Για την απόφαση των κυβερνώντων να ανοίξουν τα σχολεία στις 21 Μαΐου


ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗ*

Τα σχολεία κάποτε θα ανοίξουν. Ή το Μάη ή τον Ιούνη ή το Σεπτέμβρη. Μέχρι χτες όλοι λέγαμε ότι αυτό που τώρα προέχει είναι η δημόσια υγεία. Η υγεία του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά. Μέχρι χτες λέγαμε ότι ακολουθούμε κατά γράμμα τις συμβουλές των ειδικών και μάλιστα θεωρούσαμε ότι αυτό ήταν το κλειδί για τον περιορισμό της πανδημίας. Μείναμε στα σπίτια μας, η οικονομία έχασε δισεκατομμύρια, σχολεία έκλεισαν γιατί μας το έλεγαν οι ειδικοί και η υγεία ήταν πάνω από όλα. Ξαφνικά όλα φαίνεται να άλλαξαν. Η απόφαση των κυβερνώντων να ανοίξουν τα σχολεία στις 21 Μαΐου έδωσε την εικόνα ότι στη δημόσια εκπαίδευση για ακόμα μια φορά υπάρχει ανοργανωσιά, μπάχαλο και σκοπιμότητες.

Για ποιο λόγο;

-   Επειδή ο κ. Κωστρίκης, το επιφανέστερο ίσως μέλος της επιστημονικής ομάδας, υποστηρίζει ότι η επιστημονική ομάδα ουδέποτε πρότεινε κάτι τέτοιο. Μάλιστα ο άνθρωπος που εμπιστευόμαστε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, δηλώνει ότι η απόφαση είναι «πολιτική» και «πρόχειρη». Και επιχειρηματολογεί επιστημονικά για τους κινδύνους που υπάρχουν.

-   Επειδή μέχρι τη Δευτέρα στη τηλεδιάσκεψη του Υπουργού Παιδείας με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις υποστήριζε ότι τα σχολεία δεν μπορούν να ανοίξουν. Προηγήθηκε βέβαια η δημόσια συνέντευξη στον ιστότοπο Paideia-News την Κυριακή όπου υποστήριζε το ίδιο: τα σχολεία δεν μπορούν να ανοίξουν.

-    Η κυβέρνηση σε κάποια θέματα λέει ότι ακολουθεί τις υποδείξεις των ειδικών, σε κάποια άλλα θέματα λέει ότι αυτή αποφασίζει και είναι δική της η ευθύνη. Οι πολίτες διερωτώνται στη βάση ποιων δεδομένων και ποιων σκοπιμοτήτων η κυβέρνηση ακολουθεί τη μια ή την άλλη προσέγγιση. Προφανώς και μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις, αλλά δεν είναι οι ίδιοι που λένε συνέχεια στους πολίτες εδώ και δύο μήνες ότι πρέπει να ακούμε τους ειδικούς;

Όλα αυτά έχουν ήδη, δυστυχώς, κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική απόφαση των κυβερνώντων για άνοιγμα των σχολείων στις 21 Μαΐου.

Από αυτή την απόφαση γεννιούνται και μια σειρά από άλλα ερωτήματα:

-   Ποια μέτρα θα ληφθούν στα σχολεία, πολύ συγκεκριμένα για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι που υπάρχουν;

-   Θα υπάρξει ο αναγκαίος ουσιαστικός διάλογος με τους εκπαιδευτικούς εταίρους, για να υπάρξει ο κατάλληλος συντονισμός και να λυθούν προβλήματα;

-    Τι θα γίνει με την εξ αποστάσεως διδασκαλία αφού παραμένουν δύο εβδομάδες μέχρι το άνοιγμα των σχολείων; Να σημειώσω ότι ύο εβδομάδες είναι περίπου και ο χρόνος που θα περάσουν τα παιδιά στο σχολείο.

-   Σε περίπτωση που γονείς θα επιλέξουν να μην στείλουν το παιδί τους στο σχολείο, αυτό θα μείνει για ένα μήνα χωρίς σχολείο και χωρίς εξ αποστάσεως διδασκαλία; Δηλαδή από εκπαιδευτικής άποψης εντελώς ξεκρέμαστο.

-   Πόσο θα βοηθηθούν οι γονείς όταν τα παιδιά θα πηγαίνουν τις μισές μέρες σχολείο και θα πρέπει στη 1:00 μμ περίπου να τα παίρνουν από το σχολείο; Θα τα παίρνουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες σε ένα χώρο γεμάτο παιδιά;

Όλοι θέλουμε να ανοίξουν τα σχολεία και όλοι οι άλλοι χώροι το συντομότερο δυνατό. Με την καθοριστική υποσημείωση ότι αυτό πρέπει να γίνει διασφαλίζοντας πάνω από όλα την υγεία όλων. Να διαφυλάξουμε όλα όσα όλοι μαζί πετύχαμε τους τελευταίους δύο μήνες. Δεν είμαι ειδικός και δεν μπορώ να αποφανθώ για την επικινδυνότητα του εγχειρήματος. Όμως ακούω τους ειδικούς και η ανησυχία μου μεγαλώνει. Βλέπουμε την ανοργανωσιά που καυτηριάσαμε το προηγούμενο διάστημα να συνεχίζεται. Παλινωδίες και ασάφειες.

Δεν το αξίζουν αυτό τα παιδιά μας, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί μας.

Ελπίζουμε ότι εάν αυτή είναι η τελική απόφαση των κυβερνώντων, τουλάχιστο να προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία. Γιατί τα παιδιά μας αξίζουν το καλύτερο.

*Επικεφαλής Γραφείου Παιδείας ΑΚΕΛ

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2179