Πραγματοποιήθηκε το Δ΄ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Η Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία ανά τους αιώνες»


Με θέμα: «Από την Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία στη Νεοελληνική Λογοτεχνία»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Δ΄ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του κύκλου «Η Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία ανά τους αιώνες», με θέμα: «Από την Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία στη Νεοελληνική Λογοτεχνία».  Το Συνέδριο έλαβε χώραστις 25 Οκτωβρίου 2022 στο Οίκημα της Ο.Ε.Λ.Μ.Ε.Κ. στη Λευκωσία και στις 26 Οκτωβρίου 2022 στο Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας. Σκοπός του Συνεδρίου ήταναφενός να αναδείξει και να προβάλει την Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και αφετέρου, μέσω μίας διαθεματικής προσέγγισης  και ενός γόνιμου κριτικού διαλόγου (ανάμεσα στην ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική κοινότητα), να αναδείξει δημιουργικούς τρόπους αξιοποίησης των κειμένων της Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας στη σύγχρονη εκπαιδευτική διαδικασία. 

Μέσω της στενής και διαχρονικής συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (της Διεύθυνσης Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου) με το Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) και του Εργαστηρίου Κυπριακών Μελετών (ΕΡ.ΚΥ.ΜΕ) του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., του Πανεπιστημίου Κύπρου (Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών), του Συνδέσμου Ελλήνων Φιλολόγων Κύπρου «Στασίνος», του Συνδέσμου Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων (Σ.Ε.Κ.Φ.) της Ο.Ε.Λ.Μ.Ε.Κ. και του Κέντρου Λογοτεχνικών και Πολιτισμικών Σπουδών (ΚΕΛΟΠΟΣ), επιτεύχθηκαν όλοι οι πιο πάνω στόχοι και οι εργασίες του Συνεδρίου στέφθηκαν με επιτυχία.  Μέγας Χορηγός ήταν το Υφυπουργείο Πολιτισμού και Χορηγός Επικοινωνίας το ΡΙΚ.

Στην εναρκτήρια τελετή απηύθυναν χαιρετισμούς ο Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και Κοσμήτωρ της  Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), κ. Αχιλλέας Χαλδαιάκης και η  Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Κυπριακών Μελετών (ΕΡ.ΚΥ.ΜΕ.) του Τμήματος Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α., κ. Γραμματική Κάρλα. Ο κ. Χαλδαιάκης και η κ. Κάρλα καλωσόρισαν τους συνέδρους και έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στις στενές, παραδοσιακές και εξαίρετες σχέσεις του Ε.Κ.Π.Α. και του Υ.Π.Α.Ν. και ιδιαίτερα στη συμβολή του Υ.Π.Α.Ν. στη λειτουργία του Εργαστηρίου Κυπριακών Μελετών (ΕΡ.ΚΥ.ΜΕ.). Ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ανάμεσα σε άλλα, εξήρε τον ρόλο και το έργο του καθηγητή κ. Ανδρέα Βοσκού, Ομότιμου Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας (με έμφαση στην Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία) του Τμήματος Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α., αφού «όλα αυτά τα χρόνια συνέβαλε τα μέγιστα στη διάσωση, καταγραφή και προβολή της πανάρχαιας αυτής πολιτισμικής κληρονομιάς της Κύπρου μας». Ταυτόχρονα, αναγνώρισε και εξήρε τη μεγάλη προσφορά του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και των εκάστοτε πρυτανικών αρχών του όσον αφορά στην πολυετή στήριξη και ουσιαστική συμβολή στην ενημέρωση του ακαδημαϊκού του προσωπικού και των φοιτητών του για τα θέματα της Κύπρου και τους αγώνες της. «Η πολυετής και καρποφόρα συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου με το Πανεπιστήμιο Αθηνών υποδεικνύει την ανάγκη για ενίσχυση και ενδυνάμωση των κοινών δημιουργικών δράσεων. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, θα καταβληθεί η σύνθετη προσπάθεια προβολής της πνευματικής και γενικότερης πολιτιστικής κληρονομιάς της μεγαλονήσου, καθώς και ενίσχυσης των δεσμών με τη σύγχρονη Κύπρο και η προώθηση του διεθνούς ενδιαφέροντος για το εθνικό μας θέμα». O Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας τίμησε με συμβολικά δώρα τους Ομότιμους Καθηγητές του Ε.Κ.Π.Α. κ. Ανδρέα Βοσκό και κ. Παναγιώτη Κοντό.

Την Τελετή Έναρξης του Συνεδρίου πλαισίωσαν τραγούδια, εμπνευσμένα από την Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία, τα οποία ερμηνεύτηκαν με εξαιρετικό τρόπο από την Τετράφωνη  Μικτή Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α., υπό τη διεύθυνση του Προέδρου του Τμήματος Μουσικολογίας του Ε.Κ.Π.Α., Καθηγητή κ. Νίκου Μαλιάρα. Στην Πρώτη και Δεύτερη Συνεδρία κατατέθηκαν  εισηγήσεις από: τον Ομότιμο Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας (με έμφαση στην Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία), του Τμήματος Φιλολογίας, Ε.Κ.Π.Α, κ. Ανδρέα Βοσκό με θέμα: Η Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία ανά τους αιώνες: Σύντομη Εισαγωγική Θεώρηση, τον Ομότιμο Καθηγητή Μεταβυζαντινής και Νεότερης Ελληνικής Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α., κ. Κωνσταντίνο Κασίνη με θέμα: Ψυχαγωγία, τον Ομότιμο Καθηγητή Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου, κ. Θεοδόση Πυλαρινό με θέμα: Διακειμενικό υλικό από την Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία στο έργο του Κυριάκου Χαραλαμπίδη, τον Kαθηγητή Nεοελληνικής Φιλολογίας, του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών και Διευθυντή του Νεοελληνικού Σπουδαστηρίου Πετρώνδα του Πανεπιστημίου Kύπρου,κ. Παντελή Βουτουρή με θέμα: «Ίωνες αιχμάλωτοι στην Κύπρο, 498 π.Χ.». Ένα κυπριακό ποίημα του Ρόδη Ρούφου, τον Καθηγητή Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου «Νεάπολις» Πάφου, κ. Γιώργο Γεωργή με θέμα: Η παλαμική Ελένη, την Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας - Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Κύπρου - του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Λουίζα Χριστοδουλίδου και τη Φιλόλογο, υποψήφια διδάκτωρ του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Καλλιόπη Παπαδόδημα με θέμα: Γλωσσικές διαστάσεις της συνομιλίας του Κώστα Μόντη με την Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία στην ποιητική συλλογή Αγνώστω Ανθρώπω.

Κατά την απογευματινή, Τρίτη Συνεδρία, κατατέθηκαν οι εισηγήσεις από: τον Καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας του Τμήματος  Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου,κ. Θεόδωρο Μαυρογιάννη με θέμα: Αχαϊκές επιβιώσεις στο ιερό της Αγίας Ειρήνης Λαπήθου: Ο αποικισμός του Πραξάνδρου και η «σπαρτιατική αγωγή», τον Μεταδιδακτορικό ερευνητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δρα Κυριάκο Ιωάννου με θέμα: «Κι ο Όμηρος αν είχε σε γνωρίσει, / δεν ξεύρω τι θα έλεγε για σένα». Ομηρικές απηχήσεις στο ποιητικό έργο του Βασίλη Μιχαηλίδη,τονΜεταδιδακτορικό Ερευνητή του Ε.Κ.Π.Α.,κ. Δημήτριο Σταμάτη με θέμα: “ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ” Η «θυμελική» απόκριση του Σικελιανού στην «Κραυγή της Κύπρου» (Άρθρο του Σικελιανού στο “Ελεύθερον Βήμα” της 2/11/1931) και τη Θεολόγο – Θεατρολόγο, κ. Αικατερίνη Αποστολίδου με θέμα: Αλέξη Πάρνη, “Το Νησί της Αφροδίτης” Αναφορές στην Κυπριακή αρχαιότητα επί σκηνής και στο σελιλόιντ.  Όλες οι πιο πάνω επιστημονικές τοποθετήσεις /εισηγήσεις ανέδειξαν με πρωτότυπο τρόπο τον τεράστιο πολιτισμικό  πλούτο της Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας.      

Στο πλαίσιο των εργασιών της πρώτης μέρας του Συνεδρίου, ο πολυβραβευμένος ποιητής κ. Κυριάκος Χαραλαμπίδης  διάβασε ποιήματά του εμπνευσμένα από την Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία και η Δρ Ειρήνη Ροδοσθένους, Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης,διάβασε ποιήματα της μ. Κλαίρης Αγγελίδου, πρώην Υπουργού Παιδείας και λογοτέχνιδας, επίσης εμπνευσμένα από την Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία. Στη συνέχεια, ο λαϊκός ποιητής, κ. Άκης Σπανούδης ανέγνωσε  ποίησή του στην κυπριακή διάλεκτο.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε η Τελετή Βράβευσης του Δ ́ Παγκύπριου Διαγωνισμού Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας με θέμα: «Η Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία ανά τους αιώνες: Αέναα νάματα Γλώσσας και Λογοτεχνίας, Τέχνης και Επιστήμης», ο οποίος προκηρύχθηκε τον Νοέμβριο του 2020 από τις Διευθύνσεις Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας. Παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από τα έργα των μαθητών/τριών που διακρίθηκαν στο πλαίσιο του Διαγωνισμού. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η παρουσίαση τόσο των μαθητών και μαθητριών του Ευρωπαϊκού Σχολείου Βρυξελλών ΙΙΙ, οι οποίοι/ες μέσω διαδικτυακής σύνδεσης παρουσίασαν τα βραβευθέντα έργα τους, όσο και η παρουσίαση των βραβευθεισών εργασιών των μαθητών και μαθητριών του Λυκείου Αγίου Ιωάννη Λεμεσού. 

Η πρώτη μέρα του Συνεδρίου ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των συμπερασμάτων/πορισμάτων από τη Δρα Ειρήνη Ροδοσθένους, Πρώτη Λειτουργό Εκπαίδευσης.

Στο Συνέδριο παρέστησαν εκ μέρους του Υφυπουργού Πολιτισμού η Αν. Γενική Διευθύντρια του Υφυπουργείου, Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου, ο Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, Δρ Κυπριανός Δ. Λούης, η Αν. Διευθύντρια των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, Δρ Νάντια Στυλιανού, εκ μέρους του Πρέσβη της Ελλάδος στην Κύπρο η κ. Αυγή Παπαδοπούλου, Γραμματέας Επικοινωνίας Α’ του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας της Ελληνικής Πρεσβείας στην Κύπρο, εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, Επιθεωρητές και Επιθεωρήτριες Μέσης Γενικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης, φοιτητές και φοιτήτριες κ.ά. 

Τις εργασίες της δεύτερης μέρας του Συνεδρίου χαιρέτισαν ο κ. Ιάκωβος Παπαντωνίου, Διευθυντής του Παγκυπρίου Λυκείου Λάρνακας, η Καθηγήτρια Βυζαντινής Φιλολογίας και Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικoύ και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Θεοδώρα Αντωνοπούλου και ο Δρ Σιμάκης Συμεού, Επιθεωρητής Φιλολογικών Μαθημάτων του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, ο οποίος ανέγνωσε τον χαιρετισμό του Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης Δρος Κυπριανού Δ. Λούη. 

Ακολούθησαν σύγχρονες διδακτικές διαθεματικές προσεγγίσεις από τις φιλολόγους, κ. Μαρία Μπούκουρα του Παγκυπρίου Γυμνασίου, κ. Παναγιώτα Κόκκινου, του Περιφερειακού Γυμνασίου Λιβαδιών, κ. Χριστίνα Ιωάννου, του Γυμνασίου Κωνσταντινουπόλεως, κ. Στέλλα Φιλίππου, του Περιφερειακού Γυμνασίου Λιβαδιών, κ. Δέσποινα Κεραμιδά, του Β΄ Περιφερειακού Γυμνασίου Λευκωσίας- Μαλούντα, οι οποίες μέσω των εισηγήσεών τους ανέδειξαν τη σπουδαιότητα διατήρησης και προβολής της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μέσω σύγχρονης διδακτικής μεθοδολογίας.  

Η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των συμπερασμάτων/πορισμάτων από τον Δρα Σιμάκη Συμεού, Επιθεωρητή Φιλολογικών Μαθημάτων.

Επιστέγασμα του Συνεδρίου αποτέλεσε η Συναυλία με μελοποιημένη Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία και επετειακά τραγούδια από την τετράφωνη Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. υπό την ευθύνη και καθοδήγηση του Καθηγητή κ. Μαλιάρα και τη Χορωδία της ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ. υπό την ευθύνη και καθοδήγηση της κ. Μάρως Μήτσα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Κινηματοθέατρο Παλλάς το βράδυ της27ης  Οκτωβρίου 2 022.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1773