Κενά και αδυναμίες στη διαχείριση της κατάστασης από το ΥΠΠΑΝ


ΤΟΥ ΑΝΤΡΟΥ ΚΑΥΚΑΛΙΑ*

Είναι αλήθεια ότι η πανδημία και τα κακά που έφερε μαζί της, δεν ήταν δυνατό  να προβλεφθούν. Είναι επίσης αλήθεια, πως το κλείσιμο των σχολείων οδήγησε σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση στην οποία ασφαλώς και δεν θα ήταν δυνατό να κυλήσουν όλα ομαλά.

Ωστόσο, είναι αλήθεια επίσης ότι:

  • To Υπουργείο Παιδείας παρουσιάστηκε ανέτοιμο να εφαρμόσει σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους διδασκαλίας.
  • Από το 2016 έχει στη διάθεσή του το πρόγραμμα Teams, χωρίς να υπάρξει καμία προετοιμασία και αξιοποίησή του.
  • To Yπουργείο Παιδείας απέτυχε να διασφαλίσει το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Την ίδια ώρα αποκρύβει την αλήθεια και παραπλανεί. Η πραγματικότητα καταδεικνύει ότι ακόμη και σήμερα,  ενάμιση μήνα  μετά από την απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων, χιλιάδες μαθητές παραμένουν χωρίς τάμπλετς και τεχνολογική υποστήριξη.
  • Χωρίς κεντρικό σχεδιασμό και επιστημονική υποστήριξη το Υπουργείο Παιδείας, αποδεικνύεται ανήμπορο να καθοδηγήσει αποτελεσματικά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, παρά την τεράστια προσπάθεια των εκπαιδευτικών και μαθητών. Διερωτώμαστε στο σημείο αυτό: πόσους και ποιους ειδικούς επιστήμονες στην εξ αποστάσεως διδασκαλία αξιοποίησε το Υπουργείο;
  • Οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές αλλά και οι γονείς υφίστανται μεγάλη πίεση η οποία εντείνεται από τις παλινδρομήσεις του Υπουργείου Παιδείας και τις ασαφείς  εγκυκλίους και οδηγίες του Υπουργείου.
  • Σοβαρότερα  είναι τα προβλήματα στον τομέα της Ειδικής Εκπαίδευσης, καθώς προγράμματα έχουν διακοπεί, ενώ χωρίς καθοδήγηση και πλάνο αφέθηκαν αβοήθητες οι ειδικές μονάδες και τα προγράμματα στήριξης και αλφαβητισμού.
  • Οι τελειόφοιτοι μαθητές και οι γονείς τους διακατέχονται από άγχος και ανησυχία εξαιτίας της αβεβαιότητας ως προς το τι θα γίνει με τις παγκύπριες εξετάσεις. Επιβάλλεται να ληφθούν αποφάσεις, να ανακοινωθεί η ύλη, και να κατατεθεί ο προγραμματισμός του Υπουργείου.
  • Η αύξηση θέσεων στα Δημόσια Πανεπιστήμια για εγγραφές και μετεγγραφές, κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι ένα μέτρο που  επιβάλλεται να εφαρμοστεί.
  • Αποτελεί αδήριτη ανάγκη η λήψη μέτρων και η παροχή διευκολύνσεων για τις ευάλωτες ομάδες, οι οποίες θα πιεστούν ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα, θέτοντας σε αυξημένο κίνδυνο την κοινωνική συνοχή.

 

Eνώ αναγνωρίζουμε τη δουλειά που έγινε,  ιδίως από τους εκπαιδευτικούς και μαθητές για να κρατηθεί ζωντανή η εκπαιδευτική διαδικασία,  εντούτοις είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε ότι από το Υπουργείο Παιδείας δεν έγινε το καλύτερο δυνατό.

*Βουλευτής ΑΚΕΛ , μέλος της Επιτροπής Παιδείας   




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1823