5η Παγκύπρια Ολυμπιάδα Γεωγραφίας και 17η Διεθνής Ολυμπιάδα Γ εωγραφίας - iGeo 2020


Διευθυντές/τριες Λυκείων και Εξαταξίων Γυμνασίων

Δημόσιας και Ιδιωτικής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης

Θέμα: 5η Παγκύπρια Ολυμπιάδα Γεωγραφίας και 17η Διεθνής Ολυμπιάδα Γ εωγραφίας - iGeo 2020

Παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε, ώστε να ενημερωθούν οι μαθητές/τριες του σχολείου σας σχετικά με την ανακοίνωση που ακολουθεί και αφορά στη δυνατότητα συμμετοχής τους στην 5η Παγκύπρια Ολυμπιάδα Γεωγραφίας και στη 17η Διεθνή Ολυμπιάδα Γεωγραφίας - iGeo 2020.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Γεωγραφικός Όμιλος Κύπρου, σε συνεργασία με την Επιθεώρηση Φυσιογνωστικών/ Βιολογίας/Γεωγραφίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, διοργανώνει την 5η Παγκύπρια Ολυμπιάδα Γεωγραφίας για την επιλογή των τεσσάρων (4) μαθητών/τριών που θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο στη 17η Διεθνή Ολυμπιάδα Γεωγραφίας, γνωστή ως iGeo 2020, που θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη από 11 μέχρι 17 Αυγούστου 2020. Δικαίωμα συμμετοχής στον εθνικό διαγωνισμό έχουν μαθητές/τριες Δευτεροβάθμιας Δημόσιας ή Ιδιωτικής Εκπαίδευσης που θα έχουν κατά την 01/07/2020 ηλικία 16-19 ετών.

A. Γραπτή Εξέταση 5ης Παγκύπριας Ολυμπιάδας Γεωγραφίας - Διαδικασία Επιλογής Μαθητών

Η επιλογή των τεσσάρων μαθητών/τριών, που θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο στη 17η Διεθνή Ολυμπιάδα Γεωγραφίας - iGeo 2020, θα γίνει μετά από γραπτό διαγωνισμό που θα διεξαχθεί στο τέλος Φεβρουαρίου 2020 στο πλαίσιο της 5ης Παγκύπριας Ολυμπιάδας Γεωγραφίας. Οι τέσσερις (4) μαθητές/τριες με την καλύτερη επίδοση στον Παγκύπριο Διαγωνισμό θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο στη Διεθνή Ολυμπιάδα. Η ημερομηνία και ο χώρος διεξαγωγής του Παγκύπριου Διαγωνισμού θα καθοριστούν και θα ανακοινωθούν αργότερα.

Σημειώνεται ότι οι μαθητές/τριες που θα επιλεγούν για να εκπροσωπήσουν την Κύπρο στη 17η Διεθνή Ολυμπιάδα Γεωγραφίας - iGeo 2020 θα πρέπει να είναι κάτοικοι της Κύπρου και δικαιούνται να λάβουν μέρος σε Διεθνή Ολυμπιάδα Γεωγραφίας μέχρι δύο (2) φορές. Θα συνοδεύονται από δύο καθηγητές γεωγραφίας, που μιλούν και γράφουν πολύ καλά την αγγλική γλώσσα, η οποία είναι η επίσημη γλώσσα της Ολυμπιάδας. Η συμμετέχουσα χώρα επιβαρύνεται με τα έξοδα μετάβασης της αποστολής στην Κωνσταντινούπολη, έκδοσης βίζας και ασφάλειας ταξιδίου, καθώς και με το ποσό των €345 για κάθε μαθητή και καθηγητή για κάλυψη των τοπικών εξόδων.

Β. Εξεταστέα Ύλη

Η εξεταστέα ύλη περιλαμβάνει τα ακόλουθα θέματα, που αποτελούν και θέματα της Διεθνούς Ολυμπιάδας Γεωγραφίας:

1.

Climate & climate change

2.

Hazards & hazard management

3.

Resources & resource management

4.

Environmental geography & sustainable development

5.

Landforms, landscapes & land use

6.

Agricultural geography & food problems

7.

Population & population change

8.

Economic geography & globalization

9.

Development geography & spatial inequality

10.

Urban geography, urban renewal & urban planning

11.

Tourism & tourism management

12.

Cultural geography & regional identities

 Required skills:

  1. Map skills
  2. Inquiry skills
  3. Graphicacy skills (read, analyse and interpret images, photos, statistics, graphs)

Γ.  Εξεταστικό Δοκίμιο - Βαθμολόγηση

Το γραπτό εξεταστικό δοκίμιο θα είναι στην Αγγλική γλώσσα, που είναι και η επίσημη γλώσσα της Ολυμπιάδας, και θα περιέχει 40 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής (40 μονάδες) και 40 ερωτήσεις ανοικτού τύπου (80 μονάδες).

Στις ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής:

Κάθε ορθή απάντηση βαθμολογείται με 1 μονάδα.

Κάθε λανθασμένη απάντηση βαθμολογείται με -0,25 της μονάδας.

Κάθε αναπάντητη ερώτηση βαθμολογείται με μηδέν (0) μονάδες.

Η γραπτή εξέταση διαρκεί συνολικά τρεις (3) ώρες.

Σε περίπτωση κατά την οποία στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας ισοψηφήσουν δύο (2) ή περισσότερα άτομα, τότε αυτά θα κληθούν να απαντήσουν γραπτώς σε δύο (2) ερωτήσεις ανοικτού τύπου, σε ημερομηνία και χώρο που θα καθοριστούν αργότερα, εκτός αν οι ισοψηφήσαντες συμφωνήσουν σε διενέργεια κλήρωσης.

Δ.  Δηλώσεις Συμμετοχής- Βραβεύσεις

Οι Διευθυντές/ντριες των Λυκείων, εξαταξίων Γυμνασίων και αντίστοιχων Ιδιωτικών Σχολών, καλούνται όπως αποστείλουν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μέσω του εντύπου «ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ» που επισυνάπτεται, στον Γεωγραφικό Όμιλο Κύπρου ( e-mail: panayiotisarg@primehome.com), μέχρι την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020 (σε μορφή word.doc) τα ονόματα των μαθητών/τριών τους, που επιθυμούν να λάβουν μέρος στην 5η Παγκύπρια Ολυμπιάδα Γεωγραφίας.

Στους μαθητές που θα λάβουν μέρος στην ολυμπιάδα θα δοθεί σχετική βεβαίωση, ενώ στους τέσσερις πρώτους που θα επιλεγούν, καθώς και στα σχολεία τους, θα απονεμηθεί τιμητικό δίπλωμα.

Τονίζεται ότι οι μαθητές/τριες που θα λάβουν μέρος στον Παγκύπριο Διαγωνισμό θα πρέπει, κατά τη διάρκεια της εξέτασης, να έχουν μαζί τους το Δελτίο Ταυτότητάς τους, στυλό χρώματος μπλε, μολύβι, σβηστήρι και ρίγα. Το χρηματικό ποσό για το δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό είναι 10 ευρώ ανά μαθητή/τρια, το οποίο θα καταβάλλεται κατά την προσέλευση στον χώρο του διαγωνισμού.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 

Δρ Κυπριανός Δ. Λούης
Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1370