική κρίση που ήδη είναι εντός των πυλών πιθανό να αποτρέψει νέους φοιτητές που θα πήγαιναν στο εξωτερικό τελικά να πάνε στο εξωτερικό. Αυτοί θα θέλουν να μείνουν στην Κύπρο

-     Υφιστάμενοι φοιτητές του εξωτερικού πιθανό να θέλουν να επιστρέψουν για σπουδές στην Κύπρο για οικονομικούς λόγους αλλά και λόγω της άσχημης κατάστασης με την πανδημία σε κάποιες χώρες.

-     Τα πανεπιστήμια μας θα έχουν αυξημένη ζήτηση από όσους θα παρακαθίσουν στις Παγκύπριες εξετάσεις (αν γίνουν).

Τα Πανεπιστήμιά μας θα πρέπει να βοηθήσουν τόσο την κοινωνία όσο και την οικονομία του τόπου. Πρέπει να ανταποκριθούν σε αυτή την κρίσιμη περίσταση.

Εισηγούμαστε και προτείνουμε:

-     Να εξεταστεί η εισδοχή αυξημένου αριθμού φοιτητών σε τμήματα με μεγάλη ζήτηση όπου αυτό είναι εφικτό.

-     Να δοθεί μέσα στον Αύγουστο (κατά προσέγγιση) εκτάκτως η δυνατότητα σε φοιτητές/φοιτήτριες του εξωτερικού να υποβάλουν αιτήσεις για μεταγραφή στα κυπριακά Πανεπιστήμια. Οι αιτήσεις να εξεταστούν άμεσα και κατ εξαίρεση από τα Πανεπιστήμια. Να υπάρξει ευελιξία σε σχέση με τους αριθμούς των θέσεων.

-     Τα Πανεπιστήμια άμεσα σε συνεργασία με το κράτος να ενισχύσουν τη φοιτητική μέριμνα, ιδιαίτερα για άπορους φοιτητές/φοιτήτριες που θα προκύψουν από την κρίση.

Όπως όλοι οι θεσμοί έτσι και τα Πανεπιστήμιά μας πρέπει να συμβάλουν σε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται. Είμαστε υπερήφανοι για τα Πανεπιστήμιά μας για το επίπεδο και την προσφορά τους. Αυτή η προσφορά πρέπει να αποκτήσει τώρα και ενισχυμένο ανθρωπιστικό χαρακτήρα.   

*Επικεφαλής Γραφείου Παιδείας ΑΚΕΛ

Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter


887