Διάλεξη – εργαστήριο του Αναπλ. Καθ. Πέτρου Παπαπολυβίου στη Σεβέρειο Βιβλιοθήκη


Διάλεξη – εργαστήριο του Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Πέτρου Παπαπολυβίου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στις 15 Φεβρουαρίου μαθητές και μαθήτριες, καθώς και καθηγητές και καθηγήτριες από Γυμνάσια και Λύκεια της Λευκωσίας. Η διάλεξη είχε θέμα: «Η Μικρασιατική εκστρατεία και η καταστροφή του 1922» και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της λειτουργίας του «Κέντρου Κλασικών Σπουδών και Ελληνικών Γραμμάτων» της Σεβερείου Βιβλιοθήκης του Παγκυπρίου Γυμνασίου.

Ο κ. Παπαπολυβίου προσέγγισε το θέμα του με παραστατικό και καθαρά βιωματικό τρόπο. Έκανε προβολή εικόνων και χαρτών από τη Μικρασιατική εκστρατεία του 1919 μέχρι και την καταστροφή του 1922 και έδωσε για μελέτη πηγές, μέσα από τις οποίες διαγράφηκε η πολιτική κατάσταση, η αρχική αισιοδοξία για την έκβαση της εκστρατείας, αλλά και η απελπισία λίγες μέρες πριν από την καταστροφή της Σμύρνης και τις σφαγές στις οποίες επιδόθηκαν οι Τούρκοι. Παράλληλα, ο κ. Παπαπολυβίου απεικόνισε το δράμα των ξεριζωμένων προσφύγων και το παραλλήλισε με αυτό του 1974 στην Κύπρο.    

Η εκδήλωση αυτή ανταποκρίνεται στον στόχο της ανάπτυξης δεξιοτήτων και της ενθάρρυνσης των μαθητών και μαθητριών που έχουν ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία, την ελληνική γραμματεία ευρύτερα και την ελληνική ιστορία, κάτι που ενισχύεται ουσιαστικά με την επαφή και συνεργασία με ανθρώπους των γραμμάτων, δημιουργούς και πανεπιστημιακούς.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










489