Νομοσχέδια για τη δημόσια μεταρρύθμιση και νέα εποπτική αρχή ενέκρινε το Υπουργικό


ΚΥΠΕ- Πλαίσιο νομοσχεδίων για την μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο με τον ΥΠΟΙΚ να δηλώνει ότι θα βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό, μαζί και με την ψηφιακή μεταρρύθμιση, ο τρόπος λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας.

Ο Χάρης Γεωργιάδης υπενθύμισε ότι η προσπάθεια αυτή απέτυχε το 2016 όταν τα νομοσχέδια είχαν απορριφθεί από την Βουλή, αλλά – όπως είπε – δεν εγκαταλείφθηκε η επιδίωξη να γίνει αυτή η μεταρρύθμιση και αφού μεσολάβησε ο διάλογος και η διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους και σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νέο πλαίσιο νομοσχεδίων.

Ειδική μνεία έκανε ο Υπουργός για το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, «είναι γνωστό το πρόβλημα με τις ισοπεδωτικές αξιολογήσεις στον δημόσιο τομέα», λέγοντας ότι γίνεται ουσιαστική βελτίωση στο ζήτημα αυτό. Ειδικά για τα διευθυντικά στελέχη, προϊστάμενους, διευθυντές, είπε, καθιερώνεται ένας καινούργιος θεσμός των εξεταστικών κέντρων, που θα αξιολογούν με σύγχρονους τρόπους την καταλληλότητα των υποψηφίων πριν οδηγηθούν στην ΕΔΥ για την τελική επιλογή.

Επιχειρείται μια κινητικότητα με άνοιγμα των μεσοδιευθυντικών θέσεων, πρόσθεσε, ώστε αυτές να μπορούν να διεκδικηθούν από όσους πληρούν τα προσόντα στον δημόσιο τομέα και όχι μόνο από όσους υπηρετούν στην συγκεκριμένη δομή της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Αυτές οι αλλαγές, συνέχισε ο ΥΠΟΙΚ, μαζί με την ψηφιακή μεταρρύθμιση, τα νέα συστήματα ηλεκτρονικά διακυβέρνησης, «σιγά σιγά θα αλλάξουν το πρόσωπο, τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας».

Νέα εποπτική αρχή για ασφαλίσεις και ασφαλιστικά ταμεία

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης νομοσχέδιο για την σύσταση μιας ανεξάρτητης νέας εποπτικής αρχής για τον τομέα των ασφαλίσεων και των ασφαλιστικών ταμείων, με τον Χάρη Γεωργιάδη να δηλώνει ότι θα είναι στο πρότυπο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Θεωρούμε ότι μέσα από μια πιο αξιόπιστη και αποτελεσματική εποπτεία πρέπει να ενδυναμώσουν αυτούς τους τομείς, συνέχισε ο ΥΠΟΙΚ λέγοντας ότι στο πλαίσιο αυτό εγκρίθηκε και η επέκταση της φορολογικής απαλλαγής στο 1/5 του ετήσιου μισθού για συμμετοχή εργαζομένων σε συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ταμεία, στο ΓΕΣΥ, ασφάλειες υγείας, στις κοινωνικές ασφαλίσεις. «Είναι μια απόφαση που είχαμε προαναγγείλει, έχει προϋπολογισθεί, παίρνει σήμερα το δρόμο της για τη Βουλή».

Η σύσταση της ανεξάρτητης αυτής εποπτικής αρχής και το κίνητρο της φοροαπαλλαγής για όσους συμμετέχουν σε συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ταμεία, αποτελούν ουσιαστικές κινήσεις που ενδυναμώνουν τους πολύ σημαντικούς αυτούς θεσμούς, σημείωσε.

Κατόπιν σχετικής ερώτησης ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι πρόκειται για ανεξάρτητη αρχή, στο πρότυπο της ευρωπαϊκής αρχής ασφαλίσεων και συνταξιοδοτικών ταμείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που θα έχει την αρμοδιότητα ελέγχου των ταμείων προνοίας που σήμερα υπάγονται στον Διευθυντή των Κοινωνικών Ασφαλίσεων που είναι και ο Έφορος Ταμείων Προνοίας, ο δε έλεγχος του τομέα των ασφαλειών είναι στον Έφορο Ασφαλίσεων που είναι κάτω από τον Υπουργείο Οικονομικών.

Τα μέλη της αρχής, εκτελεστικά και μη, ανέφερε, θα διορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως συμβαίνει και με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στην Κεντρική Τράπεζα, και κάθε ανεξάρτητη αρχή. Θα λειτουργεί στο πλαίσιο των νομοθεσιών για τις ανεξάρτητες αρχές, προβλέπεται σημαντική ενίσχυση στην στελέχωση αυτής της αρχής, δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης. «Θεωρούμε ότι μέσα από τον έλεγχο και την σωστή ρύθμιση θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας προς αυτούς τους τομείς που αποτελούν σημαντικούς πυλώνες για την ανάπτυξη».

Σκοπός είναι να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών και να διευρυνθεί η συμμετοχή στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία, κατέληξε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1096