Πυρ ομαδόν από κόμματα κατά του ΥΠΑΝ για τη διαρροή θεμάτων των Νέων Ελληνικών


ΔΗΣΥ: Η εισαγωγή κάποιων προνοιών του ισχύοντος σχεδίου αξιολόγησης χρήζουν συζήτησης και διαφαίνεται η ανάγκη για επανατοποθέτηση και αναθεώρησή τους.

Η διαρροή των θεμάτων των εξετάσεων στα Νέα Ελληνικά στο πλαίσιο των εξετάσεων τετραμήνων προκάλεσε τις αντιδράσεις και των κομμάτων.Παραθέτουμε τις ανακοινώσεις-δηλώσεις που εκδόθηκαν μετά τη διαρροή:    

Δήλωση Επικεφαλής Τομέα Παιδείας ΑΚΕΛ, Βουλευτή Χρ. Χριστοφίδη: Σκάνδαλο και παιδαγωγικό έγκλημα η διαρροή των θεμάτων για την Γ’ Λυκείου

«Η διαρροή των θεμάτων για την εξέταση των Νέων Ελληνικών στην τρίτη λυκείου συνιστά σκάνδαλο και ακόμα ένα παιδαγωγικό έγκλημα, το οποίο πλήττει το αδιάβλητο των εξετάσεων και οδηγεί σε απώλεια της εμπιστοσύνης μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.

Οι τριτοκοσμικές καταστάσεις που ακολούθησαν με τους μαθητές να περιμένουν για ώρα στις τάξεις μέχρι να έρθει άλλο γραπτό πλήττουν το κύρος του εκπαιδευτικού μας συστήματος και του θεσμού. Υπογραμμίζουμε ότι για τα παιδιά της τρίτης λυκείου, οι συγκεκριμένες εξετάσεις κρίνουν σε σημαντικό βαθμό το μέλλον τους.

Αναμένουμε άμεση απόδοση ευθυνών γι’ αυτό το πολύ σοβαρό σκάνδαλο. Η πολιτική ευθύνη βαραίνει με εμφαντικό τρόπο τον Υπουργό Παιδείας.

Δεν αρκεί που οι κυβερνώντες επέβαλαν ένα πλήρως αποτυχημένο θεσμό, αυτόν των εξετάσεων τετραμήνων ταλαιπωρώντας μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, ούτε να τον εφαρμόσουν σωστά δεν είναι ικανοί».

ΔΗΚΟ: Απαράδεκτη η αποτυχία του ΥΠΠΑΝ να διασφαλίσει το αδιάβλητο των εξετάσεων

«Η διαρροή του δοκιμίου των Νέων Ελληνικών της Γ’ Λυκείου και η αποτυχία του Υπουργείου Παιδείας να διασφαλίσει το αδιάβλητο των εξετάσεων τετραμήνων, θυματοποιεί τους μαθητές και ιδιαίτερα τους τελειόφοιτους, το μέλλον των οποίων κρίνεται από αυτές τις εξετάσεις.

Το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί απαράδεκτη την αδυναμία του ΥΠΠΑΝ να διεξάγει σωστά μια εξέταση και συμπαρίσταται στους επηρεαζόμενους μαθητές και τους γονείς τους οι οποίοι είναι απολύτως δικαιολογημένοι να αντιδρούν για την αναστάτωση και την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί.

Πολύ σωστά το ΥΠΠΑΝ ξεκίνησε έρευνα για τη διαρροή του δοκιμίου κάτι που ευελπιστούμε ότι δεν θα επαναληφθεί και το υπόλοιπο των εξετάσεων να κυλήσει ομαλά».

ΕΔΕΚ: Είτε να προχωρήσει άμεσα η ριζική αναμόρφωση του θεσμού των τετραμήνων είτε να τερματιστούν

«Η σημερινή διαρροή των θεμάτων του δοκιμίου των Νέων Ελληνικών της Γ΄ Λυκείου, είναι μία ακόμη επιβεβαίωση των πολύ σοβαρών προβλημάτων που σχετίζονται με τα τετράμηνα αλλά και της παντελούς απουσίας σεβασμού έναντι στην ψυχολογία των μαθητών, των γονιών, αλλά και των εκπαιδευτικών και των προσπαθειών που καταβάλλουν.

Δυστυχώς ο τρόπος εφαρμογής των τετραμήνων μας απογοήτευσε και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τα όποια θετικά στοιχεία συνδέονταν με τον θεσμό.

Είναι αυταπόδεικτο πως είτε θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η ριζική αναμόρφωση του θεσμού των τετραμήνων ώστε να συμβάλλουν στην δημιουργία ενός ανθρωποκεντρικού σχολείου και να λειτουργούν προς όφελος των μαθητών, ή πρέπει να τερματιστούν».

Ανδρέα Μαυρογιάννης: «Εφόσον ο λαός μας τιμήσει με τη ψήφο του, τη σχολική χρονιά 2023-24, θα καταργηθούν οι εξετάσεις τετραμήνων»

«Στη δική μας αντίληψη, η μάθηση δεν μετριέται μόνο με την ύλη που διδάσκεται. Μετριέται με την ποιότητα και το περιεχόμενο της διδασκαλίας, της γνώσης, τη δημιουργία κριτικής σκέψης και των εργαλείων προσέγγισης της πληροφορίας.

Οι εξετάσεις τετραμήνων, το μόνο που κατάφεραν είναι να διαιωνίζουν ένα νοσηρό εξετασιοκεντρικό σύστημα και να προσθέτουν άγχος και πίεση σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, εξυπηρετώντας την παραπαιδεία.

Θέλω να ευχηθώ στους μαθητές μας καλή επιτυχία σε αυτή την αχρείαστη δοκιμασία και θέλω να ξέρουν τόσο οι μαθητές και οι οικογένειές τους, όσο και ο εκπαιδευτικός κόσμος, ότι εφόσον ο λαός μας τιμήσει με τη ψήφο του, τη σχολική χρονιά 23-24, θα καταργηθούν οι εξετάσεις τετραμήνων».

ΔΗΣΥ: Η εισαγωγή κάποιων προνοιών του ισχύοντος σχεδίου αξιολόγησης χρήζουν συζήτησης και διαφαίνεται η ανάγκη για επανατοποθέτηση και αναθεώρησή τους.

Αναφορικά με τις εξετάσεις τετραμήνων, θέση μας είναι πως, ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σχέδιο αξιολόγησης των μαθητών μας, σε όλες τις σχολικές βαθμίδες είναι απαραίτητο.

Η αξιολόγηση των μαθητών αποτελεί αναπόσπαστο και ουσιαστικό μέρος της μαθησιακής διαδικασίας.

Θεωρούμε ότι, η βασική αρχή όλων μας είναι κοινή: η μάθηση και η ευημερία των μαθητών και μαθητριών μας, μέσω της εφαρμογής ενός σχεδίου αξιολόγησης, το οποίο να αναγνωρίζει την προσπάθεια και τα μαθησιακά αποτελέσματα, αλλά και να εντοπίζει επιτεύγματα, προκλήσεις και δυσκολίες, για κάθε μαθητή και μαθήτρια ξεχωριστά, ώστε να τους παρέχεται ουσιαστική και αποδοτική υποστήριξη.

Η πορεία εφαρμογής του ισχύοντος σχεδίου αξιολόγησης, όπως αυτό υπερψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, σε συνάρτηση και με τις συναφείς συζητήσεις και διαπιστώσεις, ανέδειξαν διαδικαστικά προβλήματα και εκπαιδευτικούς προβληματισμούς.

Εμείς ως Δημοκρατικός Συναγερμός πιστεύουμε ακράδαντα ότι η δημόσια παιδεία και οι εκπαιδευτικές πολιτικές δεν πρέπει να μετατρέπονται σε αρένα άγονης αντιπαράθεσης. Οι συχνές ή και οι επιπόλαιες αλλαγές δε συμβάλλουν στην ηρεμία και στον καλό προγραμματισμό των μαθητών μας, των οικογενειών τους, των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών.

Καταλήγοντας, είμαστε της άποψης ότι, η εισαγωγή κάποιων προνοιών του ισχύοντος σχεδίου αξιολόγησης χρήζουν συζήτησης και διαφαίνεται η ανάγκη για επανατοποθέτηση και αναθεώρησή τους.

Γι’ αυτούς τους λόγους δηλώνουμε πρόθυμοι να υπεισέλθουμε με κάθε θετική διάθεση και πνεύμα διαλόγου σε μια ουσιαστική συζήτηση για σχετικές αναθεωρητικές βελτιώσεις, ειδικά για τον θεσμό των εξετάσεων τετραμήνων, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με σκοπό την επίτευξη ουσιαστικών παιδαγωγικών και εκπαιδευτικών στόχων, προς όφελος όλων των μαθητών και των μαθητριών μας.

Τονίζουμε τέλος ότι, το δικό μας όραμα για την παιδεία του τόπου εδράζεται στις προοπτικές που διανοίγονται με την καθολική και υποχρεωτική εφαρμογή του ολοήμερου σχολείου και αυτό είναι που αποτελεί τη δική μας πρόταση για νέο σύγχρονο δημόσιο σχολείο.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2734