Τελετή Απονομής Βραβείων Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής 2022


Ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής διοργανώνει την Τελετή Απονομής Βραβείων του Ομίλου για το έτος 2022, στις 27 Ιανουαρίου 2023, στην Αίθουσα «Ανδρέας Πατσαλίδης» του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου (Φανερωμένη) στη Λευκωσία. Στην τελετή θα παραστεί ο Υφυπουργός Πολιτισμού δρ Γιάννης Τουμαζής, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό και θα απονείμει τα βραβεία στους τιμώμενους συγγραφείς.

Η Τελετή Απονομής Βραβείων θα αρχίσει με χαιρετισμούς που θα απευθύνουν ο δρ Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου, Έφορος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, ο δρ Λεωνίδας Γαλάζης, Πρόεδρος του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής, και ο δρ Γιάννης Τουμαζής, Υφυπουργός Πολιτισμού. Θα ακολουθήσει Μουσική Εισαγωγή από τη Θεοδώρα Θεοδώρου-Κωνσταντίνου και τη Μαρία Κάσινου. Έπειτα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει: ανάγνωση των σκεπτικών βράβευσης, απονομή των Βραβείων από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και αφιέρωμα στον Δημήτρη Δασκαλόπουλο [(Βραβείο Συνολικής Προσφοράς “Βασίλης Μιχαηλίδης” (2022)]. Για το έργο του Δ. Δασκαλόπουλου θα μιλήσουν ο Γιώργος Γεωργής, καθηγητής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, και η Στέλλα Αλεξίου, διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας. Η τελετή θα ολοκληρωθεί με αντιφωνήσεις από τους/τις βραβευμένους/-ες συγγραφείς. Στο τέλος θα ακολουθήσει δεξίωση.

Κατά τη διάρκεια της Τελετής, θα απονεμηθούν τα εξής βραβεία: Βραβείο Συνολικής Προσφοράς «Βασίλης Μιχαηλίδης» (2022): απονέμεται στον Δημήτρη Δασκαλόπουλο για τη σημαντική προσφορά του στη νεοελληνική φιλολογία και στα κυπριακά γράμματα. Έπαινος Μυθιστορήματος: απονέμεται στον Άντυ Παπαδημητρίου για το βιβλίο του Η διατριβή. Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου λογοτέχνη: απονέμεται στον Παναγιώτη Πέτσα για την ποιητική του συλλογή Στον κύκλο του Οδυσσέα. Βραβείο Ποίησης: απονέμεται στη Μάρω Παπαμηνά-Καλλασίδου για το ποίημά της «Άπιαστοι Έρωτες». Βραβείο Διηγήματος: απονέμεται στην Κωνσταντία Κατσαρή για το διήγημά της«Η διαίρεση».

Ο τιμώμενος με το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς«Βασίλης Μιχαηλίδης», Δημήτρης Δασκαλόπουλος, συνέταξε, μεταξύ άλλων, τη βιβλιογραφία Κ.Π. Καβάφη, Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Άγγελου Σικελιανού, Γ.Κ. Κατσίμπαλη, Αλέξανδρου Κοτζιά, Ρόδη Ρούφου, Μανόλη Αναγνωστάκη, κ.ά. Είναι επίτιμος διδάκτωρ Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2006) και του Πανεπιστημίου Πατρών (2010). Η προσφορά του είναι σημαντική και στα κυπριακά γράμματα. Η ιδιαίτερη αγάπη του για την Κύπρο τεκμηριώνεται μέσα από την αδιάλειπτη παρουσία του στα πνευματικά δρώμενα της νήσου: αφενός με ποικίλα πρωτότυπα μελετήματα και, αφετέρου, με τη στοχαστική και λεπταίσθητη ποιητική του γραφίδα. Ο Δ. Δασκαλόπουλος συμπληρώνει φέτος 60 χρόνια προσφοράς στα κυπριακά γράμματα. Πέραν από το συγγραφικό έργο του που αφορά την κυπριακή λογοτεχνία, μέρος της βιβλιοθήκης Δασκαλόπουλου-Στασινοπούλου ανήκει από το 2003 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2019 ο Δασκαλόπουλος παρέδωσε στο Κέντρο Σεφερικών Μελετών στην Αγία Νάπα το προσωπικό του αρχείο για τη βιβλιογραφία Γιώργου Σεφέρη.

Με την απονομή του Βραβείου Συνολικής Προσφοράς «Βασίλης Μιχαηλίδης» ανταποδίδονται στον Δ. Δασκαλόπουλο τα οφειλόμενα για τη συμβολή του στις κυπρολογικές σπουδές και εν γένει για τη μεγάλη γενναιοδωρία του τόσο απέναντι στους ανθρώπους όσο και γενικότερα για τη σημαντική συμβολή του στα πνευματικά δρώμενα της Κύπρου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1013