Ψηφιακή Λέσχη Ανάγνωσης ΔΑΔΑ ΣΠΕΚ – «Το αληθινό τιγράκι», Κίκα Πουλχερίου


Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου/ΣΠΕΚ και η Ψηφιακή Λέσχη Ανάγνωσης Δ.Α.Δ.Α. πραγματοποίησε στις 4.2.2023 την 7η Διαδικτυακή της Συνάντηση, η οποία ήταν αφιερωμένη στο δίγλωσσο ηλεκτρονικό παραμύθι της διακεκριμένης λογοτέχνιδας Κίκας Πουλχερίου με τίτλο “Το αληθινό τιγράκι”, που κυκλοφορεί σε Ελληνικά και Αγγλικά ως eBook με εκλεκτή εικονογράφηση και μετάφραση του Ιωσήφ Ιωσηφίδη Αντιπροέδρου του ΣΠΕΚ, αλλά και ως ολοζώντανο Audiobook - Video Book στην Ελληνική γλώσσα, από τις εκδόσεις του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου και διατίθεται ελεύθερα και δωρεάν προς ανάγνωση και αξιοποίηση από την ψηφιακή βιβλιοθήκη του ΣΠΕΚ, την ανοιχτή βιβλιοθήκη, τη βιβλιοθήκη της Κύπρου κ.α.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι:

-Κίκα Πουλχερίου, εκπαιδευτικός, συγγραφέας

-Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

-Ελευθέριος Πλουτάρχου, Γραμματέας Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, εκπαιδευτικός, συγγραφέας

-Πόπη Μπίσσα, φιλόλογος, ποιήτρια, ζωγράφος

-Αναστασίου Παπαϊακώβου Πάμελα, εκπαιδευτικός, συγγραφέας

-Μιχαηλίδου Καδή Μαρίνα, συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας

-Μουρίδου Μύρια, ψυχολόγος.

Διαβάστηκαν επίσης μηνύματα χαιρετισμού από τα μέλη του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου: Άννα Γκασνάκη, Χρήστος Ντικμπασάνης, Μαρούλλα Πανάγου.

«Για εσάς που περνάτε χρόνο στο σπίτι, αναζητώντας μια τρυφερή περιπέτεια ή μια γλυκιά ιστορία πριν τον ύπνο των μικρών και μεγάλων παιδιών, προσφέρουμε αυτό το ευφάνταστο και στοργικό, εικονογραφημένο ηλεκτρονικό βιβλίο, γραμμένο από τη γνωστή Κύπρια συγγραφέα, Κίκα Πουλχερίου, που τιμήθηκε το 2021 με το Βραβείο Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του, μαζί με τον Ελλαδίτη ποιητή Αντώνη Φωστιέρη, από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου. Ακολουθήστε το Μικρό Τιγράκι στην καθημερινή του ρουτίνα και μοιραστείτε τις αγωνίες και τους φόβους του. Χρειάζεται έναν φίλο, κάποιον να το καταλαβαίνει, να το προσέχει, να το επαινεί. Βοηθήστε το να έρθει πιο κοντά στους γονείς και την οικογένειά του και θα δείτε το θαύμα της ζωής! Αγάπη, φροντίδα και κατανόηση. Θυμηθείτε, οι ιστορίες μας για μικρά και μεγάλα παιδιά είναι εδώ για να τις διαβάσετε ανά πάσα στιγμή. Διαβάστε, σκεφτείτε, ονειρευτείτε! Κάντε όνειρα μεγάλα και υψηλά!» Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου

Αξίζει να αναφερθεί πως η κυρία Πουλχερίου - στο πλαίσιο του προγράμματος του ΣΠΕΚ «Ένας  Συγγραφέας στην τάξη μου» - δώρισε 100 αντίτυπα του βιβλίου της «Ο χαρταετός του Κομπολίνο» στο 40ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Η παράδοση πραγματοποιήθηκε στις 16/12/2022 από την πρόεδρο του ΣΠΕΚ Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά και από τον εκπαιδευτικό και συγγραφέα Ελευθέριο Πλουτάρχου, ο οποίος συμμετείχε στο πρόγραμμα οργανώνοντας σχετικές δράσεις φιλαναγνωσίας.

Η Κίκα Πουλχερίου γεννήθηκε το 1934 στη Λακατάμια, προάστιο της Λευκωσίας. Αποφοίτησε από το Παρθεναγωγείο Φανερωμένης και το Διδασκαλικό Κολλέγιο Κύπρου. Λευκωσίας και εργάστηκε ως δασκάλα στη Δημοτική εκπαίδευση της Κύπρου για περισσότερα από σαράντα χρόνια, αφυπηρετώντας από τη θέση της Διευθύντριας. Διετέλεσε πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου (ΚΣΠΝΒ) για 14 συναπτά έτη, από το 1993-2007.

Υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος της Κριτικής Επιτροπής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών για τα Κρατικά Βραβεία Παιδικών και Εφηβικών Βιβλίων και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, για τα βραβεία των καλύτερων παραστάσεων για Παιδιά και Νέους. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο, που περιλαμβάνει περισσότερα από είκοσι λογοτεχνικά βιβλία για παιδιά και νέους, που καλύπτουν τα πλείστα είδη του γραπτού λογοτεχνήματος στον χώρο της πεζογραφίας: διηγήματα, μυθιστορήματα, παραμύθια, μικρές ιστορίες, κουκλοθέατρο και θεατρικά έργα. Έξι βιβλία της τιμήθηκαν με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας της Κύπρου. Βραβεύτηκε επίσης από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού Νεανικού Βιβλίου, τη «Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά», τον Σύνδεσμο Φιλίας Ελλάδας Κύπρου, τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (Θ.Ο.Κ.) και από άλλους Οργανισμούς στην Κύπρο και την Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Βόλου, Δήμος Λάρισας, Δήμος Λακατάμιας κ.ά.).

Το 1984 το όνομά της περιλήφθηκε στον Τιμητικό κατάλογο της ΙΒΒ Υ, ενώ το 2003 τιμήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία για τη συνολική προσφορά της στην παιδική λογοτεχνία, και το 2007 προτάθηκε από τον ΚΣΠΝΒ ως υποψήφια της Κύπρου για το βραβείο «Χανς Κρίστιαν Άντερσεν», που απονέμεται κάθε δύο χρόνια από την ΙΒΒΥ (Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα) και θεωρείται η μεγαλύτερη διεθνής διάκριση στον χώρο της Λογοτεχνίας για παιδιά και νέους. Το 2021 τιμήθηκε από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου με το Βραβείο Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του και αναγορεύτηκε σε Επίτιμο Μέλος του ΣΠΕΚ. Πριν από λίγες μέρες ανακηρύχθηκε επίσης από την Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου Επίτιμο Μέλος της, ως ένδειξη της μεγάλης προσφοράς της στην ΕΛΚ, στη Λογοτεχνία, στα Γράμματα και ευρύτερα στον Πολιτισμό.

Το παραμύθι σε μορφή e-book:

https://cultural-association.org/wp-content/uploads/2022/06/ToAlithinoTigraki_36s.pdf

Το παραμύθι σε μορφή audiobook - video book:

https://www.youtube.com/watch?v=lrylDlZBKbE

Πηγή: https://cultural-association.org/




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1589