Το ατελέσφορο του κομματικού συνδικαλισμού


ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΜΧΑΗΛΙΔΗ

«Ο συνδικαλισμός, ως θεσμός, επιβάλλεται να είναι ελεύθερος και παντελώς αδέσμευτος  στην διεκδίκηση και στην προάσπιση  των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Αρκετές φορές δυστυχώς, μια «κομματικά εξαρτώμενη»  συνδικαλιστική οργάνωση/παράταξη  χρησιμοποιείται ως μηχανισμός χειραγώγησης των διεκδικήσεων των εργαζομένων, όταν το κόμμα της κυβερνά· και ως  αντιπολιτευτικός μοχλός,  όταν το κόμμα της δεν βρίσκεται στην εξουσία.

Η συνειδητή μετατόπιση των εργασιακών διεκδικήσεων της ΟΕΛΜΕΚ τα τελευταία χρόνια σε μονοθεματικές, παρεμβατικού τύπου αντιδράσεις  (πιθανότατα εφάμιλλες ενός «Επιστημονικού /Πνευματικού  Κέντρου Γραμμάτων»),μπορεί τελικά να μη λειτούργησε  αποδοτικά για τον κλάδο.

Εξάλλου η αποστολή, οι σκοποί  και κυρίως η κατάλληλη στελέχωση ενός «Επιστημονικού/ Πνευματικού κέντρου γραμμάτων» πόρρω απέχουν  από τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά της συνδικαλιστικής μας οργάνωσης.

Αυτονόητες παραδοχές: 

Ασφαλώς και η ΟΕΛΜΕΚ  οφείλει να έχει λόγο και άποψη για τις παιδαγωγικές εξελίξεις στη Μέση εκπαίδευση.

Όμως, το κατοχυρωμένο αυτό δικαίωμα της επ’ ουδενί  δύναται να αντικαθιστά ή/και να δίνει το άλλοθι για να παραγνωρίζεται το βασικό καθήκον και αποστολή της, που είναι: Η ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΚΑΙ Η  ΒΕΛΤΙΩΣΗ  ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΩΦΕΛΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ!

Το χρονικό

Η ηγεσία μας εκλέχθηκε το Μάιο του 2017,  προβάλλοντας καθ’ όλη τη διάρκεια του «προεκλογικού της αγώνα», τις συνδικαλιστικές παραλείψεις της προηγούμενης ηγεσίας (2014-2017), σχετικά με τα εργασιακά θέματα.

Εντούτοις, από την αρχή της θητείας της κατέστη σαφές ότι, δεν  θα έμπαινε σε καμία  (δυναμική τουλάχιστον) διαδικασία επίλυσης οποιουδήποτε μείζονος  ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ  ζητήματος.

Στην πορεία της θητείας της  (και μέχρι και σήμερα) αποδείχθηκε ότι μετατόπισε την ατζέντα των διεκδικήσεων της από τα εργασιακά στα παιδαγωγικού χαρακτήρα ζητήματα, που ανακύπτουν από την πορεία της μεταρρυθμιστικής  πολιτικής της κυβέρνησης για την παιδεία.

Η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ, θέλοντας επιπλέον να διασφαλίσει (για δικούς της λόγους) ότι δεν πρόκειται να εγκύψει δυναμικά και με την αρμόζουσα σοβαρότητα στα εργασιακά προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο αποπειράθηκε, δυστυχώς, να τα ενοχοποιήσει.

Για να το πετύχει αυτό, λάνσαρε  κατά καιρούς απαξιωτικά ως προς τις εργασιακές διεκδικήσεις εύηχα… συνθήματα όπως:

 « Ού περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα», «Μόνο για την αξιοπρέπεια»,

«Είμαστε παιδαγωγοί, δεν ζητάμε χρήματα», «Πρώτιστος στόχος μας η κατάργηση των τετραμήνων».

Εδώ δυστυχώς, θα πρέπει να σταθούμε· και κατά συνέπεια  θα πρέπει να υποθέσουμε ότι, η αξιοπρέπεια και το παιδαγωγικό  κύρος  των εκπαιδευτικών για την ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ, δηλαδή για την ηγεσία ενός συνδικαλιστικού σώματος που εκπροσωπεί εργαζόμενους, δεν θίγεται, όταν παρατηρείται η μετατροπή τους σταδιακά σε εργαζόμενους «δεύτερης και τρίτης κατηγορίας» ,ενώ επιτελούν τα ίδια ακριβώς καθήκοντα με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.

Επιπλέον,  θα μπορούσαμε να υποθέσουμε δυστυχέστατα  ότι: για την ηγεσία της  ΟΕΛΜΕΚ θεωρείται αναξιοπρέπεια και  έλλειψη εκπαιδευτικού κύρους το  να αγωνιστεί έμπρακτα, αυθόρμητα και με ένταση:

(Δηλαδή:  να μην περιορίζεται μόνο σε ανακοινώσεις «πυροτεχνήματα» , σε «λευκές» γνωματεύσεις και σε ανώφελες, επαναλαμβανόμενες και ατελέσφορες επιστολές προς τους αρμοδίους, όταν  οι πιέσεις εντείνονται από τα μέλη της. Επιπλέον να μην επαναπαύεται και να μην δροσίζεται με οίηση στη  σκιά των κατακτήσεων άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων).

1.για τους συναδέλφους που έχασαν τη δουλειά τους

2.για τους αορίστου διαρκείας συνάδελφους

3.για την επαναφορά της κρατικής σύνταξης και του εφ’ άπαξ ποσού (με τρόπο που να εξασφαλίζονται πλήρως, η Αρχή της Ισότητας και οι νόμοι περί ίσης μεταχείρισης εργαζομένων στον ίδιο χώρο εργασίας)

4.για τους συναδέλφους που αφυπηρέτησαν ήδη χωρίς κανένα συνταξιοδοτικό ωφέλημα

5.για τα μειωμένα ωφελήματα των Αντικαταστατών-Συμβασιούχων

6.για την αποκατάσταση των ωφελημάτων που αποκόπηκαν ελέω κρίσης

7.για τα οδοιπορικά που κουτσουρεύτηκαν και βασικά καταργήθηκαν

8.για τη βία και παραβατικότητα εντός των σχολικών μονάδων

9.για τη βελτίωση των σχολικών υποδομών που σχετίζονται με την ασφάλεια και την υγεία, μαθητών και συναδέλφων

10.για την εργαστηριοποίηση μαθημάτων

Και αν όλα αυτά τα ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ είναι επουσιώδη έναντι των (τύποις) παιδαγωγικού χαρακτήρα, αντιδραστικών παρεμβάσεων της ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ έναντι της πορείας της μεταρρυθμιστικής πολιτικής της κυβέρνησης για την Παιδεία·

τότε, γιατί οι τρεις παρατάξεις που την απαρτίζουν από τις εκλογές του 2017 έταζαν εμφαντικά δυναμικές αντιδράσεις και  αγώνες προς επίλυσή τους;

 Το ατελέσφορο

Όπως διαφάνηκε οι παρεμβάσεις με στόχο την εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης τελικά το μόνο που πέτυχαν ήταν να εκχωρήσουν  περισσότερο « ζωτικό χώρο» στα πολιτικά κόμματα εντός του συνδικαλιστικού κινήματος.

Τα πολιτικά κόμματα παρεμβαίνουν πλέον απροκάλυπτα και  ποικιλοτρόπως: πυροσβεστικά, αντιπολιτευτικά και άλλως πως· γιατί τα καλούμε/καλέσαμε να το πράξουν.

Μας κρίνουν, μας μαλώνουν, μας επικροτούν, μας επιβραβεύουν, μας καταδικάζουν συλλήβδην, μας συναντούν(ενίοτε στην παρουσία δημοσιογράφων) ·γιατί πολύ απλά μπήκαμε κανονικότατα και  επί σκοπού ,δυστυχώς, «στα δικά τους χωράφια».

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ  ΘΕΣΜΙΚΗ  ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΜΑΣ Η ΧΑΡΑΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.

(ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΩΣ ΠΡΕΠΕΙ  ΝΑ ΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΣΕ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΑΥΤΗ Η ΑΠΟΨΗ,ΑΛΛΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΘΕΣΜΙΚΟΣ  ΡΟΛΟΣ ΝΑ ΧΑΡΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ).

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΙΑ ,ΠΑΓΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΘΕΣΜΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ:ΤΟ ΝΑ ΠΡΟΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ ΠΟΥ ΝΟΜΙΜΑ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ  ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΩΦΕΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΜΑΣ.

Συμπερασματικά

 1.Η ατυχής απόπειρα υποβιβασμού και αποποίησης της καταστατικής αποστολής της ΟΕΛΜΕΚ να προασπίζεται και να βελτιώνει τα εργασιακά δικαιώματα και τα ωφελήματα των μελών της  απέτυχε ηχηρά και πλήγωσε τα μέλη της.

2.Η ΟΕΛΜΕΚ ούτε είναι και ούτε θα έπρεπε ποτέ να διεκδικεί να γίνει, μέρος του πολιτικού αγώνα.

Μόνο οι  εργασιακές κατακτήσεις εγγυώνται  τη συνοχή, τη συνέπεια και τη συνέχεια της οργάνωσης μας. Γιατί πολύ απλά,  μόνο μέσω αυτών των εργασιακών κατακτήσεων καταξιώνεται συνδικαλιστικά η οργάνωση μας και επωφελείται έτσι, το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου. (Πάντοτε ανεξαρτήτως της κομματικής προέλευσης, των πεποιθήσεων και της ιδεολογίας του καθενός ξεχωριστά).

*Γενικός Αντιπρόσωπος ΟΕΛΜΕΚ 2014-

Μέλος ΚΔΣ ΟΕΛΜΕΚ 2016-17

Πρόεδρος του συνδέσμου Θεατρολόγων 2012-




Comments (1)

  1. Μιχάλης Α. Πόλης:
    Feb 08, 2020 at 06:35 PM

    Η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ βρίσκεται εκεί γιατί εσείς οι καθηγητές την ψηφίσατε. Η έλλειψη αγωνιστικότητας της αντικατοπτρίζει τη έλλειψη αγωνιστικότητας και το ραγιαδισμό των εκπαιδευτικών. Σε τελική ανάλυση ο μεγαλύτερος εχθρός είναι ο ίδιος ο εαυτός μας...
    Κάτι ξέρω που σου το λέω είμαι 33 χρόνια στην εκπαίδευση...


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1347