Τα τετράμηνα, οι εξετάσεις κι ένας απολογισμός


ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΑΝΤΩΝΕΛΛΟΥ*

Με την ολοκλήρωση του Α΄ Τετραμήνου και τις εξετάσεις του για την Α΄ Τάξη Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, με όλα τα δυσλειτουργικά προβλήματα που και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί εντόπιζαν, οφείλεται να γίνει ένας απολογισμός εκ μέρους μου, αφού από τα τέλη του Αυγούστου 2019 ο πρώην Υπουργός της Παιδείας, ο κ. Κώστας Χαμπιαούρης, μου ανέθεσε τα καθήκοντα Προϊσταμένου Υπηρεσίας Συντονισμού Εξετάσεων Τετραμήνων, ενώ ήδη είχα κάτω από την ευθύνη μου και την εποπτεία της Μονάδας ΤΠΕ, ως προϊστάμενος.

Είχα, επομένως μια δοσμένη νομοθεσία, την οποία θα έπρεπε να βρω τρόπους να υλοποιήσω, αφού η σχολική χρονιά ήδη θα άρχιζε σε λίγες ημέρες κι επομένως θα έπρεπε να ετοιμαστούν τα πάντα. Γνωρίζοντας ότι η Υπηρεσία Εξετάσεων του Υπουργείου είχε αρνηθεί την οποιαδήποτε εμπλοκή στις εξετάσεις που προέβλεπε το νέο σχέδιο αξιολόγησης, λόγω άλλων εξετάσεων που έπρεπε να διενεργήσει και, όπως ο Διευθυντής της συγκεκριμένης Υπηρεσίας είχε από την αρχή της σχολικής χρονιάς δηλώσει στον τότε Υπουργό, γνώριζα ότι θα αντιμετώπιζα ιδιαίτερες δυσχέρειες στη διεκπεραίωση μιας αποστολής ιδιαίτερα επίπονης.

 Ήταν εξολοκλήρου ένα έργο πολύ δύσκολο, μιας και θα πρέπει να γνωρίζει ο καθένας, ότι δεν υπήρχε προηγούμενη εργασία, εμπειρία και πείρα. Σαφώς ήταν γνωστό από την αρχή ότι το να πραγματοποιούνταν οι εξετάσεις του Α΄ Τετραμήνου πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, όπως είχαν απαιτήσει οι οργανωμένοι γονείς και μαθητές προκειμένου να μην έχουν το άγχος των εξετάσεων κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων, θα ήταν ιδιαίτερα δυσλειτουργικό. Αν αυτές θα διεξάγονταν κατά τη διάρκεια μιας εξεταστικής περιόδου κατά τον Ιανουάριο, σίγουρα θα είχαμε τελείως διαφορετική προοπτική.

Η νομοθεσία που μου δόθηκε για υλοποίηση και εφαρμογή αναγκαστικά έθετε σημαντικούς περιορισμούς ως προς την άνεση των εκπαιδευτικών να διδάξουν πολύ διεξοδικά όσα τα Δελτία Μάθησης προέβλεπαν σε εξεταζόμενα και μη εξεταζόμενα μαθήματα. Από την άλλη, η ισχύουσα νομοθεσία δεν καθορίζει καμιά παράμετρο για τη θεματοθέτηση, διόρθωση, αναβαθμολόγηση αλλά και για την οργάνωση των κεντρικών εξετάσεων. Δημιουργήθηκε μέγας πανικός στα σχολεία, στους εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς και, φυσικά, όλα θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί ως το τέλος του Νοέμβρη 2019, για να προχωρήσουμε στην εβδομάδα επαναλήψεων και προετοιμασίας για τις κεντρικές εξετάσεις πριν τα Χριστούγεννα.

Μέχρι όλα αυτά να πραγματοποιηθούν, έπρεπε να ενημερώσω σε βραδινές συναντήσεις τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών και μαθητριών μας σε όλες τις πόλεις της Κύπρου και παράλληλα να μπω στη διαδικασία ετοιμασίας ενός συστήματος θεματοθέτησης και ενός πρωτοποριακού ηλεκτρονικού συστήματος αποστολής των θεμάτων στα σχολεία μας σε παγκύπρια κλίμακα.

Οργανώνοντας τις ομάδες των θεματοθετών με εισηγήσες των Επιθεωρητών αλλά και το θεματοθετικό κέντρο, το Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ Δασούπολης στη Λευκωσία, μέσω σεμιναρίου προς όλους τους/τις εκπαιδευτικούς που θα αναλάμβαναν την υποχρέωση να δημιουργήσουν για το κάθε μάθημα τρεις σειρές θεμάτων και οδηγών διόρθωσης, μου ανατέθηκε από τον πρώην Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Χαμπιαούρη το καθήκον της εκπροσώπησης στον Τύπο για όλα τα θέματα που αφορούν το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Θα πρέπει να τονιστεί εδώ ότι η νεοσυσταθείσα Υπηρεσία Συντονισμού των Εξετάσεων Τετραμήνων αποτελούταν από τον γράφοντα και τον αποσπασμένο φιλόλογο, κ. Παναγιώτη Δικαιάκο, ο οποίος εργάστηκε πολύ εντατικά και μεθοδικά,

με κάθε τρόπο, ώστε να προλάβουμε τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα που μας δόθηκαν.

Με τέσσερις Λειτουργούς της Μονάδας ΤΠΕ, πραγματοποιήθηκε μια τιτάνια προσπάθεια, ώστε να είμαστε σε θέση να παραλαμβάνουμε τόσες πολλές σειρές θεμάτων, οδηγών διόρθωσης και διευκολύνσεων με έναν τρόπο που δεν υπήρχε ποτέ στο Υπουργείο Παιδείας αλλά και να είμαστε σε θέση να προσερχόμαστε στην Υπηρεσία για είκοσι ημέρες και να αποστέλλουμε στις 06:00 το πρωί τα θέματα. Σαφώς και ικανοποιηθήκαμε απόλυτα από τον ασφαλή, έγκυρο και έγκαιρο τρόπο μετάδοσης των θεμάτων και όλων των σχετικών αρχείων που αφορούσαν τις εξετάσεις. Αποδείξαμε ότι δεν χρειαζόταν να ενοικιάσουμε κανένα ξενοδοχείο για τους θεματοθέτες αλλά και να μην γίνει καμιά κεντρική φωτοτύπηση θεμάτων και αποστολή τους με ενοικιασμένα αυτοκίνητα στα σχολεία όλης της Κύπρου, εξοικονομώντας μεγάλα οικονομικά ποσά για το κράτος.

Πέρα λοιπόν από τα σεμινάρια προς τους Επιθεωρητές που παραγματοποίησα, σεμινάρια προς τους Διευθυντές και Διευθύντριες των Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, αλλά κυρίως με την αγωνία για την εφαρμογή ενός συστήματος που δεν προϋπήρχε απολύτως τίποτα, με ιδιαίτερα αυξημένα καθήκοντα στο Υπουργείο και υποχρεώσεις που για να διεκπεραιωθούν χρειάζονταν όχι δύο αλλά τουλάχιστον πέντε υπάλληλοι, φτάσαμε στις 23 Δεκεμβρίου 2019. Οι εξετάσεις ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, τα προβλήματα που εντοπίστηκαν κατατέθηκαν σε πολυσέλιδη Έκθεση Πεπραγμένων από το Γραφείο Συντονισμού Εξετάσεων Τετραμήνων προς τον νέο Υπουργό Παιδείας, κ. Πρόδρομο Προδρόμου, στις 23 Δεκεμβρίου. Κρίθηκε άκρως βοηθητική για να  μελετήσει τα γραφόμενα και να βοηθηθεί στο έργο που ανέλαβε να συνεχίσει ή και να μορφοποιήσει, ώστε το Β΄ Τετράμηνο να κυλήσει ομαλότερα  και να ληφθεί υπόψιν ότι την επόμενη χρονιά, όπου θα δίνει εξετάσεις και η Β΄ Τάξη Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, είναι αδύνατον αυτές να πραγματοποιούνται το μήνα Δεκέμβριο.

Σε συνάντηση της Κλαδικής των Επιθεωρητών Μέσης Εκπαίδευσης, όπου εκτελώ χρέη Γραμματέα,  με τον Υπουργό Παιδείας, κ Πρόδρομο Προδρόμου, τον Γενικό Διευθυντή του ΥΠΠΑΝ, τον Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, με εκπρόσωπο της ΠΑΣΥΔΥ και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου ΚΕΜΕ, με πολλή έκπληξη ακούσαμε τον κ. Υπουργό να λέει: «Θεωρώ ότι δεν χρειαζόταν να υπάρχει η Υπηρεσία Συντονισμού Εξετάσεων Τετραμήνων!». Προσωπικά τον ρώτησα «πώς θα γίνονταν τότε όλα όσα αφορούσαν τον τρόπο εφαρμογής της αξιολόγησης των Τετραμήνων;», η απάντηση του σεβαστού κ. Υπουργού, ήταν ακριβώς η εξής: «Το Υπουργείο!».  Δεν ξέρω αν ο κ. Προδρόμου ενημερώθηκε ποτέ από κάποιον ή τι πληροφορίες έλαβε για το τι έγινε στο ΥΠΠΑΝ από την αρχή της σχολικής χρονιάς και αν έχει μάθει πόσος κόπος είχε καταβληθεί για την εφαρμογή ενός συστήματος αξιολόγησης το οποίο δεν είχε καμία σχέση με όσα συνέβαιναν τα προηγούμενα χρόνια! Αυτό που ξέρω είναι ότι από την ημέρα ανάληψης των νέων του καθηκόντων δεν με κάλεσε ποτέ στο γραφείο του για  να με ρωτήσει οποιεσδήποτε πληροφορίες αφορούν το νέο σύστημα αξιολόγησης.

Σαφώς απογοητευμένος από μια τέτοια δήλωση του νέου μας Υπουργού, δήλωσα στον Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης ότι δεν θα συνεχίσω να προΐσταμαι καμιάς Υπηρεσίας «αχρείαστης» κι επομένως τα καθήκοντα συντονισμού για την πορεία και τις εξετάσεις  του Β΄ Τετραμήνου, είναι καλό να ανατεθούν…«στο Υπουργείο!». Άλλωστε, ουδείς ανατικατάστατος!

*Πρώτος Λειτουργός Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης

 




Comments (1)

  1. Ρεα ιωαννιδου:
    Jan 13, 2020 at 07:52 PM

    Ολα γινοντσι ως δια μαγειας σαυτο το τοπο..τοσο που ουτε ο υπουργος δε παιρνει ειδηση..τι να πω ..οπου ναναι βλεπω να αλλαζουμε κσι παλι υπουργο..τουλαχιστο ας ενημερωνοταν.. τι ανευθυνοτητα ..τι ανωριμοτητα...τι.τι.τι


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










4144