Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Επιστημονική Ημερίδα «Το ποιητικό έργο του Κώστα Βασιλείου»


Aπό τον Όμιλο Λογοτεχνίας και Κριτικής

Ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής διοργάνωσε Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Το ποιητικό έργο του Κώστα Βασιλείου». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 29 Απριλίου 2023 στοΚέντρο Τέχνης και Πολιτισμού - Θέατρο Χώρα, στη Λευκωσία. Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμούς ο δρ Λεωνίδας Γαλάζης, πρόεδρος του Ο.Λ.Κ., και η κ. Μαρία Θωμά, Μορφωτική Λειτουργός του Τμήματος Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού, εκ μέρους του ο Υφυπουργού Πολιτισμού κ. Μιχάλη Χατζηγιάννη.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Γαλάζης, αφού ευχαρίστησε το Υφυπουργείο Πολιτισμού για την επιχορήγηση της ημερίδας, αναφέρθηκε στο ποιητικό έργο του Κ. Βασιλείου και στα κυριότερα γνωρίσματά του. Τόνισε την αναγκαιότητα της έκδοσης των Απάντων του ποιητή, αναφέροντας τα εξής: «Εισηγούμαι την ανάληψη μιας πρωτοβουλίας από τους εκτιμητές του έργου του Κ. Βασιλείου για έκδοση των Απάντων του. Ενδεχομένως, αυτό το εγχείρημα θα είναι δυνατόν να τελεσφορήσει είτε με εξασφάλιση χορηγιών από ιδιώτες είτε με χρηματοδότηση από το Υφυπουργείο Πολιτισμού ή και με συνδυασμό τους».

Στον χαιρετισμό του Υφυπουργού Πολιτισμού, αφενός, τονίστηκε η σημασία της διοργάνωσης των επιστημονικών ημερίδων και συνεδρίων από τον Όμιλο Λογοτεχνίας και Κριτικής και, αφετέρου, υπογραμμίστηκε η λογοτεχνική και παιδευτική αξία του ποιητικού έργου του Κ. Βασιλείου. Για τη σημασία των διοργανώσεων των Ο.Λ.Κ. η κ. Μαρία Θωμά ανέφερε: «Στη συνεκτική δραστηριοποίηση του Ομίλου (και ειδικότερα στη διοργάνωση ημερίδων αφιερωμένων σε Κύπριους λογοτέχνες) διαγράφεται ευκρινώς ο στόχος του για ανάδειξη των σύγχρονων εκείνων Κυπρίων λογοτεχνών που αξίζουν την προσοχή της κριτικής. Θεωρώ απαραίτητο να τονιστεί η συνεκτικότητα των διοργανώσεων του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής, διότι συχνά μέσα από τη φιλολογική συζήτηση και τη ζύμωση που δημιουργείται σε μια εκδήλωση, ή σειρά εκδηλώσεων, προκύπτουν αβίαστα τα θέματα των επόμενων ή επισπεύδεται η διαδικασία που νοηματοδοτεί τις επόμενες εκδηλώσεις. […] Το Υφυπουργείο Πολιτισμού στηρίζει σταθερά τις πολυσχιδείς δράσεις του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής, κρίνοντας ότι αποτελούν ουσιαστική προσφορά στον Πολιτισμό».

Για την ποίηση του Κ. Βασιλείου, αναφέρθηκαν, ανάμεσα σε άλλα, τα εξής: «Ανατρεπτικό, καυστικό, αιχμηρό είναι μερικά από τα επίθετα που συχνά περιγράφουν το έργο του Κώστα Βασιλείου. Το έργο του συνδέεται άρρηκτα, μέσα από την προσωπικότητα του ίδιου του ποιητή, με την ταυτότητα και την ιστορία του τόπου μας».

Στο Α΄ μέρος της Ημερίδας παρουσιάστηκε σύντομη προβολή για τη ζωή και το έργο του ποιητή Κώστα Βασιλείου, απαγγέλθηκαν ποιήματα, ακολούθησε σύντομο μουσικό πρόγραμμα και επιδόθηκε τιμητική πλακέτα στον ποιητή από τον πρόεδρο του Ο.Λ.Κ.

Ομιλητές/-τριες στην ημερίδα ήταν: Αγάθη Γεωργιάδου, Δρ Φιλολογίας - συγγραφέας - κριτικός λογοτεχνίας, Λεωνίδας Γαλάζης, Ποιητής - Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας - Επιθεωρητής Φιλολογικών Μαθημάτων Μ.Ε.-Υ.Π.Α.Ν., Παναγιώτης Νικολαΐδης, Ποιητής - Κριτικός – Φιλόλογος, Κυριάκος Ιωάννου, Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, πανεπιστημιακός, υπεύθυνος έκδοσης του περ. Κυπριακή Εστία, Μαρία Μιχαηλίδου, Δρ Λογοτεχνίας - συγγραφέας, Ανδρέας Χατζηθωμάς, φιλόλογος – συγγραφέας – εκδότης του περιοδικού Διόραμα, Χρήστος Μαυρής, ποιητής - κριτικός, Ανθή Περικλέους, φιλόλογος.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε διά ζώσης, ενώ παράλληλα προσφέρθηκε και η δυνατότητα για παρακολούθησή της σε άμεση διαδικτυακή μετάδοση σε όσους/-ες το επιθυμούσαν.

Το κοινό έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει σε οπτικογράφηση τις εργασίες της ημερίδας μέσω των συνδέσμων:

https://www.youtube.com/watch?v=9hdmTzKs7yw




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1139