Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Β΄ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του ΟΛΚ και της Ομάδας Ηχώ Κύπρου


Πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία το Β΄ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής και της Ομάδας Ηχώ της Κύπρου 1821-2021 με τίτλο «Απ’ των Κυθήρων τα νερά κι απ’ τους αφρούς της Κύπρος» - «Μεθύστε με τ’ αθάνατο κρασί του’ 21»: Κωστής Παλαμάς και κυπριακά γράμματα

Ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής και η Ομάδα Ηχώ της Κύπρου 1821-2021 συνδιοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία το Β΄ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Απ’ των Κυθήρων τα νερά κι απ’ τους αφρούς της Κύπρος» - «Μεθύστε με τ’ αθάνατο κρασί του ’21»: Κωστής Παλαμάς και κυπριακά γράμματα, από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου 2021, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία με 28 ομιλητές/ομιλήτριες από Πανεπιστήμια και άλλους εκπαιδευτικούς φορείς και οργανισμούς της Κύπρου, της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ουγγαρίας και του Καναδά.

Το συνέδριο, το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και εντάχθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Επιτροπής Εορτασμών Κύπρου 1821-2021 του ΥΠΠΑΝ, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του οινοποιείου Οίνου Γη – Κτήμα Βασιλειάδη, στο Όμοδος. Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε η εκπρόσωπος του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Χρυσούλα Αλεξάνδρου, ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων, ενώ η πρώτη μέρα του συνεδρίου ολοκληρώθηκε με τη συναυλία του Έλληνα συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου με τους Θεοδώρα Μπάκα, Μανώλη Μητσιά και τη χορωδία «Άρης Λεμεσού».

Με την παρουσίαση των πρωτότυπων ανακοινώσεων, κύριος στόχος του Συνεδρίου ήταν η προώθηση των παλαμικών σπουδών τόσο σε επιστημονικό επίπεδο όσο και στην εκπαιδευτική πρακτική. Επιπλέον, επιδιώκεται η ανάπτυξη του κριτικού διαλόγου γύρω από μείζονες μορφές της νεοελληνικής λογοτεχνίας και των σχέσεών τους με την κυπριακή λογοτεχνία.

Μέσω των Ανακοινώσεων επεξηγήθηκε γιατί η Κύπρος αποτελεί την πατρίδα της ποίησης του ποιητικού έργου του Παλαμά. Αναδείχθηκαν αδιερεύνητες πτυχές του ποιητικού έργου του, με την παρουσίαση άγνωστων, μέχρι τώρα, χειρόγραφων του ποιητή. Φωτίστηκε ακόμα η σχέση του Παλαμά με την Κύπρο αλλά και της Κύπρου με τον Παλαμά. Τονίστηκε το γεγονός ότι ο Παλαμάς αγάπησε ιδιαίτερα την Κύπρο γιατί αποτελούσε το κάτοπτρο στο οποίο καθρεφτιζόταν η ποιητική ψυχή του, αλλά και ο κατεξοχήν χώρος του ελληνισμού.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκε, επίσης, η απήχηση του έργου του σε άλλες χώρες, στους τομείς της μετάφρασης και της κριτικής. Επιπλέον, διατυπώθηκαν απόψεις γύρω από την παρουσία του Παλαμά στη δημοτική και μέση εκπαίδευση, που συνιστούν εναύσματα αναστοχασμού γύρω από τη διδακτική πράξη.

Εν κατακλείδι, στο συνέδριο παρουσιάστηκαν αδιερεύνητες μέχρι αυτή τη στιγμή όψεις του έργου του Κ. Παλαμά κι αφετέρου αναδείχθηκαν πάρα πολλά ερευνητικά ζητούμενα που θα ήταν καλό να απασχολήσουν τους ερευνητές στο μέλλον.

Όλες οι Ανακοινώσεις του Β΄ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου Παλαμάς και Κυπριακά Γράμματα είναι προσβάσιμες στο διαδίκτυο: https://olk.com.cy/2021/10/20/live_streaming/

Προγραμματίζεται η έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου τους προσεχείς μήνες.

Στην Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου μετείχαν:

Πρόεδρος

Κωνσταντίνος Γ. Κασίνης

Μέλη

Νάτια Αναξαγόρου, Λάμπρος Βαρελάς, Παντελής Βουτουρής, Λεωνίδας Γαλάζης, Ευριπίδης Γαραντούδης, Γιώργος Γεωργής, Κυριάκος Ιωάννου, Θεοδόσης Πυλαρινός, Λουίζα Χριστοδουλίδου

Την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου αποτέλεσαν:

Πρόεδρος

Λεωνίδας Γαλάζης

Μέλη

Κυριάκος Ιωάννου, Ιλιάνα Κουλαφέτη, Στέλλα Μιλτιάδου, Γαβριέλλα Παναγή, Μαριλένα Πόρακου, Μαρία Χριστοδούλου

Χορηγοί του συνεδρίου ήταν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΑΝ και το οινοποιείο Οίνου Γη – Κτήμα Βασιλειάδη στο Όμοδος




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










957