Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την αναβίωση και διάσωση της Κυπριακής Μαρωνιτικής Αραβικής


Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Μητρικής Γλώσσας που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Φεβρουαρίου, το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας, κ. Φώτη Φωτίου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) και το Γραφείο του Εκπροσώπου της Μαρωνιτικής κοινότητας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, κ. Γιαννάκη Μούσα, διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα «Διάσωση και Αναβίωση της Κυπριακής Μαρωνιτικής Αραβικής Γλώσσας». Η Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020 στις 18:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Προεδρικού Μεγάρου.

 Ο Δρ Κυπριανός Δ. Λούης, Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και Γενικός Συντονιστής για Θέματα Θρησκευτικών Ομάδων, εκφώνησε χαιρετισμό εκ μέρους του Έντιμου Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομου Προδρόμου. Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Παιδείας, τόνισε ότι το ερευνητικό πρόγραμμα για την κυπριακή αραβική που χρηματοδοτεί το Υπουργείο, είναι η απόδειξη της διαχρονικής στήριξης του ΥΠΠΑΝ προς τη Μαρωνιτική κοινότητα. Αναφέρθηκε στην αναγνώριση της Κυπριακής Μαρωνιτικής Αραβικής ως γηγενούς μειονοτικής γλώσσας από την Κυπριακή Δημοκρατία στις 5 Νοεμβρίου του 2008 και υπογράμμισε την πρωτοποριακή υφή του ερευνητικού προγράμματος που διανύει σήμερα την 7η φάση λειτουργίας του. Τέλος, ευχήθηκε το πρόγραμμα να συμβάλει στην ανάπτυξη και την καλλιέργεια της κουλτούρας και του πολιτισμού της Θρησκευτικής Ομάδας των Μαρωνιτών.

Ο Εκπρόσωπος των Μαρωνιτών, κος Γιαννάκης Μούσα, απένειμε τα εύσημα σε όλους όσοι εργάζονται συστηματικά για τη διάσωση και την αναβίωση της γλώσσας. Ευχαρίστησε τον Επίτροπο Προεδρίας για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της εκδήλωσης και τον Δρ Κυπριανό Λούη για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλει για τη στήριξη της κοινότητας ως Γενικός Συντονιστής για Θέματα Θρησκευτικών Ομάδων στο ΥΠΠΑΝ. Τέλος, απευθύνθηκε στους εγκλωβισμένους και τους επανεγκατασταθέντες στον Κορμακίτη που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση υπογραμμίζοντας ότι είναι χρέος των προηγούμενων γενιών Μαρωνιτών που γνωρίζουν τη γλώσσα να την κρατήσουν στη ζωή.

Ο Επίτροπος Προεδρίας, κος Φώτης Φωτίου, στην ομιλία του αναφέρθηκε στο έργο που επιτελείται για τη διάσωση και αναβίωση της Sanna, τονίζοντας το προσωπικό ενδιαφέρον του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη γλώσσα και τη διαδικασία αναβίωσης. Συνεχάρη τον Εκπρόσωπο των Μαρωνιτών και το ΥΠΠΑΝ για τα σημαντικά αποτελέσματα των προσπαθειών αναβίωσης και απευθυνόμενος στους εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες, υπογράμμισε το συνεχές ενδιαφέρον του για την κοινότητα υπενθυμίζοντας ότι μέριμνα της κυβέρνησης είναι, μέσω των σχεδίων επανεγκατάστασης, να δοθεί ζωή στα Μαρωνίτικα χωριά.

Ακολούθησε παρουσίαση του ερευνητικού έργου από την Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρα Μαριλένα Καρυολαίμου. Η κα Καρυολαίμου υπογράμμισε ότι η φιλοσοφία του προγράμματος έγκειται στη σύζευξη ανάμεσα στην παράδοση που διαφύλαξαν γενιές Μαρωνιτών προφορικά και τις νεότερες γενιές που δεν ευτύχησαν να τη μάθουν και να τη μιλήσουν λόγω της αναγκαστικής μετακίνησής τους από τις πατροπαράδοτες εστίες τους. Η κα Καρυολαίμου αναφέρθηκε στις επτά δράσεις του ερευνητικού προγράμματος και αναλυτικότερα στη δράση καταγραφής της γλώσσας και τη δημιουργία Αρχείου Προφορικής παράδοσης που περιλαμβάνει σήμερα σχεδόν 200 ώρες φυσικών δεδομένων λόγου με τη μορφή συνεντεύξεων από ομιλητές και ομιλήτριες της Κυπριακής Μαρωνιτικής αραβικής; τη δράση της κωδικοποίησης και της διατύπωσης των ορθογραφικών κανόνων της Κυπριακής Αραβικής, τέλος την εκπόνηση διδακτικού υλικού και την οργάνωση μαθημάτων εκμάθησης της Κυπριακής Αραβικής για ενήλικες και παιδιά καθώς και επιμορφωτικών σεμιναρίων για τους φυσικούς ομιλητές και τους δασκάλους της γλώσσας.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα που επιμελήθηκαν οι Ηλίας Ζωνιάς και Αντώνης Σκούλλος και στο οποίο συμμετείχαν παιδιά που διδάσκονται την Κυπριακή Αραβική στο πρόγραμμα εκμάθησης του Γραφείου Εκπροσώπου Μαρωνιτών και στο Προαιρετικό Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Μάρωνα, καθώς και φυσικοί ομιλητές από τον Κορμακίτη. Συγκινητική ήταν η συμμετοχή στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα των Ιωσήφ Σκορδή, Καιτούλας Φραγκίσκου, Ελένης Π. Σκούλλου και Μαριάννας Βασίλη, εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων στον Κορμακίτη.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










749