Έναρξη δραστηριοτήτων του Προγράμματος «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον


Διευθυντές/Διευθύντριες
Δημοσίων και Ιδιωτικών Σχολείων
Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης 

Θέμα:  Έναρξη δραστηριοτήτων του Προγράμματος «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον: Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία» για τη σχολική  χρονιά 2022-2023 

Με την παρούσα εγκύκλιο ανακοινώνεται η έναρξη των δραστηριοτήτων για τον διαγωνισμό του προγράμματος «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον: Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία» (Young Reporters for the Environment-YRE) για τη σχολική χρονιά 2022-2023. Οι «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» είναι ένα διεθνές δίκτυο νέων, ηλικίας 11-25 ετών (τρεις κατηγορίες: 11-14, 15-18 και 19-25 χρονών) που ασχολούνται με την περιβαλλοντική δημοσιογραφία και την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ESD). Το πρόγραμμα δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 40 χώρες, με δεκάδες ομάδες YRE που αριθμούν περισσότερο από 250,000 μέλη και συντονίζεται από το μη κερδοσκοπικό και μη κυβερνητικό  Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (FEE) (http://www.fee-international.org), που εδρεύει στην  Κοπεγχάγη (Δανία).  Στην Κύπρο ο εθνικός χειριστής είναι ο μη κερδοσκοπικός και μη κυβερνητικός οργανισμός CYMEPA – Οι φίλοι της Θάλασσας. Το πρόγραμμα, στη Μέση Εκπαίδευση της Κύπρου, εποπτεύεται από την Επιθεώρηση Φυσιογνωστικών/Βιολογίας. 

Ο διεθνής οργανισμός των YRE προκηρύσσει διεθνή διαγωνισμό, προτρέποντας τις ομάδες των Νέων Δημοσιογράφων να διερευνήσουν τοπικά περιβαλλοντικά θέματα που έχουν άμεση σχέση με τα ακόλουθα τρία κρίσιμα θέματα που απαιτούν επείγουσες δράσεις, μολονότι, φέτος θα δοθεί περισσότερη βαρύτητα στη Περιβαλλοντική Ρύπανση.

  • ΚλιματικήΑλλαγή
  • ΑπώλειαΒιοποικιλότητας
  • Ρύπανση 

Οι κατηγορίες του διεθνούς διαγωνισμού των «Νέων Δημοσιογράφων για το Περιβάλλον» είναι οι ακόλουθες:

1.    Ετήσιοςδιεθνήςδιαγωνισμός (προαιρετικός)

Οι μαθητές/τριες, ως «Νέοι Δημοσιογράφοι», μετέχουν κάθε χρόνο στον διεθνή διαγωνισμό υποβάλλοντας είτε διερευνητικά Άρθρα, είτε Φωτογραφίες, είτε Φιλμάκια. 

2.    Διαγωνισμόςδιεθνούςσυνεργασίας (προαιρετικός)

Είναι ανοικτός για όλες τις χώρες. Η συμμετοχή πρέπει να είναι με τη μορφή συνεργατικού άρθρου ή φωτορεπορτάζ 3-5 φωτογραφιών ή βίντεο και να είναι προϊόν συνεργασίας μεταξύ δύο ή περισσότερων χωρών. Ο διαγωνισμός απευθύνεται και στις τρεις κατηγορίες ομάδων (11-14, 15-18 και 19-25 χρονών). 

Το διεθνές πρόγραμμα «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» ενσωματώνει στον διεθνή διαγωνισμό τους δεκαεπτά στόχους του Ο.Η.Ε. για αειφόρo ανάπτυξη. Κάθεσυμμετοχήστονδιαγωνισμόμπορείκαιπρέπειναείναισυνδεδεμένημεέναναπόαυτούςτουςστόχουςκαιαπαραίτηταναεξετάζεικαιναδιερευνάτηνπεριβαλλοντικήπτυχήτουθέματοςπουεπιλέγηκε.  

Ολόκληρη η εγκύκλιος και τα παραρτήματα ΕΔΩ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1996