Οι φάσεις εξέλιξης και το τέλος του COVID-19 στην Κύπρο


ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ*

Καθημερινά, σχεδόν ο καθένας αναρωτιέται ποια θα είναι η πορεία εξέλιξης του νέου Κορωνοϊού COVID-19 στην Κύπρο, πόσα θα είναι τα συνολικά κρούσματα και πότε τελικά θα επιστρέψουμε στην καθημερινότητα μας.

Σκοπός του άρθρου αυτού είναι να προβλέψει την εξέλιξη του νέου Κορωνοϊού COVID-19 στην Κύπρο. Επιμέρους στόχοι είναι να εκτιμηθεί η ημερομηνία λήξης της εξέλιξη του Κορωνοϊού και πόσα θα είναι τα τελικά συνολικά εργαστηριακά επιβεβαιωμένα συνολικά κρούσματα. Η προσέγγιση για την διερεύνηση των ερωτημάτων αυτών, έγινε καθαρά δια μέσου της επιστήμης των μαθηματικών και της στατιστικής.

Για να απαντηθούν τα ερωτήματα αυτά, έγινε κατασκευή ενός μοντέλου χρονολογικών σειρών του συνολικού αριθμού μολυσμένων ατόμων στην Κύπρο, μέχρι την 23η Απριλίου 2020. Συγκεκριμένα, το μη γραμμικό σιγμοειδές λογιστικό μοντέλο έχει εφαρμοστεί, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως και στο παρελθόν για να περιγράψει την ανάπτυξη ενός πληθυσμού. Μια λοίμωξη μπορεί να περιγράφει ως η αύξηση του πληθυσμού ενός παθογόνου παράγοντα, έτσι το μοντέλο αυτό εμφανίζεται εύλογο να περιγράψει την εξέλιξης του COVID-19.

Ολόκληρο το άρθρο με τις εξισώσεις ΕΔΩ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










3124