Πρόγραμμα Αλφαβητισμού Α΄ και Β΄ τάξης Γυμνασίων


Προς Διευθυντές/Διευθύντριες Γυμνασίων και Εξατάξιων Σχολείων

ΘΕΜΑ: Πρόγραμμα Αλφαβητισμού Α' και Β' τάξης Γυμνασίων

Σχετικά με το πιο πάνω θέμα, δίνονται οι ακόλουθες πληροφορίες/οδηγίες:

Κατά την επόμενη σχ. χρονιά 2022-23, το Πρόγραμμα Αλφαβητισμού θα εξακολουθήσει να λειτουργεί όπως και φέτος. Συγκεκριμένα, για την Α' και Β' Τάξη Γυμνασίου θα λειτουργεί σε πρωινό χρόνο και για τη Γ' Τάξη σε απογευματινό χρόνο, στα ΚΙΕ. Το πρωινό Πρόγραμμα αρχίζει με την έναρξη των μαθημάτων και τερματίζεται με το τέλος των μαθημάτων. Τονίζεται εμφαντικά ότι οι ώρες του Αλφαβητισμού αποτελούν διδακτικές περιόδους και ως τέτοιες πρέπει να εκλαμβάνονται.

Για τη συνεχή στήριξη και ενδυνάμωση όλων των εμπλεκομένων, το Πρόγραμμα Αλφαβητισμού (πρωινό), θα παρακολουθείται και θα επιθεωρείται από τους/τις Διευθυντές/τριες, τους/τις Επιθεωρητές/τριες και το Γραφείο Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε αλλαγή στο Πρόγραμμα, θα πρέπει να κοινοποιείται στο Γραφείο Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΥΠΠΑΝ.

Σε περίπτωση κατά την οποία μαθητής/τρια δεν παρουσιάζεται στα μαθήματα Αλφαβητισμού, ο/η υπεύθυνος/νη ΒΔ ενημερώνει αμέσως τους γονείς/κηδεμόνες και τον/την Συνδετικό/ή Λειτουργό του Σχολείου. Το ίδιο πρέπει να γίνεται και όταν μαθητής/τρια απουσιάζει συστηματικά από το σχολείο ή αρνείται να παρακολουθήσει το Πρόγραμμα του σχολείου, κατά τις ώρες λειτουργίας του.

Μέρος Α': Δημιουργία Ομάδων Α' Τάξης Γυμνασίου Διαδικασία Ενημέρωσης γονέων/κηδεμόνων Α' τάξης:

α) Το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης (ΚΕΕΑ) έχει ολοκληρώσει την έρευνα - αξιολόγηση των μαθητών/τριών της Στ' τάξης Δημοτικού και έχει εντοπίσει τους/τις μαθητές/τριες που πιθανόν να εκδηλώσουν προβλήματα Λειτουργικού Αλφαβητισμού με το τέλος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Η διαδικασία για τον σχηματισμό των ομάδων Αλφαβητισμού θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις ως ακολούθως:

Σε πρώτη φάση, οι Διευθυντές/τριες των επηρεαζόμενων Γυμνασίων θα παραλάβετε, από τους/τις Συνδετικούς/ές Λειτουργούς, τους καταλόγους με τα ονόματα των μαθητών/τριών.

Στη δεύτερη φάση και αμέσως με τις εγγραφές των μαθητών/τριών, η κάθε Διεύθυνση θα προχωρήσει στον σχηματισμό των ομάδων για το Πρόγραμμα Αλφαβητισμού Α' τάξης στο Γυμνάσιό της, αφού λάβει τη σχετική έγκριση από τους γονείς κηδεμόνες των επηρεαζόμενων μαθητών/τριών. Κατά την επικοινωνία σας, θα πρέπει να τους ενημερώσετε σχετικά με το Πρόγραμμα Αλφαβητισμού και τη δυνατότητα να ενταχθεί το παιδί τους σε αυτό.

Την ευθύνη για την ενημέρωση των γονέων/κηδεμόνων θα έχουν ο/η Βοηθός Διευθυντής/τρια, Υπεύθυνος/η για τα θέματα Ειδικής Αγωγής σε συνεργασία τον/την Καθηγητή/τρια Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής.

Στο τέλος της επικοινωνίας, θα πρέπει να καθοριστεί συνάντηση με τον γονέα/ κηδεμόνα του/της μαθητή/τριας, για να δώσει και γραπτώς τη συγκατάθεση ή μη συγκατάθεσή του (ΕΝΤΥΠΟ 1) για την ένταξη του παιδιού του στο Πρόγραμμα Αλφαβητισμού. Οι μαθητές/τριες θα ενταχθούν στην ομάδα των Ελληνικών ή/και των Μαθηματικών, σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα των δοκιμίων του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης (ΚΕΕΑ). Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα πρέπει να υποβάλετε μέσω τηλεομοιότυπου στα οικεία Επαρχιακά Γραφεία (υπόψη Συνδετικών Λειτουργών) τον ονομαστικό κατάλογο (ΕΝΤΥΠΟ 2) των μαθητών/τριών, των οποίων οι γονείς/κηδεμόνες αποδέχθηκαν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Η διαδικασία αποστολής των καταλόγων θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 24 Ιουνίου 2022.

β) Στο Πρόγραμμα Αλφαβητισμού ΔΕΝ εντάσσονται μαθητές/τριες με μεταναστευτική βιογραφία ή παιδιά που έχουν επίσημη απόφαση ΕΕΑΕ. Εντάσσονται ΜΟΝΟ μαθητές/τριες, των οποίων τα ονόματα θα συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο με τα αποτελέσματα της έρευνας ΚΕΕΑ.

γ) Νοείται ότι θα τονιστεί στους γονείς/κηδεμόνες ότι η δημιουργία ομάδας Αλφαβητισμού θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των ενδιαφερόμενων μαθητών/τριών.

Μέρος Β': Δημιουργία Ομάδων Αλφαβητισμού Β' Τάξης Να ενημερωθούν οι γονείς/κηδεμόνες των παιδιών που παρακολούθησαν το Πρόγραμμα Αλφαβητισμού της Α' τάξης κατά τη σχολική χρονιά 2021-2022, για να υπογράψουν εκ νέου το έντυπο συγκατάθεσης ή μη συγκατάθεσής τους για συνέχιση του προγράμματος (ΕΝΤΥΠΟ 1). Για την έγκαιρη οργάνωση των προγραμμάτων Αλφαβητισμού και στελέχωση των σχολείων, η επικοινωνία θα πρέπει να γίνει στα χρονικά πλαίσια που ορίστηκαν πιο πάνω για την Α' τάξη.

Μέρος Γ': Γ ενικές Οδηγίες

1.   Αριθμός Μαθητών/τριών Ομάδας Αλφαβητισμού - Περίοδοι και Μαθήματα Διδασκαλίας

Σε κάθε ομάδα Αλφαβητισμού εντάσσονται από τέσσερις έως οκτώ μαθητές/τριες (4 - 8), οι οποίοι/ες ενισχύονται στα Νέα Ελληνικά ή Μαθηματικά ή και στα δύο μαθήματα, ανάλογα με τα αποτελέσματά τους στην έρευνα του ΚΕΕΑ. Όλες τις περιόδους των Νέων Ελληνικών και των Μαθηματικών τις αναλαμβάνουν ένας/μία Φιλόλογος και ένας/μία Μαθηματικός αντίστοιχα. Σε καμία περίπτωση δεν μοιράζονται οι ώρες σε δύο εκπαιδευτικούς. Θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμο το Πρόγραμμα να αναλαμβάνεται από τον/ την εκπαιδευτικό του τμήματος.

Στο Πρόγραμμα Αλφαβητισμού, οι μαθητές/τριες θα διδάσκονται:

Α' Τάξη: 2 περιόδους Νέα Ελληνικά ή 2 περιόδους Μαθηματικά ή 4 περιόδους (2 περιόδους Νέα Ελληνικά και 2 περιόδους Μαθηματικά).

Β' Τάξη: 2 περιόδους Νέα Ελληνικά ή 2 περιόδους Μαθηματικά ή 4 περιόδους (2 περιόδους Νέα Ελληνικά και 2 περιόδους Μαθηματικά).

Οι μαθητές/τριες του Προγράμματος Αλφαβητισμού θα ΑΠΟΣΥΡΟΝΤΑΙ από το τμήμα τους σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα:

 

Μαθήματα Αλφαβητισμού και περίοδοι

Μαθήματα Απόσυρσης

Α'

τάξη

Δίωρο Πρόγραμμα Αλφαβητισμού (Νέα Ελληνικά ή Μαθηματικά)

Επιλογή δύο μαθημάτων από τη διπλανή στήλη.

  • Αρχαία Ελληνικά (1 περίοδο)
  • Φυσική Αγωγή (1 περίοδο)
  • Μουσική (1 περίοδο)
  • Οικιακή Οικονομία (1 περίοδο)
  • Θρησκευτικά (1 περίοδο)

Τετράωρο Πρόγραμμα Αλφαβητισμού (2 περιόδους Νέα Ελληνικά και 2 περιόδους Μαθηματικά)

Επιλογή τεσσάρων μαθημάτων από τη διπλανή στήλη.

 

 

Μαθήματα Αλφαβητισμού και περίοδοι

Μαθήματα Απόσυρσης

Β'

τάξη

Δίωρο Πρόγραμμα Αλφαβητισμού (Νέα Ελληνικά ή Μαθηματικά)

Επιλογή δύο μαθημάτων από τη διπλανή στήλη.

  • Αρχαία Ελληνικά (1 περίοδο)
  • Φυσική Αγωγή (1 περίοδο)
  • Μουσική (1 περίοδο)
  • Τέχνη (1 περίοδο)
  • Θρησκευτικά (1 περίοδο)

Τετράωρο Πρόγραμμα Αλφαβητισμού (2 περιόδους Νέα Ελληνικά και 2 περιόδους Μαθηματικά)

Επιλογή τεσσάρων μαθημάτων από τη διπλανή στήλη.

Σημειώνεται ότι ο/η μαθητής/τρια θα πρέπει να ενημερώνεται από τον καθηγητή/τρια του τμήματος για την ενότητα που έχει παραδοθεί κατά την απουσία του/της από την τάξη, για το υλικό που έχει δοθεί και για την κατ’ οίκον εργασία που έχει ανατεθεί.
2.   Επιλογή διδασκόντων/ουσών στο Πρόγραμμα Αλφαβητισμού - Ευθύνες

Η επιλογή των διδασκόντων/ουσών γίνεται από τη Διεύθυνση του σχολείου, σε συνεργασία με τον/την Υπεύθυνο/νη ΒΔ και τον/την Συνδετικό/ή Λειτουργό, με βάση τα πιο κάτω κριτήρια:

α) Εξειδίκευση σε θέματα Ειδικής Αγωγής - Αλφαβητισμού (κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου ή 2ου Πτυχίου στην Ειδική Αγωγή - Αλφαβητισμό, Μετεκπαίδευση/ Σεμινάρια ή Επιμόρφωση).

β) Ευέλικτη διδακτική συμπεριφορά και προσαρμοστική διδασκαλία, με στόχο τη δημιουργία ενός ασφαλούς και διεγερτικού μαθησιακού κλίματος.

γ) Μαθητοκεντρική προσέγγιση.

δ) Αποτελεσματικότητα στη διδασκαλία των μαθημάτων ΕΑΕ και Αλφαβητισμού.

Σε περίπτωση που οι διδάσκοντες/ουσες στο Πρόγραμμα Αλφαβητισμού δεν είναι οι διδάσκοντες/ουσες στο τμήμα, θα πρέπει να συνεργάζονται στενά με τους εκπαιδευτικούς που θα διδάσκουν στο τμήμα των μαθητών/τριών τους (αλληλοενημέρωση, ετοιμασία υποστηρικτικού υλικού, αξιολόγηση), για καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα. Επίσης, υποχρεούνται να συμμετέχουν στους συντονισμούς των Παιδαγωγικών Ομάδων των τμημάτων των μαθητών τους. Όλοι/ες οι διδάσκοντες/ουσες θα τύχουν σχετικής επιμόρφωσης.

3.  Αξιολόγηση μαθητών/τριών

Οι διδάσκοντες/ουσες στο Πρόγραμμα Αλφαβητισμού θα εφαρμόζουν πολλαπλούς τρόπους αξιολόγησης (π.χ. διαμορφωτική αξιολόγηση, εργασίες/project), θα ετοιμάζουν διαφοροποιημένο υλικό, σύμφωνα με τις δυνατότητες των μαθητών/τριών τους και θα αντιμετωπίζουν τους/τις μαθητές/τριες με την αναγκαία λελογισμένη επιείκεια, σε στενή συνεργία με τους/τις διδάσκοντες/ουσες στο τμήμα τους.

Ο Ατομικός Φάκελος των μαθητών/τριών Αλφαβητισμού θα πρέπει να περιλαμβάνει τις αξιολογήσεις των τετραμήνων, ενδεικτικές εργασίες, διαγωνίσματα, πρακτικά συναντήσεων και ό,τι άλλο κριθεί αναγκαίο. Αυτός ο Φάκελος μπορεί να ζητηθεί οποιαδήποτε στιγμή από τις Διευθύνσεις Γενικής Μέσης Εκπαίδευσης/Μέσης Τεχνικής 2022-2023/ και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, καθώς και από τους/τις Επιθεωρητές/τριες Μέσης Εκπαίδευσης και από το Γραφείο Ειδικής Αγωγής - Συνδετικούς/ές Λειτουργούς.

4. Έντυπο Ατομικής Αξιολόγησης Αλφαβητισμού

Το επισυναπτόμενο ΕΝΤΥΠΟ 3 συμπληρώνεται από τους/τις διδάσκοντες/ουσες στα Προγράμματα Αλφαβητισμού στο τέλος του Α' και Β' τετραμήνου. Η αξιολόγηση των μαθητών/τριών βασίζεται στο ενδιαφέρον και την πρόοδό τους, πάντα σε σχέση με τις ατομικές ιδιαιτερότητες/ικανότητες/δεξιότητές τους. Το συμπληρωμένο έντυπο θα φυλάγεται στον Ατομικό Φάκελο των μαθητών/τριών στο Γραφείο του Υπεύθυνου Βοηθού Διευθυντή.

5. Διευκολύνσεις μαθητών/τριών (Α', Β', Γ' τάξεων) του Προγράμματος Αλφαβητισμού

α) Απλοποίηση της γλωσσικής διατύπωσης:

Στις τελικές εξετάσεις, οι μαθητές/τριες του Προγράμματος Αλφαβητισμού εξετάζονται σε όλα τα μαθήματα σε προκαθορισμένη αίθουσα, διαφορετική από αυτήν που έχει ορισθεί για το τμήμα τους. Αφού οι μαθητές/τριες παραλάβουν το γραπτό τους, ο/η καθηγητής/τρια, υπεύθυνος/η των διευκολύνσεων, διαβάζει μεγαλόφωνα ολόκληρο το εξεταστικό δοκίμιο και δίνει οδηγίες και επεξηγήσεις στα σημεία που θα υποδειχθούν από τους εξεταζομένους, κατά τρόπο όμως που δεν προδιαγράφεται η απάντηση και δεν αλλοιώνεται το δοκίμιο. Νοείται ότι ο χρόνος εξέτασης αρχίζει από το σημείο που τελειώνει η απλοποίηση. Σημειώνεται ότι ο/η καθηγητής/τρια θα πρέπει να διδάσκει το υπό εξέταση μάθημα στη συγκεκριμένη τάξη (όχι απαραίτητα στο τμήμα) και επιβάλλεται να βρίσκεται στην αίθουσα καθ' όλη τη διάρκεια της εξέτασης για συμπληρωματικές επεξηγήσεις/διευκρινίσεις, καθώς οι μαθητές/τριες δικαιούνται να υποβάλλουν ερωτήσεις και κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Επισημαίνεται ότι η διευκόλυνση αυτή αφορά όλα τα μαθήματα.

(β) Χρήση υπολογιστικής μηχανής:

Σε όλους τους/τις μαθητές/τριες Αλφαβητισμού της Β' και Γ' τάξης θα παρέχεται η διευκόλυνση της χρήσης υπολογιστικής μηχανής κατά τη διάρκεια των διαγωνισμάτων και τελικών εξετάσεων. Η διευκόλυνση δεν παρέχεται στους/στις μαθητές/τριες της Α' τάξης Γυμνασίου.

Μέρος Δ': Θέματα προς ενημέρωση των γονέων / κηδεμόνων των επηρεαζόμενων μαθητών/τριών

1.    Γενικοί σκοποί του Προγράμματος Αλφαβητισμού
*Η διασφάλιση του θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος στην εκπαίδευση των λειτουργικά αναλφάβητων μαθητών/τριών.
* Η πρόληψη του σχολικού και συνακόλουθα κοινωνικού αποκλεισμού, με όλες τις αρνητικές για το άτομο και την κοινωνία συνέπειες, όπως περιθωριοποίηση, παραβατικότητα, αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, χρήση και κατάχρηση ουσιών και τέλος εξάρτηση, προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας.

2.    Παιδαγωγικοί στόχοι

  • Η καλλιέργεια και η ανάπτυξη των βασικών δεξιοτήτων γραφής, ανάγνωσης, αριθμητικής.
  • Η κατανόηση κειμένου.
  • Η διευκόλυνση και ανάπτυξη ικανότητας για προσωπική έκφραση, κρίση, δημιουργικότητα, συζήτηση και επικοινωνία.
  • Η ενίσχυση της αυτοεικόνας και η συναισθηματική στήριξη των μαθητών/τριών.
  • Η διευκόλυνση και ανάπτυξη ικανότητας προσαρμογής στο σχολικό και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον/την Συνδετικό/ή Λειτουργό του σχολείου σας ή με το Γραφείο Ειδικής Αγωγής Μέσης Εκπαίδευσης στα τηλέφωνα 22800632 ή 22809521.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

Δρ Νικόλας Γιασουμής
Αναπληρωτής Διευθυντής
Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1118