Σεμινάριο εργαστηριακού τύπου διοργανώθηκε από ΥΠΑΝ και Ευρωπαϊκό Κέντρο Σύγχρονων Γλωσσών


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το εκπαιδευτικό σεμινάριο εργαστηριακού τύπου με θέμα «Alternative, continuous methods of assessment in line with the CEFR and its Companion Volume». Το σεμινάριο συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Σύγχρονων Γλωσσών (European Centre for Modern Languages-ECML) και έλαβε χώρα από τις 19 μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου 2022 στην Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία.  Στο σεμινάριο συμμετείχαν 28 καθηγητές και καθηγήτριες  γλωσσών της Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης .

Η συνεχής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών υπήρξε διαχρονικά θεμελιακή ιδέα σε κάθε εκπαιδευτικό σύστημα και αποτελεί προτεραιότητα για το ΥΠΑΝ. Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκίνησε και η πρωτοβουλία για το σεμινάριο αυτό του οποίου στόχος ήταν η ενημέρωση και εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε Εναλλακτικούς τρόπους συνεχούς αξιολόγησης, πάντα σε σχέση με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες (ΚΕΠΑ - CEFR) και τα προσδοκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επιμορφωθούν και να συζητήσουν για την αναγκαιότητα χρήσης των δεικτών του CEFR, οι οποίοι διασφαλίζουν την ποιότητα και εγκυρότητα στη διδασκαλία και μάθηση, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν κοινή βάση αναγνώρισης επιπέδων στις Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και παγκόσμια. Εργάστηκαν, επίσης, στο σχεδιασμό δραστηριοτήτων και εξεταστικών δοκιμίων, στα οποία διακρίνεται η ποιότητα και το σωστό επίπεδο με άξονα το CEFR. Οι ομάδες δημιούργησαν ασκήσεις  για όλες τις δεξιότητες της γλώσσας – ακρόαση/κατανόηση προφορικού λόγου, ομιλία/παραγωγή προφορικού λόγου, ανάγνωση/κατανόηση γραπτού λόγου και παραγωγή γραπτού λόγου. Στη συνέχεια, συζητήθηκαν θέματα αξιολόγησης και βαθμολόγησης και της σημασίας καθορισμού κριτηρίων αξιολόγησης.

Κατά το τριήμερο αυτό εργαστήριο οι συμμετέχοντες εμπλούτισαν τις γνώσεις τους στο γνωσιολογικό τομέα του μαθήματος τους, αντάλλαξαν απόψεις με ειδικούς και μοιράστηκαν ιδέες και εμπειρίες με τις ομάδες τους και την ολομέλεια. Ολοκληρώνοντας το σεμινάριο, όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ευαρέσκειά τους ως προς τη χρησιμότητα της διοργάνωσης, προσδοκώντας σε παρόμοιες επιμορφώσεις με στόχο την αυθεντική μάθηση και αξιολόγηση.

Ελιάνα Χατζηκωνσταντίνου

Σύμβουλος Αγγλικών




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1810