Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου – 4ο Πολιτιστικό Πανόραμα Θεσσαλονίκης


ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ*

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια αρκετοί Κύπριοι στον χώρο της Λογοτεχνίας και ευρύτερα των Γραμμάτων, των Επιστημών και των Τεχνών συνεργάζονται στενά με τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ). Ο ΣΠΕΚ είναι αδελφοποιημένος με την Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου (ΕΛΚ) και αποτελεί Έκτακτο Μέλος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας. Στις 17/12/2022 θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο ετήσιας εκδήλωσης του ΣΠΕΚ που πραγματοποιείται τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη και τον Ιούνιο στην Αθήνα, το 4ο «Πολιτιστικό Πανόραμα» στο όποιο θα συμμετέχουν ενεργά Κύπριοι συγγραφείς του ΣΠΕΚ.

Την Παρασκευή 16/12/2022 Κύπριοι συγγραφείς του ΣΠΕΚ θα επισκεφθούν δημόσια σχολεία της πόλης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ένας συγγραφέας στην τάξη μου», θα συνομιλήσουν με εκπαιδευτικούς και μαθητές και θα παρουσιάσουν έργα τους, ενώ παράλληλα θα συμμετέχουν σε ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές του «SOLOMOS» Web Radio TV για τα γράμματα, τις τέχνες, τον πολιτισμό και τις συναφείς επιστήμες. Το Σάββατο 17/12/2022 θα συμμετέχουν στο «Πολιτιστικό Πανόραμα» που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης από τις 2:00 μ.μ. έως τις 9:30 μ.μ.

Το «4ο Πολιτιστικό Πανόραμα» περιλαμβάνει:

1) Την Γ΄ Έκθεση Βιβλίων (Έντυπων, eBook, Audiobook) Συγγραφέων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου με συνοπτική παρουσίαση των έργων τους. Ειδικό αφιέρωμα θα γίνει στο έργο του αείμνηστου λογοτέχνη Λεύκιου Ζαφειρίου. Στην έκθεση συμμετέχουν 80 έργα που προέρχονται από 40 συγγραφείς, στην πλειονότητά τους Κύπριοι και μέλη της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου.

2) Παρουσίαση δύο ανθολογιών που περιλαμβάνουν συνολικά έργα 80 συγγραφέων ηλικίας από 17 έως 80 χρόνων, αρκετοί από τους οποίους είναι Κύπριοι. Την Ανθολογία «ΔΕΝ ΣΕ ΞΕΧΝΩ ΙΩΝΙΑ, Ω Σμύρνη, Εσύ Μαργαριτάρι», υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του ΥΠΕΞ Ελλάδος και την Ανθολογία «Για τον Μανόλη Αναγνωστάκη», στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022.

3) Βραβεύσεις: Βραβείο Λογοτέχνη Για το Σύνολο του Έργου του – ΣΠΕΚ 2022 στους Σταύρο Ζαφειρίου, Νίκο Ορφανίδη και Βραβείο Ανθρωπισμού – ΣΠΕΚ 2022 στους Κύπρο Νικολαΐδη και Μαρία Νεγρεπόντη – Δελιβάνη.

4) Τιμητικές Διακρίσεις σε Προσωπικότητες και Νέα Επίτιμα Μέλη και 5) Μουσικό Μέρος «Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Τα Μελοποιημένα» με το Μουσικό Σχήμα Άννας Γρ. Μπιθικώτση: παρουσίαση - Άννα Γρ. Μπιθικώτση, πιάνο – Κατερίνα Μεγάλου, ερμηνεία – Σωτήρης Δογάνης.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

14:00 Ώρα προσέλευσης

14:30 Χαιρετισμοί

15:00 Παρουσίαση της Ανθολογίας Νέων του ΣΠΕΚ «Για τον Μανώλη Αναγνωστάκη», με απαγγελίες και αφηγήσεις των διακριθέντων.

16:00 Ο Δρ. Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, Αντιπρόεδρος του ΣΠΕΚ, Συγγραφέας, παρουσιάζει τα νέα του έργα «Ο Προφήτης» του Καλίλ Τζιμπράν, «Φράσεις Κυπρίων Ποιητών. Μνήμη, Συνείδηση, Δράμα της Κύπρου», «Λεύκιος Ζαφειρίου, τρίγλωσση ανθολογία ποιημάτων», Ο κ. Νίκος Ευθυμίου, φιλόλογος, θα παρουσιάσει την ανθολογία του Δρα Ιωσηφίδη για τον Λεύκιο Ζαφειρίου και θα μιλήσει για τη ζωή και το έργο του αείμνηστου ποιητή.

16:30 Ο Ελευθέριος Πλουτάρχου, Γραμματέας της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας, παρουσιάζει τα νέα του έργα «Μια Ηλιαχτίδα Ανατολής στη Δύση», «Ελλήνων Μύθοι» και το audiobook – video book «Η Επανάσταση των Λέξεων του Καλού». Συμμετέχει η κα Τσαραμανίδου Ράνια, παιδαγωγός, που θα μιλήσει για το νέο audiobook – video book του συγγραφέα.

17:00 Ο κ. Νίκος Νεοκλέους, Επιστήμονας, Ποιητής παρουσιάζει τα νέα του έργα «Χωρίς Προσανατολισμό» και «Όταν Χαράζει». Συμμετέχει ο κ. Αργυρού Σωτήρης, φιλόλογος, που θα μιλήσει για τον ποιητή και το έργο του.

17:30 Ο κ. Χρήστος Ντικμπασάνης, Καθηγητής, Ποιητής, Συγγραφέας και Μελετητής των Θρησκειών παρουσιάζει το νέο του έργο «100 Ανάσες Μακριά από τον Εφιάλτη». Συμμετέχει ο κ. Ανδρέας Σταματόπουλος, Ιστορικός – Δημοσιογράφος, που θα μιλήσει για το έργο του συγγραφέα.

18:00 Ο Δρ. Γεράσιμος Τζιβράς, Χειρούργος Ιατρός, Ποιητής παρουσιάζει τα νέα του έργα «Στο Περιβόλι της Ποίησης» και «Στο Χάδι του Ανέμου». Συμμετέχει η κα Φρύνη Παναγιωτοπούλου, φιλόλογος, που θα μιλήσει για το νεοεκδοθέν eBook του ποιητή.

18:30 Παρουσίαση της Ανθολογίας Ποίησης – Πεζόμορφου Στοχασμού του ΣΠΕΚ «ΔΕΝ ΣΕ ΞΕΧΝΩ ΙΩΝΙΑ, Ω Σμύρνη Εσύ Μαργαριτάρι». Χαιρετισμός Γ. Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του ΥΠΕΞ Ελλάδος κ. Γ. Χρυσουλάκη, απαγγελίες και αφηγήσεις των διακριθέντων.

19:00 Απονομή «Βραβείου Ανθρωπισμού -2022» από τον ΣΠΕΚ στην Πρύτανη Μαρία Νεγρεπόντη – Δελιβάνη και στον Καθηγητή Ιατρικής Κύπρο Νικολαΐδη.

19:30 Απονομή «Βραβείου Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του -2022» από τον ΣΠΕΚ στον Συγγραφέα Σταύρο Ζαφειρίου και στον Συγγραφέα Νίκο Ορφανίδη.

20:00 Τιμητικές Διακρίσεις σε Προσωπικότητες. Νέα Επίτιμα Μέλη.

20:30 Μουσικό Μέρος «Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Τα Μελοποιημένα». Μουσικό Σχήμα Άννας Γρ. Μπιθικώτση: παρουσίαση - Άννα Γρ. Μπιθικώτση, πιάνο – Κατερίνα Μεγάλου, ερμηνεία – Σωτήρης Δογάνης.

Ο συγκεκριμένος θεσμός εκδηλώσεων του ΣΠΕΚ τελεί υπό την αιγίδα του Υφυπουργείου Μακεδονίας Θράκης, της Κυπριακής Πρεσβείας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης και της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος. Η εκδήλωση θα υποστηριχθεί διεθνώς από όλα τα έντυπα, ηλεκτρονικά και ψηφιακά μέσα του ΣΠΕΚ, από τον SOLOMOS Web Radio TV του ΣΠΕΚ, από ΜΜΕ της Ελλάδος, της Κύπρου και της Ομογένειας, τόσο πριν την τέλεσή της αλλά και μετά την ολοκλήρωση αυτής (εκπομπές, συνεντεύξεις, αφιερώματα, βίντεο, podcast, δελτία τύπου κ.α.).

Ας γνωρίσουμε όμως καλύτερα τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου μέσα από ενημερωτικές πληροφορίες από την πρόεδρό του κα Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά: «Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου είναι σύλλογος διεθνής, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε το 2019 και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Έχει Όραμα ν’ αναδείξει τον ενιαίο Ελληνικό Πολιτισμό (Γράμματα, Τέχνες, Γλώσσα, Παράδοση, Ιστορία κ.ά.) σ’ όλους τους Έλληνες, Κύπριους, Ομογενείς, να τους καλεί να συμμετέχουν στον εμπλουτισμό και στη μεταλαμπάδευσή του στην Ε.Ε., διεθνώς, και να αναπτύσσονται πνευματικά. Για τον σκοπό αυτό θέτει Αποστολή με σχέδια δράσης, προγράμματα, επιτροπές και σύγχρονα μέσα (https://cultural-association.org, Web RadioTV “SOLOMOS”, Ψηφιακή Λέσχη Ανάγνωσης Δ.Α.Δ.Α. κ.ά.) στα οποία συμμετέχουν μέλη του ΣΠΕΚ, επιστήμονες, άνθρωποι του λόγου και της τέχνης και σύμβουλοι σε 30 περίπου χώρες. Αποστολή του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου είναι να δημιουργεί υποδειγματική «Πολιτιστική Ταυτότητα» για αυτογνωσία και πολιτισμική ανάπτυξη των Ελλαδιτών, Κυπρίων και Αποδήμων σε Ελλάδα, Κύπρο και διεθνώς. Είναι γι’ αυτό που συνεχώς δομεί νέες βιώσιμες, λειτουργικές και αποτελεσματικές υποδομές, διασυνδέσεις, σχέδια, προγράμματα και διεθνείς σχέσεις για επίτευξη του οράματος σ’ όλα τα πεδία. Οι Στόχοι του ΣΠΕΚ είναι πολλαπλοί και συνεχώς εμπλουτίζονται όπως μεταξύ άλλων, η ενίσχυση και διασφάλιση της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και η Πολιτιστική Διπλωματία για «εξαγωγή» σε ξένες χώρες έργων τέχνης και μεταφρασμένων λογοτεχνικών και επιστημονικών έργων. Ευγενής στόχος του ΣΠΕΚ είναι να ενώσει τους απανταχού ελληνόφωνους λογοτέχνες, καλλιτέχνες και επιστήμονες προς κοινούς στόχους, με τα σύγχρονα μέσα του αλλά και με κλασικούς τρόπους, όπως εκδόσεις για Ανθολογίες, Λογοτεχνικές σειρές, Περιοδικές / Ψηφιακές εκδόσεις, Μελέτες, Εκθέσεις, Συνέδρια, Φεστιβάλ, Ψηφιακό Αναγνωστήριο, εργοβιογραφικά πορτρέτα, ραδιοτηλεοπτικές συνεντεύξεις, εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.ά. Ειδικότερα, ο ΣΠΕΚ αγωνίζεται με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία να παράγει έργο με υψηλή ευαισθησία προς την προστασία του Πλανήτη – της Φύσης και των Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων προσφέροντας δωρεάν ηλεκτρονικές εκδόσεις eBook, Audiobook, καθώς και ποικίλα επιμορφωτικά προγράμματα. Για μια πλήρη εικόνα του ΣΠΕΚ επισκεφθείτε τον διεθνή ιστότοπο: www.cultural-association.org και επικοινωνήστε μαζί μας στο email: info@cultural-association.org ».

*Εκπαιδευτικός Δημοτικής Εκπαίδευσης – Λογοτέχνης

Γραμματέας Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου

Πολιτιστικός εκπρόσωπος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου στην Κύπρο




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1498