Επιμορφωτικά Σεμινάρια Επιθεώρησης Αγγλικών Μέσης: Σχέδιο μαθήματος: Δομή, Πορεία, Αξιολόγηση


ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΥ*

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων της Επιθεώρησης Αγγλικών Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας με θέμα «Σχέδιο μαθήματος: Δομή, Πορεία, Αξιολόγηση». Τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά σε συνεργασία με το  Παιδαγωγικό Ινστιτούτο στο πλαίσιο των επιμορφωτικών δράσεων του Προγράμματος «Δάφνη».

Με εργαλείο τη διάδραση και αμφίδρομη επικοινωνία, στα συγκεκριμένα σεμινάρια, με ακροατήριο εκπαιδευτικούς ειδικότητας Αγγλικών και Ξένων Γλωσσών,  διαχειριστήκαμε το Σχέδιο μαθήματος σε επίπεδο πραγματικό, αφού χρησιμοποιήθηκε συγκεκριμένο διδακτικό υλικό από τα σχολικά εγχειρίδια Γυμνασίου, Λυκείου και Τεχνικών Σχολών.

Σκοπός των επιμορφωτικών σεμιναρίων ήταν η κατανόηση των σταδίων και συστατικών του Σχεδίου μαθήματος, το οποίο αποτελεί αναγκαιότητα, αφού ορίζει τη δομή του μαθήματος, το είδος της πορείας του μαθήματος και το είδος της ανάπτυξης των μαθητών/μαθητριών.

Ως βασικό συστατικό του μαθήματος ορίζεται ο σκοπός του, ο οποίος κατευθύνει στους Δείκτες επιτυχίας και Δείκτες επάρκειας. Οι Δείκτες επιτυχίας αφορούν στον μαθητή/τη μαθήτρια και τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα, τα οποία δεν αποτελούν σχήμα λόγου, είναι γνώσεις, δεξιότητες, στάσεις, συμπεριφορές, αξίες και συναισθήματα που τα παιδιά αναμένεται να αναπτύξουν μέχρι το τέλος του μαθήματος ειδικότερα και της ενότητας, της τάξης γενικότερα. Οι Δείκτες επάρκειας, με τη σειρά τους, αφορούν στον εκπαιδευτικό και τις διδακτικές μεθόδους και πρακτικές με τις οποίες αποτελεσματικά κατευθύνει τους μαθητές/τις μαθήτριες στην ανάπτυξη των αναμενόμενων αποτελεσμάτων.

Διεξοδικά συζητήθηκαν τα τρία βασικά στάδια δόμησης του μαθήματος: Αφόρμηση, Πορεία και Λήξη. Στην αφόρμηση γίνεται ανάκληση της προϋπάρχουσας γνώσης των μαθητών/μαθητριών και αρχίζει να οικοδομείται, πάνω σ’ αυτή, η νέα γνώση. Η πορεία του μαθήματος στηρίζεται στη διαδραστική επικοινωνία και η λήξη του μαθήματος μπορεί να συνδέσει τη νέα γνώση με την κοινωνική πραγματικότητα του σήμερα, ώστε η μάθηση να είναι αυθεντική. Η αξιολόγηση του μαθητή/της μαθήτριας είναι διαμορφωτική και κάνει πράξη τη διαφοροποίηση, με την έννοια της αναγνώρισης της προόδου του κάθε μαθητή/της κάθε μαθήτριας σε σχέση με τον εαυτό του/της.

Τα σεμινάρια υλοποιήθηκαν σε μη εργάσιμο χρόνο: 29/3/2021 για το Γυμνάσιο και 5/4/2021 για το Λύκειο και τις Τεχνικές Σχολές. Η μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή των εκπαιδευτικών αποτελεί κίνητρο για συνέχιση των επιμορφωτικών μας δράσεων, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της διαδικασίας διδασκαλίας-μάθησης ειδικότερα και τη βελτίωση της εκπαίδευσης γενικότερα.

*Επιθεωρήτρια Α’ Μέσης Εκπαίδευσης




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1209