Έφηβοι ευρωβουλευτές από 9 ευρωπαϊκές χώρες στα έδρανα της Βουλής


Ποιος είναι κατά τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο Αριστοτέλη ο άριστος πολίτης της αρίστης Πολιτείας;Ο πολίτης κατά τον Αριστοτέλη, πρέπει να είναι κοινωνός αρχής: Δεν αρκεί απλά να ενδιαφέρεται για τα κοινά, αλλά είναι αναγκαίο να ασκεί εξουσία«Πολίτης δ' ἁπλῶς οὐδενί τῶν ἂλλων ὁρίζεται μᾶλλον ἢ τῷ μετέχειν κρίσεως και ἀρχῆς». (Πολιτικά 1275a24)

Ένας από τους μεγαλύτερους και σπουδαιότερους θεσμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), στηρίζεται σε αυτή την αρχή. Ένα τέτοιο θεσμό, σε επίπεδο μαθητών, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία κατά τη φετινή χρονιά η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού. Πρόκειται για το Μεσογειακό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Εφήβων (Mediterranean Model European Parliament), που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο μεταξύ 4 και 9 Οκτωβρίου 2019. Το γενικό πρόσταγμα για τη διοργάνωση, που άρχισε εδώ και μήνες, είχε η επιθεωρήτρια Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης Μαρία Ιακωβίδου μαζί με την καθηγήτρια στο Λύκειο Ακροπόλεως Ελιάνα Χατζηκωνσταντίνου και ομάδα καθηγητών.

75 έφηβοι Ευρωβουλευτές από εννέα (9) χώρες της Ε.Ε. έλαβαν μέρος στις εργασίες του Κοινοβουλίου. Χωρίστηκαν σε επιτροπές και προετοιμάζονταν για τέσσερις (4) μέρες για τις εργασίες της γενικής συνέλευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι συμμετέχοντες πραγματικά εντυπωσίασαν τους πάντες με τις γνώσεις τους και την άνεση που έθεταν τα επιχειρήματά τους σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, τα οποία αφορούν στην πολιτική, την οικονομία, την εκπαίδευση, το περιβάλλον και την κοινωνία. Θέματα, δηλαδή, ίδια με αυτά που συζητούνται και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος παρέστη στην τελετή λήξης των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εφήβων και χαιρέτησε τους έφηβους ευρωβουλευτές, εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του και τόνισε ότι πραγματικά εντυπωσιάστηκε με τις πλούσιες γνώσεις τους και την ευχέρεια διαχείρισης των πολύ ψηλού επιπέδου θεμάτων που οι νέοι συζήτησαν. Χαιρέτησε, επίσης, τη διοργάνωση τέτοιων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τονίζοντας ότι αυτά δίνουν την ευκαιρία στους νέους που αποτελούν το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης να προβληματίζονται, να συζητούν και να βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα, τα οποία καλείται η σύγχρονη κοινωνία να αντιμετωπίσει.

Από την πλευρά τους, οι ομιλητές, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους την τελετή έναρξης των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εφήβων, κ.κ. Κορνήλιος Κορνηλίου – Πρέσβης, Γενικός Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Timo Heino – Πρέσβης της Φινλανδίας στην Κύπρο και Ανδρέας Κεττής – Επικεφαλής Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, χαιρέτησαν τους εφήβους και τους συνεχάρησαν. Υπογράμμισαν πως το όφελος, που αποκομίζουν  οι νέοι από τέτοιου είδους ευρωπαϊκά προγράμματα, τους βοηθά στη διαμόρφωση του ενεργού Ευρωπαίου πολίτη του 21ου αιώνα. Συνεχάρησαν, δε, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας για την άρτια διοργάνωση.

Να σημειωθεί ότι οι νεαροί ευρωβουλευτές είχαν την ευκαιρία να προωθήσουν τον διαπολιτισμικό διάλογο μέσα από τη συλλογική εργασία τους που αναμφισβήτητα τους βοηθά να γνωρίσουν και να κατανοήσουν άλλες κουλτούρες, με αποτέλεσμα την καταπολέμηση του ρατσισμού, την εξάλειψη των προκαταλήψεων και προώθηση της φιλίας. Κατάφεραν, επίσης, μέσα σε αυτές τις μέρες να γίνουν ένα με τις κυπριακές οικογένειες, οι οποίες τους φιλοξένησαν με μεγάλη προθυμία.

Αποχαιρετώντας τους έφηβους ευρωβουλευτές, η κα Μαρία Ιακωβίδου τους παρότρυνε να δράσουν ως πρεσβευτές της Κύπρου μας στη χώρα τους. Της πατρίδας μας, της μοναδικής Ευρωπαϊκής χώρας στην οποία βρίσκεται η τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα της Τουρκικής  εισβολής του 1974. Του νησιού που η Τουρκία παράνομα κατέχει το βόρειο μέρος και παραμένει διαιρεμένο.

Τέλος, ευχήθηκε στους νεαρούς ευρωβουλευτές καλή επιτυχία σε ό,τι κάνουν και πάντα να ενδιαφέρονται για τα κοινά και να προσπαθούν για ένα καλύτερο μέλλον.

 Άντρια Χρυσοστομίδου, Σύμβουλος και μέλος της οργανωτικής Επιτροπής




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1195