Aποτελέσματα Λογοτεχνικών Διαγωνισμών και Βραβείων Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής


Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των Λογοτεχνικών Διαγωνισμών και Βραβείων του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής:

 1.       Βραβείο Συνολικής Προσφοράς «Βασίλης Μιχαηλίδης» (2022)

Το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς «Βασίλης Μιχαηλίδης» του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής απονέμεται στον Δημήτρη Δασκαλόπουλο

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος συνέταξε, μεταξύ άλλων, τη βιβλιογραφία Κ.Π. Καβάφη, Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Άγγελου Σικελιανού, Γ.Κ. Κατσίμπαλη, Αλέξανδρου Κοτζιά, Ρόδη Ρούφου, Μανόλη Αναγνωστάκη, κ.ά. Είναι επίτιμος διδάκτωρ Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2006) και του Πανεπιστημίου Πατρών (2010). Διετέλεσε τακτικός συνεργάτης της εγκυκλοπαίδειας Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάνικα, στην οποία έχει συγγράψει λήμματα για πρόσωπα, θέματα και περιοδικά της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Επίσης υπήρξε μόνιμος συνεργάτης του περιοδικού Εντευκτήριο και της εφημερίδας Τα Νέα, ως βιβλιοκριτικός και επιφυλλιδογράφος. Το 2015 βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου του.

Η προσφορά του Δημήτρη Δασκαλόπουλου είναι σημαντική και στα κυπριακά γράμματα. Η ιδιαίτερη αγάπη του για την Κύπρο τεκμηριώνεται μέσα από την αδιάλειπτη παρουσία του στα πνευματικά δρώμενα της νήσου: αφενός με ποικίλα πρωτότυπα μελετήματα και, αφετέρου, με τη στοχαστική και λεπταίσθητη ποιητική του γραφίδα.

 2.       Διαγωνισμός Μυθιστορήματος (για εκδόσεις του 2021)

ΕΠΑΙΝΟΣ: Στον Άντυ Παπαδημητρίου, Η διατριβή, εκδ. Λιβάνη, 2021.

Το μυθιστόρημα διακρίνεται για την ενδιαφέρουσα πλοκή και το ευφάνταστο θέμα του και διαθέτει στοιχεία λογοτεχνικότητας. Στα θετικά στοιχεία του σημειώνονται η ικανότητα του συγγραφέα να διατηρεί το νήμα της αφήγησης, παρά τη συνεχή κίνηση στον χώρο και τον χρόνο, καθώς και οι πολλές ανατροπές, ιδίως στο τέλος, που αιφνιδιάζουν τον αναγνώστη.

Μέλη Κριτικής Επιτροπής: Δρ Αγάθη Γεωργιάδου, Μαριλένα Πόρακου, Ζήνα Πολυκάρπου

 3.       Διαγωνισμός Φιλολογικής Μελέτης – Δοκιμίου – Κριτικής Έκδοσης «Αντώνης Κ. Ιντιάνος»

Δεν απονέμεται.

 4.       Διαγωνισμός πρωτοεμφανιζόμενου λογοτέχνη (για εκδόσεις του 2021)

ΒΡΑΒΕΙΟ: στον Παναγιώτη Πέτσα για την ποιητική του συλλογή Στον κύκλο του Οδυσσέα.

Η ποιητική συλλογή του Παναγιώτη Πέτσα με τίτλο Στον κύκλο του Οδυσσέα (εκδ. Ίαμβος 2021), χαρακτηρίζεται από έντονη δραματικότητα, στοχαστικότητα και λυρισμό, με εμφανή τη διακειμενική του σχέση και τη συνομιλία του με σημαντικούς ποιητές. Πιο συγκεκριμένα,  αξιοποιώντας τις τεχνικές του αναχρονισμού και της αντικειμενικής συστοιχίας με τον μύθο του Οδυσσέα, αλλά και τη διαχρονική και αρχετυπική εμπειρία του ταξιδιού, ο ποιητής προσεγγίζει τα μείζονα ερωτήματα που ταλανίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη και αναδεικνύει την εσωτερική εμπειρία ωρίμανσης ως πρώτη ύλη της σύνθεσης του ποιητικού λόγου. Πρόκειται για ποιητική γραφή που, εκτός από το φιλοσοφικό της έρμα και τη στοχαστική της συμπύκνωση, ξεχωρίζει για την προσήλωσή της στη γλωσσική επεξεργασία του ποιητικού λόγου και για τη σύνθεση μύθου και ιστορίας με πρωτότυπο τρόπο και γλώσσα στιβαρή.

Μέλη Κριτικής Επιτροπής: Δρ Λεωνίδας Γαλάζης, Παναγιώτης Νικολαΐδης, Στέλλα Μιλτιάδου

 5.       Διαγωνισμός Ποίησης

ΒΡΑΒΕΙΟ: στη Μάρω Παπαμηνά-Καλλασίδου για το ποίημά της «Άπιαστοι Έρωτες».

Σκεπτικό Βράβευσης

Οι «Άπιαστοι Έρωτες» συνιστούν ένα λυρικό και υπαρξιακό ποιητικό σύνθεμα, που πραγματεύεται το θέμα του έρωτα. Σε αυτό είναι ευδιάκριτη η προσπάθεια του ποιητικού υποκειμένου να κατακτήσει το αντικείμενο του πόθου του. Ωστόσο, η προσπάθειά του αυτή παραμένει ανανταπόδοτη. Έτσι, εναποθέτει τις ελπίδες του στον έρωτα που θα φωτίσει τα σκοτάδια του και θα γεμίσει το κενό που χαρακτηρίζει τον κόσμο του. Οι στίχοι είναι σμιλεμένοι, διεισδυτικοί, καίριοι και δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε το ποίημα «Άπιαστοι Έρωτες» να ξεπεράσει τις παρυφές της πραγματικής τέχνης.

Μέλη Κριτικής Επιτροπής: Δρ Κυριάκος Ιωάννου, Γαβριέλλα Παναγή, Δρ Στέλλα Αλεξίου

6.       Διαγωνισμός Διηγήματος

ΒΡΑΒΕΙΟ: στην Κωνσταντία Κατσαρή για το διήγημά της «Η διαίρεση».

Πρόκειται για την εκ βαθέων εξομολόγηση ενός άντρα που ανακαλεί τα αισθήματα μειονεξίας τα οποία ένιωθε ως παιδί και νεαρός έφηβος για τη μεσήλικη μητέρα του –για να συνειδητοποιήσει λίγο πριν τον θάνατό της το μεγαλείο της αγάπης της. Το διήγημα αξιοποιεί ευφυώς τη μαθηματική πράξη της διαίρεσης για να αναδείξει τη μητρική αγάπη μέσα από τον καθημερινό επιμερισμό της έγνοιας της για το παιδί σε χιλιάδες μικροπράγματα. Ιδιαίτερα επιτυχημένη είναι η πορεία ανάπτυξης του θέματος που διαπλέκει αληθοφανώς τα συμπλέγματα της εφηβείας με απλές  καθημερινές στιγμές της οικογένειας διατηρώντας ενεργό το αναγνωστικό ενδιαφέρον και οδηγώντας με μαεστρία στην τελική κορύφωσή του και την ανύψωση της παρεξηγημένης μητρικής μορφής. Στις αρετές του προστίθεται και το γεγονός ότι η πλοκή προωθείται με την επιτυχημένη ώσμωση ευθέως και πλάγιου λόγου και τον ρυθμό μιας καθημερινής, οικείας για τον αναγνώστη γλώσσας.

Μέλη Κριτικής επιτροπής: Γιώργος Χαριτωνίδης,  Δρ Έλενα Ματσάγγου, Δρ Βασιλική Σελιώτη  

Η τελετή απονομής των Βραβείων του Ο.Λ.Κ. θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιανουαρίου 2023, στην Αίθουσα «Ανδρέας Πατσαλίδης», της Τράπεζας Κύπρου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2038