Σειρά διαλέξεων της επιζήσασας του Ολοκαυτώματος Ρίνας Μπαρζιλάι Ρεβάχ


Το πρόγραμμα συντόνισε το Κλιμάκιο Αναλυτικών Προγραμμάτων Ιστορίας του ΥΠΑΝ

   Η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος (27/01/2023), σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο και με τη στήριξη του Συνδέσμου Κυπρο-Ισραηλινής Φιλίας, διοργάνωσε σειρά διαλέξεων της επιζήσασας του Ολοκαυτώματος κ. Ρίνας Μπαρζιλάι Ρεβάχ μεταξύ 7 και 9 Φεβρουαρίου 2023.

   Το όλο πρόγραμμα συντόνισε το Κλιμάκιο Αναλυτικών Προγραμμάτων Ιστορίας του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, με επικεφαλής την Επιθεωρήτρια Φιλολογικών Μαθημάτων Δρα Αντωνία Λοΐζου. Οι διαλέξεις έλαβαν χώρα στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λευκωσία, στο Λύκειο Πολεμιδιών στη Λεμεσό και στο Λύκειο Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος» στη Λάρνακα.

   Στο κύριο μέρος των διαλέξεών της, η κ. Ρεβάχ κατέθεσε με συγκλονιστικό τρόπο τις εμπειρίες της και τα βιώματά της από τη μεταφορά και την παραμονή της στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Bergen-Belsen, μαζί με την οικογένειά της, την απελευθέρωσή της από τα ρωσικά στρατεύματα, καθώς και την επιστροφή της στη Θεσσαλονίκη. Επεσήμανε την ανάγκη υπενθύμισης μέσα από ανάλογες δράσεις του ανελέητου πογκρόμ που εξαπέλυσαν οι Ναζί εναντίον του εβραϊκού πληθυσμού της Ευρώπης στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ώστε να τιμηθούν τα θύματα του Ολοκαυτώματος, αλλά και για να υπάρξει μία συνεχής επαγρύπνηση απέναντι σε ανάλογες συμπεριφορές στο παρόν και στο μέλλον.

  Τις διαλέξεις παρακολούθησαν δια ζώσης εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες από 44 σχολεία και διαδικτυακά μέσω live-streaming 20 σχολεία απ’ όλη την Κύπρο. Η κ. Ρεβάχ είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με τους μαθητές/-τριες, να απαντήσει σε ερωτήσεις τους και να φωτογραφηθεί μαζί τους. Η μεγάλη ομολογουμένως ανταπόκριση συγκίνησε την κ. Ρεβάχ και τους παρευρισκόμενους και αποτελεί εχέγγυο για τη συνέχιση ανάλογων δράσεων.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










751