Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 41ο Επαρχ. Μαθητικό Συνέδριο Λυκείων και Τεχνικών Σχολών Λεμεσού


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, το 41ο Επαρχιακό Μαθητικό Συνέδριο Λυκείων και Τεχνικών Σχολών Λεμεσού. Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε το Λύκειο Αγίου Αντωνίου και θέμα του Συνεδρίου ήταν «Ψηφιακός κόσμος = Ψηφιακή Ζωή;». Στο Συνέδριο έλαβαν μέρος αντιπροσωπείες μαθητών από 14 Λύκεια και Τεχνικές Σχολές της πόλης και επαρχίας Λεμεσού. Το Συνέδριο τέθηκε υπό την αιγίδα της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου.

Στόχος του Συνεδρίου ήταν να προβληματίσει τους μαθητές για τον ψηφιακό κόσμο μέσα στον οποίο ζουν και έχουν ενεργό συμμετοχή, ιδιαίτερα μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Ταυτόχρονα, μέσα από τις έρευνες και παρουσιάσεις μαθητών και πανεπιστημιακών καθηγητών, οι διοργανωτές του συνεδρίου είχαν ως στόχο την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών για αναζήτηση λύσεων για βελτίωση τόσο του τρόπου ζωής όσο και της συναισθηματικής και ψυχικής κατάστασης των μαθητών.

Οι εργασίες του Συνεδρίου άρχισαν με καλλιτεχνικό δρώμενο. Το Συνέδριο αποτελείτο από 3 θεματικές ενότητες. Κάθε ενότητα αποτελείτο από την παρουσίαση ενός σχολείου-συνδιοργανωτή και από την παρουσίαση ενός Ειδικού Επιστήμονα. Κάθε ενότητα ολοκληρωνόταν με συζήτηση. Όλες οι παρουσιάσεις των Σχολείων στηρίζονταν σε αντίστοιχες έρευνες που διεξήχθησαν στα Σχολεία, τα οποία συμμετείχαν στο Συνέδριο με παρουσιάσεις. Οι έρευνες έγιναν υπό την καθοδήγηση των λειτουργών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου.

Τον χαιρετισμό της Υπουργού Παιδείας διάβασε ο κ. Στέλιος Μηλιάτης, Επιθεωρητής Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικών Εφαρμογών ΔΜΤΕΕ. Στο Συνέδριο απηύθυναν Χαιρετισμό, η Διευθύντρια του Λυκείου Αγίου Αντωνίου, κα Μαργαρίτα Μαρκίδου και η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου Αγίου Αντωνίου, κα Σούλα Ιωάννου Πέτρου. Η κήρυξη έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου έγινε από τον Επαρχιακό Επιθεωρητή Μέσης Εκπαίδευσης Λεμεσού, κ. Στέλιο Θεοφίλου.  

Θέμα της Α΄Ενότητας ήταν η «Ενεργός Πολιτότητα» στον Ψηφιακό Κόσμο. Το Λύκειο Αγίου Αντωνίου, με την παρουσίασή του με θέμα «Ψηφιακή Κοινωνία χωρίς πυξίδα», παρουσίασε την έρευνα που διεξήγαγε για τον τρόπο χρήσης των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και των ρόλων των χρηστών ως ενεργοί πολίτες. Στη συνέχεια, ο Δρ Κώστα Γεμενής, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου στο ΤΕΠΑΚ, παρουσίασε τη στάση των πολιτών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Τίτλος της εισήγησής του ήταν «Διαδίκτυο και Ενεργοί Πολίτες: Αποτελέσματα από την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα. Τον συντονισμό των εργασιών της ενότητας ανέλαβε η κα Ζωή Οδυσσέως Πολυδώρου, Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης.

Τίτλος της Β΄Ενότητας ήταν «Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και Έφηβοι». Την δική τους έρευνα και τα αποτελέσματά της παρουσίασαν μαθητές του Λυκείου Πολεμιδιών. Την παρουσίασή τους με τίτλο «Μέσα (ΑΝΤ)Κοινωνικής Δικτύωσης» πλαισίωνε και δρώμενο με ομάδα μαθητών. Το θέμα αναλύθηκε, επίσης, από τον Δρα Μάριο Αργυρίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή Συμβουλευτικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου. Τίτλος της παρουσίασης ήταν «Ενδυναμώνοντας την αυτοαγάπη και την προαγωγή της θετικής σχέσης με το σώμα στους δύσκολους καιρούς των Κοινωνικών Μέσων». Η Δρ Πολύμνια Χατζηνεοφύτου, Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης, συντόνιζε τις εργασίες της ενότητας αυτής.

Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με την Γ΄Ενότητα με τίτλο «Κοινωνία της Πληροφορίας και Τεχνητή Νοημοσύνη». Με τίτλο «Ψηφιακός Κόσμος: Αυτός ο γνωστός, άγνωστος» οι μαθητές του Λυκείου Αποστόλων Πέτρου και Παύλου παρουσίασαν την έρευνα που διεξήγαγαν στο Λύκειο του για τον τρόπο χρήσης των πληροφορίων του Διαδικτύου καθώς και καλλιτεχνικό δρώμενο. Η Δρ Χριστίνα Ορφανίδου, Εμπειρογνώμονας Τεχνητής Νοημοσύνης, με την εισήγησή της «Τεχνητή Νοημοσύνη και Άνθρωπος: Κανόνες Ειρηνικής Συνύπαρξης» παρουσίασε τις προκλήσεις που θα φέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη στο εγγύς μέλλον. Ο κος Θέμος Αποστολίδης, ΕΜΕ Φυσικής είχε την ευθύνη για το συντονισμό της Γ΄Ενότητας.

Αγάθη Ερωτοκρίτου, Β.Δ.

Λύκειο Αγίου Αντωνίου Λεμεσού




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











792