Έναρξη σχολικής χρονιάς 2021-2022 και οδηγίες για ομαλή λειτουργία των σχολείων Μέσης


Διευθυντές/Διευθύντριες Σχολείων Μέσης Γενικής και
Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

Θέμα: Έναρξη σχολικής χρονιάς 2021-2022 και οδηγίες για ομαλή λειτουργία των σχολείων

Η έναρξη κάθε νέας σχολικής χρονιάς παρέχει πάντοτε εφαλτήριο για μια καινούρια αρχή για όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς και για όλους/ες τους/τις μαθητές/τριες και μια ακόμα πιο ελπιδοφόρα συνέχεια. Αδιαμφισβήτητα, αφενός οι συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία κατά τα τελευταία δύο χρόνια και αφετέρου τα ακραία περιβαλλοντικά φαινόμενα που παρατηρούνται σε ολόκληρο των πλανήτη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, μας φέρνουν αντιμέτωπους με ιδιαίτερες προκλήσεις. Την ίδια στιγμή, οι προκλήσεις αυτές αναδεικνύουν ωστόσο και τον κομβικό ρόλο της εκπαίδευσης για τη διαμόρφωση εγγράμματων και ενεργών πολιτών με όλα τα εχέγγυα για την επιτυχή αντιμετώπιση των αναδυομένων προκλήσεων, με στόχο τη διασφάλιση ενός καλύτερου αύριο. Στο πλαίσιο αυτό, η αγάπη και ο ζήλος σας για το λειτούργημα που επιτελείτε, η παιδαγωγική σας κατάρτιση, ο επαγγελματισμός και η μεθοδικότητά σας, θα αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη τόσο για την περαιτέρω βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων όσο και για την καταξίωση της παιδαγωγικής και επαγγελματικής σας παρέμβασης στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

Δεν διαφεύγει φυσικά της προσοχής μας ότι και η νέα σχολική χρονιά αναμένεται να είναι μια απαιτητική χρονιά, αφού η πανδημία του COVID-19 εξακολουθεί να ταλαιπωρεί όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά και όλη την υφήλιο. Μπροστά στα δεδομένα αυτά και με τη σημαντική εμπειρία που έχει μέχρι σήμερα αποκτηθεί, καθηκόντως, θα καταβάλουμε όλοι και όλες κάθε δυνατή προσπάθεια για μια συντεταγμένη διαχείριση της κατάστασης, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για την παιδαγωγική και συναισθηματική στήριξη των μαθητών/τριών μας και την ομαλή συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσα σε συνθήκες ασφάλειας και προστασίας της υγείας όλων, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα βρίσκονται σε ισχύ.

Στην προσπάθειά όλων για διασφάλιση της υγείας των μαθητών/τριών μας και την όσο το δυνατό ομαλότερη σχολική χρονιά, με φυσική παρουσία μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών στα σχολεία, υπενθυμίζεται και τονίζεται η προτροπή του Υπουργείου Υγείας προς τους/τις εκπαιδευτικούς για εμβολιασμό. Κρίνεται επίσης σκόπιμο να ενθαρρυνθούν και οι μαθητές/τριες όπως προχωρήσουν σε εμβολιασμό. Για το σκοπό αυτό το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας θα επιδιώξει σχετική συνεννόηση και με τους οργανωμένους γονείς.

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, προτίθεται, εντός της νέας σχολικής χρονιάς, να διεξάγει έρευνα σε συνεργασία με την Ειδική Επιτροπή που απαρτίζεται από Ψυχολόγους, Ψυχίατρους, Κοινωνιολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς και η οποία έχει συσταθεί για τη στήριξη της κοινότητας και τη διαφύλαξη της ψυχικής υγείας, λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία COVID-19. Η έρευνα θα επικεντρώνεται στον μαθητικό πληθυσμό, με στόχο τη διερεύνηση των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας στους/στις μαθητές/τριες μας. Επιδίωξή μας θα είναι η όσο το δυνατό έγκαιρη και κατάλληλη στήριξη και ενδυνάμωση των μαθητών/τριών, ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά οποιαδήποτε προβλήματα ενδεχομένως να δημιουργήσουν οι συνέπειες της πανδημίας. Σε συνεργασία με την Ειδική Επιτροπή θα διοργανωθεί και διαδικτυακή επικοινωνία (Webinars) που θα απευθύνεται σε γονείς και εκπαιδευτικούς σχετικά με ζητήματα που άπτονται της ανθεκτικότητας έναντι της πανδημίας και της ψυχικής στήριξης, σύμφωνα με τις εισηγήσεις της Επιτροπής που υποβλήθηκαν στο Υπουργείο Υγείας και κατατέθηκαν ενημερωτικά και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η σχολική χρονιά 2021-2022 θα αρχίσει την Τετάρτη, 1 Σεπτεμβρίου 2021 για τους/τις εκπαιδευτικούς και την Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου 2021 για όλους/ες τους/τις μαθητές/τριες Μέσης Εκπαίδευσης. Περαιτέρω πληροφορίες για τα χρονοδιαγράμματα και την οργάνωση της Σχολικής Χρονιάς παρουσιάζονται στο επισυναπτόμενο Παράρτημα. Λαμβάνοντας δε υπόψη τις πρωτόγνωρες συνθήκες στις οποίες καλούμαστε να λειτουργήσουμε, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Στο πλαίσιο αυτό, οι διευθυντές/ντριες προτρέπονται στην άμεση αναφορά οποιονδήποτε προβλημάτων προκύψουν στις Διευθύνσεις Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, καθώς και στην αγαστή συνεργασία με τις τοπικές αρχές και την αστυνομία, ώστε οι οποιεσδήποτε ενέργειες να λειτουργούν ανασταλτικά προς αποφυγή ανεπιθύμητων γεγονότων.

Την ίδια στιγμή, οι Διευθύνσεις Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην επιμόρφωση καθώς και στην ενδυνάμωση/στήριξη όλων των εκπαιδευτικών. Ως εκ τούτου, η Παρασκευή, 17η Δεκεμβρίου 2021, και η Πέμπτη, 17η Φεβρουαρίου 2022 ορίζονται ως «Ημέρες Εκπαιδευτικού» και θα αξιοποιηθούν για την επιμόρφωση των
εκπαιδευτικών. Τις ημέρες αυτές οι μαθητές/τριες δεν θα προσέλθουν στα σχολεία. Παράλληλα, τα Επιμορφωτικά Σεμινάρια των Επιθεωρητών/τριών προς τους/τις εκπαιδευτικούς θα πραγματοποιηθούν από την 1η μέχρι την 3η Σεπτεμβρίου 2021. Οδηγίες και σχετικό Πρόγραμμα θα αποσταλούν αργότερα.

Επισημαίνεται η προσοχή στις αποφάσεις της Κυβέρνησης και στη σχετική εγκύκλιο του Τμήματος Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με την προσέλευση στους χώρους εργασίας με πιστοποιητικό υγειονομικής ενημερότητας «Safe Pass».Στη βάση των σχετικών πιστοποιητικών που θα παρουσιάζονται για την προσέλευση στο σχολείο, κρίνεται σκόπιμο όπως τηρηθεί και αποσταλεί αριθμητική κατάσταση στην αντίστοιχη Διεύθυνση με τον αριθμό των εκπαιδευτικών και ξεχωριστά τον αριθμό των υπόλοιπων εργαζομένων της σχολικής μονάδας, οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι, χωρίς περαιτέρω αναφορά σε προσωπικά στοιχεία. Ο κατάλογος αυτός θα επικαιροποιείται σε εβδομαδιαία βάση.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στους στόχους της σχολικής χρονιάς, αυτοί καθορίζονται με δημοκρατικές διαδικασίες από τη σχολική μονάδα με γνώμονα τις ιδιαίτερες ανάγκες και τη φυσιογνωμία της στο πλαίσιο της προώθησης της αποκέντρωσης και της αυτονομίας της σχολικής μονάδας. Ο διαχρονικός στόχος «Δεν Ξεχνώ και Αγωνίζομαι», όπως αναλύεται στις σχετικές εγκυκλίους, παραμένει ως ένας από τους στόχους της σχολικής χρονιάς 2021-2022.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της εφαρμογής των ευρύτερων πολιτικών και προγραμμάτων του ΥΠΠΑΝ συνεχίζονται οι επετειακές αναφορές για τα 200 χρόνια από την Εθνική Επανάσταση του 1821 και την παλιγγενεσία σύμφωνα με τα σχετικά κείμενα της Ειδικής Επιτροπής για τους εορτασμούς. Σημειώνεται ότι το 2022 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και συστήνεται όπως η αναφορά στην κληρονομιά του μικρασιατικού ελληνισμού συμπεριληφθεί μεταξύ των στόχων της σχολικής χρονιάς 2021-2022. Επιπλέον, συστήνεται να τεθεί ως στόχος η περιβαλλοντική εκπαίδευση με έμφαση στην ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών για την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της, οι οποίες έχουν διαφανεί έντονα και ταλανίζουν ολόκληρο τον πλανήτη.

Η εγκύκλιος με το Παράρτημα 

α.α. Ν. Γιασουμής                                             Δρ Ηλίας Μαρκάτζιης                  
Δρ Κυπριανός Δ. Λούης                                 Διευθυντής Μέσης Τεχνικής και|
Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης  Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

Κοιν.: Σχολικές Εφορείες ΟΕΛΜΕΚ ΟΛΤΕΚ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










6118