Προοδευτική Καθηγητών: Αλώπηξ και Τράγος: Ένας διδακτικός μύθος του Αισώπου


Με ανακοίνωσή της η Προοδευτική Καθηγητών αναφέρει:

 «Αποσύρθηκαν τελικά «άδοξα» από τον Υπουργό Παιδείας οι νέοι τροποποιητικοί κανονισμοί σχετικά με τις Εξετάσεις Τετραμήνων, που κατέθεσε στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής λίγες μόλις μέρες πριν από το κλείσιμο της Βουλής (!) και οι οποίοι εξασφάλιζαν, σύμφωνα με τον ίδιο, ισχυρή στήριξη από πολλά κόμματα.

Κι όμως, η μνήμη κάποιων φαίνεται να είναι πολύ κοντή, ή σκοπίμως κονταίνει κάποιες φορές...

Πέρσι και πάλι λίγο πριν κλείσει η Βουλή (βλ. Ανακοίνωση ΥΠΠΑΝ, 11 Ιουνίου 2021), ο Υπουργός Παιδείας δήλωνε ότι «το Υπουργείο έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο συμφώνα με το οποίο θα μπορούσαν να διοργανωθούν Παγκύπριες Εξετάσεις Τετραμήνων», οι οποίες να εξυπηρετούν και τους δύο σκοπούς (απόλυσης και πρόσβασης στα Πανεπιστήμια) σε δυο μόνο εξεταστικές περιόδους. Ω του θαύματος, αυτή η ευφάνταστη ιδέα αποσύρθηκε τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Φέτος, πάλι, λίγες ημέρες προτού κλείσει η Βουλή (!), ο Υπουργός Παιδείας καταθέτει άλλο ένα τροποποιητικό νομοσχέδιο με αλλαγές και μειώσεις  στα εξεταζόμενα μαθήματα, σε Γυμνάσιο και Λύκειο, αφού βέβαια τα προηγούμενα πέντε χρόνια όλοι οι Υπουργοί εκθείαζαν τον θεσμό των Εξετάσεων, αναδεικνύοντας ως κορωνίδα των πλεονεκτημάτων του την αξιοπιστία του Απολυτηρίου του Δημοσίου Σχολείου. Και τώρα πάλι, ω του θαύματος, αποσύρθηκε το σχετικό νομοσχέδιο με δικαιολογίες που τουλάχιστον προκαλούν...

Ο μυθοποιός Αίσωπος φρόντισε με τη σοφία του να μας προσφέρει έναν μύθο πολύ διδακτικό μύθο για την περίπτωσή μας:

Μια φορά κι έναν καιρό μια αλεπού (Υπουργείο Παιδείας) έπεσε μέσα σε ένα πηγάδι από το οποίο δεν μπορούσε να βγει (Εξετάσεις Τετραμήνων). Ξαφνικά εμφανίστηκε ένας διψασμένος τράγος (συνοδοιπόρος του Υπουργείου) , ο οποίος είδε την αλεπού στο βάθος του πηγαδιού. Της λέει, λοιπόν, ο τράγος αμέσως: «Είναι καλό το νερό;» («πλεονεκτήματα» των εξετάσεων Τετραμήνων). - «Πολύ καθαρό και δροσερό», του απάντησε η Αλεπού! «Έλα να δοκιμάσεις κι εσύ». Με τα πολλά, λοιπόν, πήδηξε και εκείνος κάτω χωρίς να το πολυσκεφτεί — βλέπετε, εκείνη τη στιγμή δεν κοιτούσε τίποτε άλλο εκτός από τη δίψα του. Κι όταν ο τράγος ξεδίψασε, ρώτησε την Αλεπού: «Και τώρα πώς θα βγούμε από εδώ;» Η Αλεπού είχε έτοιμη την απάντηση: «Θα σταθείς όρθιος με τα μπροστινά πόδια στηριγμένα στο τοίχωμα του πηγαδιού. Θα ανέβω εγώ επάνω σου, θα πατήσω πάνω στα κέρατά σου και θα βγω. Ύστερα θα σε τραβήξω κι εσένα.». Πολύ ωραίο του φάνηκε το σχέδιο του τράγου. Στήθηκε, λοιπόν, όρθιος, στηριζόμενος στο τοίχωμα του πηγαδιού, ανεβαίνει η αλεπού επάνω και φεύγει. Ο τράγος, φωνάζει απελπισμένος: «Εγώ σε έσωσα και τώρα με αφήνεις;» «Αν ήταν τα μυαλά σου τόσο πολλά όσα τα γένια σου, δεν θα έμπαινες ποτέ στο πηγάδι πριν να σιγουρευτείς για το πώς θα βγεις.»

Ηθικό δίδαγμα: Οι μυαλωμένοι άνθρωποι (Οργανισμοί, Κυβερνήσεις κ.λπ.) πρέπει πρώτα να λογαριάζουν τα αποτελέσματα κάθε πράξης τους, προτού καταπιαστούν με αυτήν, κυρίως, όταν το διακύβευμα της πράξης είναι τεράστιο και καθοριστικό για το μέλλον. Τόσο απλά… Η λογική του ξεκινώ και όπου με βγάλει ο δρόμος δεν έχει να κάνει με τις λογικές της νέας εποχής.

Η μόνη οδός που οδηγεί στην αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων είναι η οδός του επιστημονικού διαλόγου και της σύνθεσης. Το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου έδειξε αυτή την οδό εδώ και καιρό.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











1881