Ολοκληρώθηκε το α΄ μέρος σεμιναρίων εκπαιδευτικών για μαθητές/τριες με Μεταναστευτική Βιογραφία


O Τομέας Μεταναστευτικής Πολιτικής της Διεύθυνσης Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τους/τις Επιθεωρητές / Επιθεωρήτριες Μέσης Εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων, την Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΥΣΕΑ) και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρώτο μέρος του σχεδιασμού που αφορά στη διεξαγωγή σεμιναρίων και βιωματικών εργαστηρίων σε όλες τις επαρχίες, τα οποία απευθύνονταν σε εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σε σχολεία, όπου λειτουργούν Προγράμματα για μαθητές/μαθήτριες με Μεταναστευτική Βιογραφία.

Σκοπός των σεμιναρίων αυτών ήταν η περαιτέρω στοχευμένη ενδυνάμωση των εμπλεκόμενων εκπαιδευτικών, καθώς και εκπαιδευτών/εκπαιδευτριών του ΔΡΑ.Σ.Ε.+, και η παρουσίαση σε όλους/όλες καλών πρακτικών και βασικών αρχών μεθοδολογίας της διδασκαλίας, όπως και θεμάτων διαχείρισης των τάξεων με Μαθητές με Μεταναστευτική Βιογραφία. Για την επίτευξη των πιο πάνω στόχων και την υποστήριξη και ψυχική, συναισθηματική ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών, συγχρόνως λειτούργησαν και βιωματικά εργαστήρια. Μέσω των βιωματικών εργαστηρίων, οι έμπειρες ψυχοθεραπεύτριες εφοδίασαν τους/τις συμμετέχοντες/συμμετέχουσες με εξειδικευμένες γνώσεις, αναφορικά με θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και ψυχικής ανθεκτικότητας. 

Στην έναρξη κάθε διήμερου σεμιναρίου σε κάθε επαρχία  παρουσιάζονταν από τη Δρα Ειρήνη Ροδοσθένους, Πρώτη Λειτουργό Εκπαίδευσης, Προϊσταμένη του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής και της Υπηρεσίας Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής, βασικές πληροφορίες για τη λειτουργία των Προγραμμάτων για μαθητές/μαθήτριες με Μεταναστευτική Βιογραφία, καθώς και εναλλακτικοί τρόποι διαφοροποιημένης διδασκαλίας, ώστε να υπάρξει η ενδεδειγμένη διαχείριση των μεταβατικών τάξεων με τα ποικίλα επίπεδα ετοιμότητας των παιδιών.

Στη συνέχεια, η κ. Μαρία Πιτζιολή, Βοηθός Διευθύντρια και καθηγήτρια Φιλολογικών μαθημάτων, Λειτουργός του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου στον Τομέα Εκπαιδευτικής Ένταξης Παιδιών με Μεταναστευτική Βιογραφία, παρουσίαζε παραδείγματα διδακτικής από τα διάφορα γνωστικά αντικείμενα και αναδείκνυε την ανάγκη για συμπόρευση όλων των εμπλεκόμενων εκπαιδευτικών των διαφόρων γνωστικών αντικειμένων στην προσπάθεια για κατάκτηση της Ελληνικής ως δεύτερης από τους/τις μαθητές/μαθήτριες με Μεταναστευτική Βιογραφία. Παρεμβάσεις έκαναν και οι Λειτουργοί του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΔΜΓΕ, κυρίες: Άντρια Κούμα, Μαρία Γρηγορίου, Χρυσάνθη Δημητρίου και Δέσπω Πολυδώρου.

Τέλος, επιδιώχθηκε η υποστήριξη και η ενίσχυση των εκπαιδευτικών σε θέματα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης μέσω βιωματικών εργαστηρίων από την κ. Αντιγόνη Καραγιάννη, Λειτουργό  της Υπηρεσίας Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής, εγκεκριμένη Σχολική Ψυχολόγο και Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, την κ. Ελένη Πετρίδου, Καθηγήτρια Καλών Τεχνών και Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια, οι οποίες μοιράστηκαν την εμπειρογνωμοσύνη και τεχνογνωσία τους. Ιδιαίτερη υποστήριξη παρείχε η Λειτουργός της ΥΣΕΑ, Πόπη Νικολάου, σε ό, τι αφορά την όλη οργάνωση των σεμιναρίων. Σε κάθε συνάντηση τονιζόταν η ανάγκη για μια πιο ισχυρή συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, έτσι ώστε να αναδειχθούν και ενισχυθούν επιτυχημένες πρακτικές για την προώθηση της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης γενικότερα.

Ο Τομέας Μεταναστευτικής Πολιτικής της Διεύθυνσης Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης επιθυμεί να ευχαριστήσει θερμά τις Διευθύνσεις και τους/τις εκπαιδευτικούς των σχολείων, που έχουν αγκαλιάσει έμπρακτα το πρόγραμμα ενδυνάμωσης, τους/τις Επιθεωρητές και τις Επιθεωρήτριες των ειδικοτήτων για τη συνεχή στήριξη και υποστήριξη. 

Η Προϊσταμένη του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής και της Υπηρεσίας Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής,  Δρ Ειρήνη Ροδοσθένους, με το πέρας των σεμιναρίων ανέφερε ότι σύντομα θα ακολουθήσουν επιπρόσθετες στοχευμένες επιμορφώσεις, με βάση τις ανάγκες που καταγράφηκαν, για τις οποίες θα υπάρξει σχετική εγκύκλιος.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










810