«Αλλαγή»: Υποκλινόμαστε στο μεγαλείο του Αγώνα της ΕΟΚΑ


Με την ευκαιρία της σημερινής επετείου της 1η Απριλίου 1955 η Κίνηση Καθηγητών εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο Κυπριακός Ελληνισμός και ολόκληρο το Ελληνικό Έθνος υποκλίνονται σήμερα στο μεγαλείο της θυσίας και της λεβεντιάς των παλληκαριών της θρυλικής ΕΟΚΑ. Οι ήρωες της ΕΟΚΑ και της Κύπρου κατέγραψαν στη νεότερη Ελληνική Ιστορία σελίδες αυτοθυσίας, αυταπάρνησης και θάρρους στον Μαχαιρά, στο Δίκωμο, στο Λιοπέτρι. Σελίδες αντάξιες των Θερμοπυλών, του Μανιάκι και του Χάνι της Γραβιάς.

Σήμερα ο Κυπριακός Ελληνισμός νιώθει περήφανος γιατί οι πατεράδες και οι παππούδες μας, οι μάνες και οι γιαγιάδες μας κατέγραψαν στην Ελληνική Ιστορία ένας Έπος, το Έπος της ΕΟΚΑ, που μας κάνει και εμάς να είμαστε περήφανοι γιατί είμαστε Έλληνες. Το 1955-1959 οι Έλληνες της Κύπρου διεξήγαγαν τον τελευταίο εθνικοαπελευθερωτικό και αλυτρωτικό κίνημα της Ελληνικής Ιστορίας.

Το έπος της ΕΟΚΑ δημιούργησε ινδάλματα όπως του Γρηγόρη Αυξεντίου, του Κυριάκου Μάτση, του Ανδρέα Κάρυου, του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, του Πετράκη Γιάλλουρου, του Μιχαλάκη Καραολή, της Λουκίας Λαουτάρη Παπαγεωργίου και τόσων άλλων που στους αιώνες θα αποτελούν πρότυπα για τους νέους και τις νέες του Κυπριακού Ελληνισμού.

Τιμούμε σήμερα και τους ηγέτες του Αγώνα μας, τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και τον Στρατηγό Γεώργιο Γρίβα Διγενή, οι οποίοι καθοδήγησαν και οδήγησαν τον λαό μας σε πράξεις αξεπέραστου ηρωισμού, που προκάλεσαν τον παγκόσμιο θαυμασμό. Η διεύθυνση του στρατιωτικού σκέλους του Αγώνα από τον Γρίβα-Διγενή προκάλεσε την παγκόσμια εκτίμηση και αποτέλεσε πρότυπο για άλλα απελευθερωτικά ανταρτικά κινήματα.

Ο Αγώνας της ΕΟΚΑ, δυστυχώς, δεν ολοκληρώθηκε με την πραγμάτωση του σκοπού του, την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Πέτυχε, όμως, το τέλος της Αγγλοκρατίας στο Νησί μας και τη δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Χρόνια πολλά στους Έλληνες και στις Ελληνίδες της Κύπρου».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1404