Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Γ ́ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής


Με τίτλο «Διονύσιος Σολωμός και Κύπρος», Παρασκευή (23 έως 25 Σεπτεμβρίου 2022)

Ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής διοργάνωσε το Γ΄ Επιστημονικό Συνέδριό του με τίτλο «Διονύσιος Σολωμός και Κύπρος», το τριήμερο 23-25 Σεπτεμβρίου 2022. Το Συνέδριο διοργανώθηκε με την υποστήριξη του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το συνέδριο, το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου, πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο Β108, Κτήριο Συμβουλίου – Συγκλήτου, Πανεπιστημιούπολη, Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου απηύθυνε χαιρετισμό και κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου. Μέγας χορηγός του συνεδρίου ήταν το Υφυπουργείο Πολιτισμού και χορηγός η Φαρμακοβιομηχανία Medochemie. Χορηγός επικοινωνίας ήταν το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

Χαιρετισμούς απηύθυναν στο συνέδριο επίσης ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Τάσος Χριστοφίδης, ο Πρόεδρος του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής, κ. Λεωνίδας Γαλάζης, και ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου, καθηγητής κ. Δημήτρης Αγγελάτος.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Τάσος Χριστοφίδης ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι «η ποίηση και η λογοτεχνία αποτελούν ανάσες δημιουργίας, πηγές έμπνευσης, είναι συνδετικοί κρίκοι με την ιστορία μας, αλλά και εργαλεία κριτικού στοχασμού για την πορεία μας ως άτομα και ως έθνος». Ο πρόεδρος του Ο.Λ.Κ. κ. Λεωνίδας Γαλάζης στον δικό του χαιρετισμό αναφέρθηκε στην περίοπτη θέση που ο Δ. Σολωμός κατέχει αδιάλειπτα στην κυπριακή πνευματική ζωή και στην παιδεία μας, ήδη από τον 19ο αιώνα, «με πάμπολλες δημοσιεύσεις για τον ίδιο στον Τύπο, με αναδημοσιεύσεις ποιημάτων του, με συνέδρια και ημερίδες, με αφιερώματα περιοδικών, με θεατρικές διασκευές των κειμένων του, με τη διδασκαλία του σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και με τη φιλολογική έρευνα γύρω από το έργο του στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου». Ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής, καθηγητής Δημήτρης Αγγελάτος είπε ότι οι ανακοινώσεις του συνεδρίου «θα προσφέρουν νέα δεδομένα στη σολωμική έρευνα και θα διατυπωθούν νέες ερμηνευτικές προτάσεις και κριτικές αποτιμήσεις για το πολύπτυχο έργο του ποιητή, που φαίνεται να προσελκύει το ενδιαφέρον της έρευνας».

Η πρόεδρος της Βουλής κ. Αννίτα Δημητρίου συνεχάρη τους διοργανωτές του συνεδρίου, δεδομένου ότι, «σε περιόδους πνευματικής ξηρασίας, τέτοιες πρωτοβουλίες είναι πολύ σημαντικές». Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ανέφερε ότι «πέρα από την εγνωσμένη αξία τέτοιων συνεδρίων στο πεδίο των σπουδών με βάση το σολωμικό κληροδότημα, αυτές οι διοργανώσεις επιτρέπουν παράλληλα την από μέρους μας αναμέτρηση με το ιστορικό μας παρελθόν, με τις νίκες, με τις ήττες μας, την ιστορία και τον πολιτισμό που προβάλλουν εξισορροπητικά μπροστά μας, στην αφάνεια στην οποία είναι καταδικασμένοι οι μικροί λαοί, απέναντι στο “δίκαιο” του ισχυρού».

Στην τελετή έναρξης του Συνεδρίου, την οποία τίμησαν επίσης με την παρουσία τους, η πρόεδρος του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών κ. Μαριλένα Καρυολαίμου, ο Αντιπρόεδρος του ΑΠΚΥ κ. Π. Πέγκας, ο Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης κ. Κυπριανός Λούης και η Αν. Διευθύντρια των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υφυπουργείου Πολιτισμού κ. Νάντια Στυλιανού, συμμετείχε η χορωδία της ΠΑ.ΣΥ.ΔΥ. με μελοποιημένη ποίηση του Διονύσιου Σολωμού, υπό τη διεύθυνση της Μάρως Μήτσα, και οι ποιητές Κώστας Βασιλείου, Πίτσα Γαλάζη και Κυριάκος Χαραλαμπίδης, με ποιήματά τους με εμφανείς σολωμικές απηχήσεις.

Στο Γ ́ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής έλαβαν μέρος με πρωτότυπες ανακοινώσεις οι:

Δημήτρης Αγγελάτος, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας και Θεωρίας Λογοτεχνίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών - πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Αφροδίτη Αθανασοπούλου, Αναπληρώτρια Kαθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μαρία Αμοιρίδου, Υποψήφια διδάκτωρ Λογοτεχνίας στο ΠΤΔΕ Ρόδου, Γιώργος Ανδρειωμένος, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Ανδρέας Αντζουλής, Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λεωνίδας Γαλάζης, Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Επιθεωρητής Φιλολογικών Μαθημάτων Μ.Ε., Υ.Π.Α.Ν. - πρόεδρος Ο.Λ.Κ, Julien Calvié, Αναπληρωτής καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ ΙΙΙ (Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών), Ευριπίδης Γαραντούδης, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αγάθη Γεωργιάδου, Διδάκτωρ Φιλολογίας του King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Κατερίνα Δεμέτη, Διευθύντρια του Μουσείου Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων, Κυριάκος Ιωάννου, Μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ερατοσθένης Καψωμένος, Ομότιμος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας - Θεωρίας της Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μιχάλης Λειβαδιώτης, Μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Cluster of Excellence του Πανεπιστημίου του Βερολίνου, Νίκος Μαθιουδάκης, Επισκέπτης καθηγητής Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, Έλενα Ματσάγγου, Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Γιώργος Μύαρης, Φιλόλογος, ερευνητής, συγγραφέας, Παναγιώτης Νικολαΐδης, Ποιητής, Κριτικός, Φιλόλογος, Ολυμπία Παπαντώνη, Υποψήφια διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, Κωστής Παύλου, Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Ελένη Πετρίδου, Υποψήφια διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Μαρίνα Ροδοσθένους-Μπαλάφα, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Παιδαγωγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Μανώλης Στεργιούλης, Διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Διευθυντής του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Dora Solti, Επίκουρη καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Eötvös Loránd της Βουδαπέστης, Κατερίνα Τικτοπούλου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου

Πρόεδρος

Δημήτρης Αγγελάτος

Μέλη

Αφροδίτη Αθανασοπούλου, Λεωνίδας Γαλάζης, Ευριπίδης Γαραντούδης, Κυριάκος Ιωάννου, Ερατοσθένης Καψωμένος, Κατερίνα Τικτοπούλου

Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου

Πρόεδρος

Λεωνίδας Γαλάζης

Μέλη

Σάββας Βαρναβίδης, Ευαγγελία Γρηγορίου, Κυριάκος Ιωάννου, Βασιλική Κιούπη, Έλενα Ματσάγγου, Στέλλα Μιλτιάδου, Γαβριέλλα Παναγή, Ραφαέλα Σωτηρίου

 

Προγραμματίζεται η έκδοση των πρακτικών του Συνεδρίου.

 

 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗΣ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1662