Παγκύπρια Ημερίδα για τους καθηγητές Οικονομικών Μαθημάτων Μέσης Εκπαίδευσης


«Η ανάγκη ενίσχυσης της χρηματοοικονομικής παιδείας για τους νέους»  

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και το Υπουργείο Οικονομικών συνδιοργάνωσαν το Σάββατο στις 10 Δεκεμβρίου 2022 Παγκύπρια Ημερίδα με θέμα «H ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ» στο κεντρικό αμφιθέατρο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου στη Λευκωσία.  Η Ημερίδα απευθυνόταν προς τους καθηγητές Οικονομικών Μαθημάτων Μέσης Εκπαίδευσης.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Υπουργός Οικονομικών, ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ενώ συμμετείχαν 80 περίπου οικονομολόγοι καθηγητές, παγκύπρια.

Ο Ανώτερος Διευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Δρ Γιώργος Κυριάκου παρουσίασε την Εθνική Στρατηγική για την προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού και της χρηματοοικονομικής παιδείας καθώς και τις δράσεις που προκύπτουν στο στάδιο υλοποίησής της.

Στη συνέχεια ο Δρ Παναγιώτης Ανδρέου, αναπληρωτής καθηγητής στο ΤΕΠΑΚ, παρουσίασε την αναγκαιότητα της χρηματοοικονομικής παιδείας όπως προκύπτει από τις έρευνες που υλοποίησε στο θέμα αυτό. Συγκεκριμένα ανάφερε ότι 2 στους 10 Κύπριους πολίτες ηλικίας 18-24, θεωρούνται οικονομικά αναλφάβητοι ενώ το ίδιο απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα που προκύπτουν από έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου που έγινε σε άτομα ηλικίας 18-65 όπου 4 στους 10 είναι χρηματοοικονομικά αναλφάβητοι.

Ο Δρ Ανδρέας Μιλιδώνης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, παρουσίασε τη θετική επίδραση που είχε η εισαγωγή μαθήματος χρηματοοικονομικής παιδείας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στους φοιτητές, παρουσιάζοντας έρευνα όπου κατέγραφε τις χρηματοοικονομικές γνώσεις των φοιτητών πριν και μετά την παρακολούθηση του μαθήματος. Εντυπωσιακό συμπέρασμα ήταν η θετική επίδραση και στους γονείς των φοιτητών που επέλεξαν το μάθημα «Χρηματοοικονομική Παιδεία».  Αυτό όπως τόνισε είναι καταλυτικό σημείο για την εισαγωγή του μαθήματος «Χρηματοοικονομικής Παιδείας» στη Μέση Εκπαίδευση αναλογιζόμενοι τον αντίκτυπο στην κοινωνία γενικότερα, αν με την εισαγωγή ενός μαθήματος στη Μέση Εκπαίδευση θα μπορούσαμε να επηρεάσουμε και τον στενό οικογενειακό κύκλο των μαθητών.

Ο Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, Δρ Κυπριανό Λούη, ανέφερε για τον ρόλο που θα αναλάβει το Υπουργείο στην προσπάθεια ενίσχυσης της χρηματοοικονομικής παιδείας στους νέους και συζήτησε πρακτικά ζητήματα για το θέμα με τους εκπαιδευτικούς.

Οι ακαδημαϊκοί ωστόσο τόνισαν πως η εισαγωγή δραστηριοτήτων χρηματοοικονομικής παιδείας δεν είναι αρκετή. Υποστήριξαν πως η  επίτευξη χρηματοοικονομικής παιδείας απαιτεί εισαγωγή δομημένου ανεξάρτητου μαθήματος «Χρηματοοικονομικής Παιδείας» κάτι που ήδη 15 σχολεία στην ιδιωτική εκπαίδευση έχουν κάνει με εκπληκτική ανταπόκριση από τους μαθητές.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1166